Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Anyuféle tojáskrém

Tojás
Majonéz
Mustár
Citromlé
Tejföl

Bors
Porcukor
Majonézes torma
Sajtkrém
Reszelt sajt
Virsli/sonka
Vegeta
1-2 krumpli

I.

A tojásokat keményre főzöm enyhe vegetás, sós vízben. A tojásokat ketté vágom,a sárgájukat villával kiforgatom, majd a két fél tojásfehérjét tálra állítom. A sárgákat villával összetöröm, picit sózom és fokozatosan majonézt keverek hozzá. A krumplikat enyhén sós vízben megfőzöm, majd a sárgához adom és összetöröm. Kevés mustárral, borssal ízesítem. A kész krémet a tojásokba visszatöltöm, majd tartármártással leöntöm (majonéz, tejföl, porcukor, mustár, citromlé, bors).
II.
A maradék krémet majonézes tormával higítom, jól elkeverem és sonkába töltöm.
III.
A maradék krémbe reszeltsajtot keverek. A virsiket hosszában ék alakban bevágom és a helyére a krémet töltöm, majd a krémes részt reszeltsajtba mártom. Tartárral meglocsolva tálalom.

Borcsi lencsesalátája

30 dkg lencse
1-2 babérevél

1 sárgarépa (elhagyható)
1 póréhagyma
4 db virsli
6 ek majonéz
6 el tejföl
1 kk mustár
pár csepp citromlé
fél csokor petrezselyem
bors

A lencsét átválogatjuk, néhány órára vízbe áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet rá, megsózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük (ha van, belefőzök sárgarépát is, a levét a répával levesnek megesszük). 1 póréhagymát és 4 db főtt virslit karikára vágunk. A lecsöpögtetett, kihűlt lencsét 6-6 evőkanál majonézzel és tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, pár csepp citromlével, fél csokor petrezselyemmel, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a virslit és a pórékarikákat.
Salátalevéllel, főtt tojással gazdagítva is leget tálalni.

Paprikás krumpli

Mennyiségeket sosem tudok, mindig csak úgy érzésre :-)

burgony
kolbász (Debreceni, lecsókolbász, száraz vagy lángoltkolbász)
virsli
olaj
paprika
paradicsom
vöröshagyma/fehérhagyma
őrölt pirospaprika
őrölt bors
1 pici babérlevél

Megtisztítom, felkockázom és megmosom a burgonyát. Olajon megdinsztelem pici sóval a felaprított/lereszelt hagymát. Beledobom az apróra vágott megmosott paradicsomot és csumájától megszabadított paprikát is. (Ha picit csípősre szeretném, akkor beleteszek egy kis friss vagy szárított erőspaprikát is). Mikor már kezdenek a zöldségek szétfőni, akkor beledobálom a valamilyen kolbászt, kicsit lepirítom azt is, majd lehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát is. Visszatéve a tűzre, a pirospaprikát is megfuttatom, majd beleteszem a burgonyát és felöntöm annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Befűszerezem a borssal, babérlevéllel és mikor elkezd a krumpli puhulni hozzáadom a felkarikázott virslit is. Együtt még 5-8 percig főzöm és utána a tűzről levéve pihentetem 10-15 percet. Friss kenyérrel (tudom, hogy nem volna szabad) és roppantós csemege uborkával fogyasztom.