Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Szőlős metélt

Ezt egy újságból csentem :-) kipróbáltam és nagyon ízletes lett...

30 dkg széles metélt
10 dkg vaj + a sütéshez
5 tojás
1 csipet só
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
50 dkg szőlő
15 dkg dió (én mandulával csináltam, az volt itthon :-)
1 evőkanál vaniliás cukor

A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat a tojás sárgájával, a sóval, a cukorral, a vanília kikapart belsejével és a citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a tejföllel együtt a vajas keverékhez adjuk és a kifőtt tésztát is hozzákeverjük. A masszából egy kivajazott és zsemlemorzsával vékonyan meghintett hőálló edénybe kanalazunk egy réteget, és megszórjuk szőlőszemekkel. A rétegezést addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. A tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval és a vaníliás cukorral, majd a sütőben aranybarnára sütjük.

Carbonara

A finom carbonara

A carbonara alapvetően spagettiként fukcionált, de rájöttem, hogy utálom a hosszú, fröccsenős, csapódós tésztát, így mostanság inkább fusillival szoktam csinálni, de kinek-kinek ízlése szerint.

1 csomag fusilli tészta
olaj

bacon szalonna
fokhagyma
főzőtejszín
sajt
bors
parmezán sajt
tojás sárgája

Felteszem a tészta főzővizét forrni sóval és egy csepp olajjal. Mikor forr, beleteszem a tésztát és roppanósra főzöm. Közben a bacon szalonnát apró kockákra vágom és egy korty olajon elkezdem pirítani. Közben megtisztítom a fokhagyma gerezdeket és mikor a szalonna teljesen kiengedte zsírját, fokhagyma nyomón a hagymát áttöröm. A fokhagymát nem pirítom meg mert megkeseredhet, csak picit összerottyantom a szalonnával és utána belekerül a főzőtejszín. Kevés sajtot is reszelek bele, ízesítem sóval és borssal. Kb. egyszerre készül el a tészta és a szósz. A tésztát leszűröm, a szószt lehúzom a tűzről és belekeverem a tojás sárgáját. A szószt a tésztára szedem és parmezán sajttal megszóróm. Forrón tálalom, jó étvágyat :-)

Káposztás tészta

Hát, ezt sem szerettem gyerekkoromban, de most kipróbáltam. És jó borsosan.....pikk-pakk megvan. Olcsó és finom:

- 1 kis fej fehér káposzta
- 500 g kockatészta
- kevés olaj
- 4 evőkanál cukor
- só
- sok-sok bors

A káposztát nagyon apróra kell reszelni, besózni és 20-30 percig állni hagyni. Utána ki kell nyomkodni a káposzta levét és a felforrósított olajba tenni. Egy nagy fazékban felteszünk vizet sóval és egy pici olajjal. Mikor forr, beleteszem a tésztát és 7-10 perc alatt megfőzöm. Ezalatt a káposzta párolódik, ráteszem a cukrot, szükség szerint még sót és frissen őrölt borssal ízesítem.  Mikor szép középbarna színűre pirult, akkor a kifőtt tésztára teszem és alaposan összekeverem, kész is...

Cukkinis penne

Átdolgoztam és így finomabb sokkal!!!

Cukkinira vágytam ismét, de nem volt sok időm....meg éppen pénzem sem, úgyhogy megcsináltam az alábbit és nagyon finom lett, sokkal jobb, mint az előző próbálkozás:

- 1 csomag angolszalonna
- 1 közepes cukkini
- 250 g csiperke gomba
- 1 kis doboz főzőtejszín
- 3 fej fokhagyma
- 250 g penne tészta
- eidami sajt ízlés szerint
- provanc-i fűszer
- fehérbors
- só

Megpucoltam a gombát, szeletekre vágtam (csak a kalapját), meghámoztam a cukkinit, 4 hasábba vágtam, majd pedig úgy 4mm-es cikkekre. Pici olajra dobtam a csíkokra vágott angol szalonnát és közepesre sütöttem és rányomtam egy kevés vöröshagyma krémet. Mikor összállt, rádobtam a zöldségeket, őröltem rá egy kis provance-i fűszert és fehér borsot, majd fedő alatt úgy 15 percig főztem. Közben enyhén vegetás, sós vízben feltettem főni a tésztát és a főzési idő letelte után leszűrtem. Mielőtt a cukkini és a gomba teljesen üveges lett, ráöntöttem a főzőtejszínt és még kb. 5 percig rotogtattam fedő nélkül. A szószt a tésztára szedve, reszelt sajttal meghintve tálaltam.

Jó étvágyat :-)

 

Csak, hogy el ne felejtsem őket...

Minap valamiért kedvem szottyant cukkinit enni. Pedig nem szerettem, de rántva finom volt nagyon. És persze a Provance fűszerkeverék csodákra képes.

Szóval gondoltam megtérek és megszeretem a cukkinit. Úgyhogy egyik este az étteremben kértem egy rákos-cukkinis pennét.....hát csalódásomra nagyon nem volt jó. Viszont észrevettem, hogy a tésztában a cukkini állaga olyan érdekesen ínycsíklandó, hogy ki kellene próbálni valamit. Hátha...

Úgyhogy összeállt az alábbi ötlet:

- 1/2 kg darált sertéshús (ezen majd még finomítani kell)
- 400 g penne tészta
- 3 közepes cukkini
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só
- olaj
- vegeta
- Provance-i fűszer
- pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátum
- 2 nagy doboz tejföl
- 2 tojás
- főzőtejszín
- sok-sok reszeltsajt

Tehát, fogtam a vöröshagymát és 2 gerezd fokit és nagyon apróra daráltam őket. Ezt kevés olajon megfuttattam és hozzáadtam a darált húst. Kapott Provanc-i fűszert, pici borsot, vegetát, fokhagyma granulátumot. Közben odatettem a penne tésztát bő sós, vegetás vízben főni. Kb. 15 perc főzés után rádobáltam a megmosott, meghámozott, felkockázott és lesózott cukkini kockákat és utána ízesítettem. Amíg ők összerottyantak, leszűrtem a tésztát és egy nagy edénybe öntöttem. Keverőtálban összedolgoztam 1,5 doboz tejfölt, 2 tojást, 3 gerezd zúzott fokhagymát, főzőtejszínt. Sóztam, borsoztam. A megfőtt húsos cukkinit a tésztára öntöttem és jól összekevertem. Ezútán rájuk locsoltam a tejfölös öntetet is és az egészet alaposan összekevertem. A tetjére a maradék tejföl és reszeltsajt került. Ezután előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt úgy 180 fokon gyönyörűen összesült. Finom volt....