Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Túrós meggyes torta

Az alábbi receptet kaptam, kipróbáltuk és nagyon finom lett. De fontos szempont, hogy a cukorral sokkal finomabban bántam, mint ahogyan a recept írja és egyéb "mű" dolgokat is elhagytam belőle (ezeket zárójelben írtam le). A recept 24-cm-es tortaformát ír, de nekem 26-os van, ezért nem tudtam 3 részre vágni, csak kettőbe, így a meggy a tetejére került és így is jó lett....sőt :)

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):

A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 12 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor (ehelyett én sima szódabikarbónát használtam)
- 12 dkg lágy vaj
- 20 dkg cukor (felét raktam és barnát)
- 1 csomag vaniliáscukor (nem raktam csak eszenciát)
- 3 tojás
- 1,5 dl joghurt

A meggykrémhez:
- 1 üveg magozott meggy levével együtt
- ízlés szerint cukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 1 csipet őrölt fajéj (mézeskalács fűszert is tettem bele egy picit, amelyik nem ánizsos)

A túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaniliáscukor (csak eszenciát tettem)
- 2,5 dl tejszín
- 1 csomag zseltinfix (kihagytam)
- (tettem egy kis citromlevet)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához összekeverjül a llisztet, darált diót és szódabikarbónát. A vajat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, vaniliával. Hozzzáadjuk a tojásokat és a joghurtot, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. Kivajazunk és lisztezünk egy 24 cm-es tortaformát, beleöntjül a tésztát és 35-40 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk és hagyjuk kihülni, majd 2 vagy 3 részre vágjuk.

A meggyet leszűrjük és a levéből elveszünk 1 dl-t, majd a többit egy edénybe tesszük. A meggyet apróra vágjuk, vagy aprítóban picit összedaráljuk és az edényben lévő meggyléhez adjuk. Ízesytjük fűszerrel, cukkorral és forralni kezdjük. A félretett meggylével elkeverjük a keményítőt, majd hozzáöntjük a meggyhez és besűrítjük. Kihülésig kevergetjük.

A túrót áttörjük, összekeverjük a cukorral, vaniliával, citromlével. A tejszínt kemény habbá verjük, a túrókrémbe forgatjuk és utána a hűtőbe tesszük.

A tortát összeállítjuk. Ha 2 részes, akkor alulra kenjük a túrókrémet és a tetejére, oldalára a meggykrémet. Ha 3 rétegű, akkor a krémeket nyomózsákba téve felváltva köröket nyomunk a tésztalapok közé és a tetejét vékonyan meggykrémmel vonjuk be. 1-2 órát pihentetejk.

 

Túrókrémek reggelire, levelestésztába, húsba.....

Medvehagymás

- juhsajt
- tehéntúró
- csíkokra vágott medvehagyma
- kevés tejföl vagy natur görögjoghurt
- só
- őrölt bors

 

Zöldfűszeres

- csipet juhsajt
- tehéntúró
- zöldfűszeres vaj
- só
- provance-i fűszer
- friss bazsalikom
- őrölt bors

Az összetevpket jól összedolgozom és hagyom állni. (Másnap a legjobb).

Tiroli (?) túrós rétes

1 nagy, vagy 2 kis rúdhoz:

0,5 kg túró
12 dkg porcukor
4 dkg búzadara
2 cs vaniliáscukor
(vaniliarúd belseje)
3 ek tejföl
1 citrom héja
5 dkg mazsola 
rum

réteslap
1 kis tejföl
1 tojás
olaj

A mazsolát beáztatjuk a rumba (akár már előző nap). A túrót jól áttörjük, majd hozzákeverjük a fenti hozzávalókat. Majd egy időre hűtőbe tesszük, hogy összálljon. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A réteslapokat egyenként megkenjük a tejföl+olaj+tojás keverékével. Mivel a túró elég lágy, ezért legalább 4 lapot tegyünk egymásra. Az egyik végére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét 1-1 centire behajtjuk és feltekerjük a rétest. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és tetejét is megkenjük. 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Paleo rétes

Ez a recept pedig maradékokból keletkezett:

1 cukkini
maradék sonka
1/4 kg túró
tejföl
reszelt füstölt sajt
Provance-i fűszer
4 db réteslap
3 tojás
olivaolaj
fokhagymasó
fehérbors

A cukkinit megpucolom és pici olivaolajon enyhén megpárolom, amig üveges lesz. Sózom, borsozom és fokhagymasózom. A túrót egy edényben villával összetöröm, 1 tojással, sóval, kevés tejföllés és némi füstölt reszeltsajttal összekeverem. A sonkát összevágom és azt is belekeverem. Ha elkészül a cukkini, azt is belekeverem és az egészet fűszerezem ízlés szerint. A sütőt előmelegítem kb. 170 fokra, kiterítem a réteslapokat. Egyenként megkenem őket tojás-tejföl-olaj keverékével, majd beletöltöm a tölteléket. A két végét picit felhajtom, majd konyharuhán feltekerem, majd a tetejét is lekenem a tojásos masszával, pirulásig sütöm.

Juhtúrós pogácsa - élesztő nélkül

Neten találtam ezt a receptet, maradt a juhtúrós sztrapacskából egy kis juhtúró, ezért keresgéltem.....

25 dkg liszt
25 dkg juhtúró (nekem vegyesen ment bele juh- és tehéntúró)
18 dkg vaj
1,75 dl tejföl
1 kk só
1 tojás

Az alapanyagokat - a tojás kivételével - jól összedolgozzuk, majd a kapott tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából kis pogácsákat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük a tetejüket a tojással és 20 perc alatt megsütjük.

Gyors, egyszerű és nagyon finom.