Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Gombás Quiche - naná, hogy Curitól :)

EZZEL A RECEPTTEL VALAMI BAJ VAN, NEM MŰKÖDÖTT MÁR 2X :(

- 20 dkg liszt
- 15-20 dkg vaj v. margarin + kenéshez
- só
- provence-i fű
- kis fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba
- bors
- szerecsendió
- 3 tojás
- 2 + 1 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- bacon vagy sonka

Kevés nagyon hideg vízzel (csak néhány evőkanálnyi fokozatosan adagolva) összegyúrva gyorsan - ez a tészta. Gombócra formálva hidegen pihentetjük kb. egy órát.

Töltelék: kicsi fej apróra vágott hagymát dinsztelünk apróra vágott gombával - bors, só, provence-i fű, pici szerecsendióval, hozzákeverünk a felvert tojást, tejfölt, reszelt sajtot.
A tésztát kinyújtjuk vékonyra, lapos - vajjal kikent - sütőedényt (24-26 cm átmérőjű) kibélelünk úgy, hogy a szélén pereme legyen. Sűrűn megszurkáljuk villával, majd ráöntjük a tölteléket. A tetejére finomra kockázott bacont lehet szórni. Én inkább a töltelékbe szoktam keverni sonkát v. bacont nagyon-nagyon felaprózva keveset, ízesítésre. A tetejére tejfölt szoktam vékonyan elkenni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig süljön.

Húsvéti sonkás, medvehagymás kalács

Szerintem az általam talált recept egyébként nem jó, úgyhogy alakítottam, de még fogom tovább is.

50 dkg liszt
1 szárazélesztő
2 kiskanál só (vagy talán majd mégtöbb)
1 ek cukor
0,5 L joghurt vagy alacsony zsírtartalmú tejföl
4-5 ek olaj
15-20 dkg sonka
medvehagyma ízlés szerint
1 tojás
kevés szezámmag

Az száraz összetevőket átszitálom és elkeverem, majd belemehet a joghurt, az olaj. Mikor a tésztát jól összegyúrtuk, akkor tegyük meleghelyre míg duplájára kel. Miután megkelt, lisztezett gyúródeszkára tesszük és a tetejére szórjuk a medvehagymát és az apróra vágott sonkát. Addig gyúrjuk, míg jól össze nem áll, majd 3 egyelő részre osztjuk és kb. 40 cm-es rudakat formálunk belőle, majd ezeket összefonjuk. Lekenjük a tojássárgájával, megszórjuk a maggal és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig sütjük. Utána rácson hagyjuk kihűlni.

Paleo rétes

Ez a recept pedig maradékokból keletkezett:

1 cukkini
maradék sonka
1/4 kg túró
tejföl
reszelt füstölt sajt
Provance-i fűszer
4 db réteslap
3 tojás
olivaolaj
fokhagymasó
fehérbors

A cukkinit megpucolom és pici olivaolajon enyhén megpárolom, amig üveges lesz. Sózom, borsozom és fokhagymasózom. A túrót egy edényben villával összetöröm, 1 tojással, sóval, kevés tejföllés és némi füstölt reszeltsajttal összekeverem. A sonkát összevágom és azt is belekeverem. Ha elkészül a cukkini, azt is belekeverem és az egészet fűszerezem ízlés szerint. A sütőt előmelegítem kb. 170 fokra, kiterítem a réteslapokat. Egyenként megkenem őket tojás-tejföl-olaj keverékével, majd beletöltöm a tölteléket. A két végét picit felhajtom, majd konyharuhán feltekerem, majd a tetejét is lekenem a tojásos masszával, pirulásig sütöm.