Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Túrós meggyes torta

Az alábbi receptet kaptam, kipróbáltuk és nagyon finom lett. De fontos szempont, hogy a cukorral sokkal finomabban bántam, mint ahogyan a recept írja és egyéb "mű" dolgokat is elhagytam belőle (ezeket zárójelben írtam le). A recept 24-cm-es tortaformát ír, de nekem 26-os van, ezért nem tudtam 3 részre vágni, csak kettőbe, így a meggy a tetejére került és így is jó lett....sőt :)

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):

A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 12 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor (ehelyett én sima szódabikarbónát használtam)
- 12 dkg lágy vaj
- 20 dkg cukor (felét raktam és barnát)
- 1 csomag vaniliáscukor (nem raktam csak eszenciát)
- 3 tojás
- 1,5 dl joghurt

A meggykrémhez:
- 1 üveg magozott meggy levével együtt
- ízlés szerint cukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 1 csipet őrölt fajéj (mézeskalács fűszert is tettem bele egy picit, amelyik nem ánizsos)

A túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaniliáscukor (csak eszenciát tettem)
- 2,5 dl tejszín
- 1 csomag zseltinfix (kihagytam)
- (tettem egy kis citromlevet)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához összekeverjül a llisztet, darált diót és szódabikarbónát. A vajat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, vaniliával. Hozzzáadjuk a tojásokat és a joghurtot, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. Kivajazunk és lisztezünk egy 24 cm-es tortaformát, beleöntjül a tésztát és 35-40 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk és hagyjuk kihülni, majd 2 vagy 3 részre vágjuk.

A meggyet leszűrjük és a levéből elveszünk 1 dl-t, majd a többit egy edénybe tesszük. A meggyet apróra vágjuk, vagy aprítóban picit összedaráljuk és az edényben lévő meggyléhez adjuk. Ízesytjük fűszerrel, cukkorral és forralni kezdjük. A félretett meggylével elkeverjük a keményítőt, majd hozzáöntjük a meggyhez és besűrítjük. Kihülésig kevergetjük.

A túrót áttörjük, összekeverjük a cukorral, vaniliával, citromlével. A tejszínt kemény habbá verjük, a túrókrémbe forgatjuk és utána a hűtőbe tesszük.

A tortát összeállítjuk. Ha 2 részes, akkor alulra kenjük a túrókrémet és a tetejére, oldalára a meggykrémet. Ha 3 rétegű, akkor a krémeket nyomózsákba téve felváltva köröket nyomunk a tésztalapok közé és a tetejét vékonyan meggykrémmel vonjuk be. 1-2 órát pihentetejk.

 

Kuksi féle diótorta, Curi receptjéből :)

Curka csainált egyszer egy ilyen diótortát. Isteni finom lett és ahogy ettem, eszembe jutott a nagymamám, aki szintén majdnem ugyanilyet sütött a születésnapomra :) Úgyhogy nagyon megörültem a "viszontlátásnak" és már én is kipróbáltam. Elég egyszerű, gyors és az én ízlésemnek nagyon finomságos.

Tészta:

14 dkg cukor
6 tojás
1 vaníliás cukor
14 dkg őrölt dió
1 sütőpor (vagy szódabikarbóna
2-3 evőkanál édes morzsát (pl. összetört babapiskóta
ízlés szerint rum

Töltelék:

10 dkg cukor
10 dkg őrölt dió
vanília
tejszínnel
rum

14 dkg cukrot 6 tojássárgával habosra keverünk, a 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük.

Vaníliát (vaníliás cukrot) és 14 dkg őrölt diót, 1 sütőport (vagy szódabikarbónát), 2-3 evőkanál édes morzsát (pl. összetört babapiskótát) keverünk bele,  majd óvatosan a 6 tojásfehérje keményre vert habját is. Felnőtteknek rumot is teszek hozzá. Úgy sütöm, mint a piskótát: 180°˙, ~35 perc (tűpróba).

Töltelék:

10 dkg cukor, 10 dkg őrölt dió, vanília, tejszínnel összekeverjük, felnőtteknek rumot is.

Csokis Pavlova torta

Bundi kapta születésnapjára Katától. Eszembe nem jutott volna "habcsók" tortát csinálni, hiszen nem szeretem a habcsókot..... Na de ez....hát ez tökéletes íz és állag harmónia.

6 tojásfehérje
csipet só
25 dkg cukor
3 ek kakaó (nem cukrozott)
1 ek balzsamecet
5 dkg étcsokoládé
1 vanilia rúd belseje - vagy aroma
0,5 l tejszín
(1 habfix) - elhagyható, ha azonnal fogyasztjuk
fekete szeder - vagy egyéb savanykás gyümölcs

Az elkészítése nagyon egyszerű és gyors. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. A csokoládét apró darabokra vágom. A tojás fehérjéket csipet sóval félkeményre verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük a habot.  Amikor elkészült a hab, hozzáadom az 1 kanál balzsamecetet, rászitálom a kakaóport és villával finoman összeforgatom. Egy sütőlapra sütőpapírt teszek és a csokis habot ráöntöm. Szép kerek formára alakítom és a sütőbe teszem, melyet 140 fokra állítok, 1 órán kersztül sütöm. Mikor elkészült, hagyom a sütőben kihülni. A tejszínt felverem, ha másnap fogysztjuk, akkor habfixálót is teszek bele. Végül a tetjére helyezem a savanykás gyümölcsöket. Kicsit hagyom állni pár órát, úgy jobban összállnak az ízek.