Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Brokkolis batyu

Dolomitokban kaptuk az étteremben és reprodukálnom kellett :) annyira ízlett. Megpróbáltam és nem lett rossz...sőt :) A sajtszósz nekem még kicsit talányos, a legritkább esetben sikerül egyáltalán ehetőre.

- Fél kg brokkoli
- Mirelit levelestészta
- 1 kis doboz mascarpone
- 1-2 fej fokhagyma
- Fűszerek ízlés szerint
- Reszelt sajt
- Bio vegeta

Sajtszószhoz:

- Reszelt sajt
- Zsírosabb tej
- Tejszín
- Vaj
- Fokhagymás só
- Szercsendió

A felteszek forrni vizet egy leveskockával vagy a vegetával és sóval. Mikor forr, hozzáadom a brokkolit és félig megfőzöm. Leszűröm és a mascarponéval elkeverem. Ízlés szerint fűszerezem, majd hozzákeverek egy kevés reszeltsajtot és a fokhagymát. A levelestészta lapot kitekerem és kevés vizet eloszlatok rajta ecsettel. Utána négyszögekre vágom és a közepére teszek a brokkolis krémből, majd bezárom a batyukat és a sütőpapírral kibélelt tepsikre teszem. 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 20 percet, pirulásig sütöm.

Közben felmelegítem a vajat és beleszórok egy kevés lisztet, amit megpirítok. Hideg tejjel lassan felengedem és csomómentesen elkeverem. Ha újra forr, akkor belekeverem a tejszínt, a fűszereket ésa reszelt sajtot is. Újra rottyantom és az elkészült batyuk tetejére tálalom.

Szenzációs tiramisu Curitól

Na, az úgy van, hogy nem szeretem a tiramisu-t. Viszont a nyáron, a Borcsi szülinapján az volt a "torta" így bele kóstoltam. Hát, elképesztően finom lett, úgyhogy kértem is a receptet, amely szerint:

- 4 tojás
- 3 csomag vaniliás cukor (ezt én kihagyom és vanilia eszenciával készítem)
- 12 ek barna cukor
- 50 dkg mascarpone
- 3 kupica rum
- 40 db babapiskóta
- 3 dl erős feketekávé (ez lehet koffeinmentes is)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- pöttynyi só

A tojássárgákat a 4 kanál cukorral és a vanilia kivonattal habosra keverjük. A jól lehűtött krémsajttal és 2 kupica rummal összekeverjük. A tojás fehérjéket a hangyányi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. A hideg kávét elkeverjük a rummal és a 8 kanál cukorral. A piskóta felét egyenként pár másodpercre a kávéba teszünk, majd mikor megszívta magát, lecsöpögtetve az edény aljára helyezzük. A krém felét rákanalazzuk, majd jöhet a maradék piskóta rá. A záró krémréteget megszórjuk a kakaóporral és minimum 2-3 órára állni hagyjuk. Leginkább egy egész napra bírjuk megállni :)

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Almás diós kenyér.....inkább minikuglóf

Hozzávalók
50 dkg reszelt alma
30 dkg kristálycukor (lehet, hogy ez is sok még...)
30 dkg finomliszt
1 db tojás M 54-63g
12 g sütőpor/szódabikarbóna
12 dkg dió (vagy más vegyesen)
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. A lereszelt almát keverjük össze a kristálycukorral. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvadt. Ezután adjuk hozzá a finomlisztet, a tojást és a sütőport. Vágjuk fel apró darabokra a diót egy éles késsel, majd ezt is dolgozzuk bele a tésztába.  Vegyük elő a sütőformát és töltsük bele a tésztát egyenletesen szétoszlatva. Helyezzük a formát az előmelegített sütőbe és süssük a süteményt 50 percig. Tűpróbával ellenőrízzük az elkészültét. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni a süteményt és csak ezután borítsuk ki belőle. Szeletelve tálaljuk.
Első alkalommal így jártam el, de nem sült át jól. Úgyhogy a második adagot már a minim kuglóf formákba tettem és 30 percig sütöttem.....na, úgy jó lett. Valamint a diót felesben raktam bele aszalt áfonyával, az is dobott még rajta. Hovatovább, a tésztába adtam még egy cseppnyi mézeskalács fűszert is.....így lett igazán kellemes. A kiskuglófok közepébe pedig hol lekvár, hol karamell krém került :)
Ajánlom ám!

Bögrés mézeskalács

IMAG0741

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük  Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében. Természetesen nem bögrésen, csak én bögrésítettem, és került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-lét perc, és megszilárdul.

Banános muffin KisZsuzsitól :)

190 g liszt
3 nagy, érett banán
150 g  barna cukor
1 tojás
75 g vaj
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só

Keverjük össze a lisztet, sűtőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverjük össza a banánt, cukrot, a tojást és a puha/olvasztott vajat.  Ezután öntsük egybe a két keveréket és töltsük muffin formába. Előmelegített sütőben süssük 180 C fokon 20-25 percet.

Trükk:

Én tettem a muffinok közepébe 1-1 fél kocka étcsokit. De lehet 1-1 karika banánt is sütni a belsejébe.

Narancsos kuglóf

hozzávalók / 6 adag

Tészta:

  • 25 dkg vaj
  • 17 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • tojás
  • 2 citrom
  • narancs
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Máz:

  • 12 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál narancslé
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

  1. Habosra keverem a puha margarint a vaníliás- és a kristálycukorral, valamint az egy csipet sóval.
  2. Hozzáadom a tojásokat.
  3. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját.
  4. Elvegyítem benne a 3 evőkanál frissen facsart citrom- és 10 evőkanál narancslevet.
  5. Fokozatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet is.
  6. Jól összedolgozom, majd a tésztát kivajazott kuglófformába öntöm.
  7. 15 percet pihentetem, ezáltal finomabb, könnyebb tésztája lesz.
  8. Előmelegített forró sütőben, a középső sütősínen kb. 50 percig sütöm (tűpróba!)
  9. Rácsra borítom.
  10. Elkészítem a mázat: 12 dkg porcukrot elkeverek 1-1 evőkanál frissen facsart citrom- és narancslével. Belekeverem a kandírozott narancshéjat. ( Apró kockákra vágott narancshéjjal helyettesíthető!)  Rácsurgatom a mázat a kuglóf tetejére.

Mennyei narancsos kuglóf

Mézeskalács muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2,5 dl vaníliás joghurt
  • 0,8 dl növényi olaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szegfűszeg

Elkészítés:

A lisztet egy tálban összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és fűszerekkel. Egy másik tálban felverjük a tojást. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a joghurtot és az olajat. Majd hozzákeverjük a lisztkeveréket is. A tésztát a formákba töltjük. A sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A mézeskrémes krémje finom volt a tetején.

Szöttyös csoki csókok Nigellától :)

Könnyű, gyors és nagyon jó!!!

Hozzávalók:

2 tojásfehérje
20 dkg darált mandula
3 dkg kakaópor
17½ dkg porcukor
szerintem elfér egy kis rum, vagy aroma is benne...


Melegítsük elő a sütőt 200 ºC-ra (nem kell a légkeverés), és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a (felveretlen) tojásfehérjét a darált mandulával, a kakaóporral és a porcukorral, amíg ragadós, de egyenletes tésztát kapunk. Adjuk hozzá a rumot.

Töltsünk meg hideg vízzel egy nagy tálat, mártsuk bele a kezünket, és formázzunk a tésztából kisebb diónyi golyókat. A művelet közben valószínűleg többször meg kell majd mártanunk a kezünket a hideg vízben.

Rendezzük el a golyókat a sütőpapírral bélelt tepsin, majd tegyük a sütőbe 11 percre.

Nehéz megmondani, hogy mikor van készen, mert a sütési idő lejártával
is vizes-nyersnek tűnik, de hűlés közben még keményedni fog egy kicsit.
Úgy jó, ha belül szottyos marad, szóval ne aggódjunk, ha a csókocskák alja túl ragacsosnak tűnik. Kb. 25 csók lesz belőle.

Tiroli (?) túrós rétes

1 nagy, vagy 2 kis rúdhoz:

0,5 kg túró
12 dkg porcukor
4 dkg búzadara
2 cs vaniliáscukor
(vaniliarúd belseje)
3 ek tejföl
1 citrom héja
5 dkg mazsola 
rum

réteslap
1 kis tejföl
1 tojás
olaj

A mazsolát beáztatjuk a rumba (akár már előző nap). A túrót jól áttörjük, majd hozzákeverjük a fenti hozzávalókat. Majd egy időre hűtőbe tesszük, hogy összálljon. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A réteslapokat egyenként megkenjük a tejföl+olaj+tojás keverékével. Mivel a túró elég lágy, ezért legalább 4 lapot tegyünk egymásra. Az egyik végére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét 1-1 centire behajtjuk és feltekerjük a rétest. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és tetejét is megkenjük. 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.