Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Almás, diós minikuglóf 2.0

A korábbi sütimet még tovább fejlesztettem :) és egyre jobban ízlik.
Hozzávalók
50 dkg reszelt alma
20 dkg barna cukor (nekem ebből 15 dkg kókuszvirág cukor)
30 dkg finomliszt (ide keresek valami alternatívát)
1 db tojás M 54-63g
12 g sütőpor/szódabikarbóna
16 dkg vegyes ízesítő (hántolt pisztácia, dió, aszalt áfonya)
ízlés szerint pici mézeskalács fűszer

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. A lereszelt almát keverjük össze a cukorral, amíg fel nem olvad. Ezután adjuk hozzá a isztet, a tojást és a sütőport. Vágjuk fel apró darabokra a magokat és aszalványokat, majd ezt is dolgozzuk bele a tésztába.
Vegyük elő a mini sütőformákat és töltsük bele a tésztát egyenletesen szétoszlatva 3/4 magasságig. Helyezzük a formákat az előmelegített sütőbe és süssük a süteményt 35 percig. Tűpróbával ellenőrízzük az elkészültét. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni a süteményt és csak ezután borítsuk ki belőle. A kiskuglófok közepébe hol lekvár, hol karamell krém került :)
Nagyon fincsi és gyorsan, könnyen megvan.

Brokkolis batyu

Dolomitokban kaptuk az étteremben és reprodukálnom kellett :) annyira ízlett. Megpróbáltam és nem lett rossz...sőt :) A sajtszósz nekem még kicsit talányos, a legritkább esetben sikerül egyáltalán ehetőre.

- Fél kg brokkoli
- Mirelit levelestészta
- 1 kis doboz mascarpone
- 1-2 fej fokhagyma
- Fűszerek ízlés szerint
- Reszelt sajt
- Bio vegeta

Sajtszószhoz:

- Reszelt sajt
- Zsírosabb tej
- Tejszín
- Vaj
- Fokhagymás só
- Szercsendió

A felteszek forrni vizet egy leveskockával vagy a vegetával és sóval. Mikor forr, hozzáadom a brokkolit és félig megfőzöm. Leszűröm és a mascarponéval elkeverem. Ízlés szerint fűszerezem, majd hozzákeverek egy kevés reszeltsajtot és a fokhagymát. A levelestészta lapot kitekerem és kevés vizet eloszlatok rajta ecsettel. Utána négyszögekre vágom és a közepére teszek a brokkolis krémből, majd bezárom a batyukat és a sütőpapírral kibélelt tepsikre teszem. 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 20 percet, pirulásig sütöm.

Közben felmelegítem a vajat és beleszórok egy kevés lisztet, amit megpirítok. Hideg tejjel lassan felengedem és csomómentesen elkeverem. Ha újra forr, akkor belekeverem a tejszínt, a fűszereket ésa reszelt sajtot is. Újra rottyantom és az elkészült batyuk tetejére tálalom.

Szenzációs tiramisu Curitól

Na, az úgy van, hogy nem szeretem a tiramisu-t. Viszont a nyáron, a Borcsi szülinapján az volt a "torta" így bele kóstoltam. Hát, elképesztően finom lett, úgyhogy kértem is a receptet, amely szerint:

- 4 tojás
- 3 csomag vaniliás cukor (ezt én kihagyom és vanilia eszenciával készítem)
- 12 ek barna cukor
- 50 dkg mascarpone
- 3 kupica rum
- 40 db babapiskóta
- 3 dl erős feketekávé (ez lehet koffeinmentes is)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- pöttynyi só

A tojássárgákat a 4 kanál cukorral és a vanilia kivonattal habosra keverjük. A jól lehűtött krémsajttal és 2 kupica rummal összekeverjük. A tojás fehérjéket a hangyányi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. A hideg kávét elkeverjük a rummal és a 8 kanál cukorral. A piskóta felét egyenként pár másodpercre a kávéba teszünk, majd mikor megszívta magát, lecsöpögtetve az edény aljára helyezzük. A krém felét rákanalazzuk, majd jöhet a maradék piskóta rá. A záró krémréteget megszórjuk a kakaóporral és minimum 2-3 órára állni hagyjuk. Leginkább egy egész napra bírjuk megállni :)

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Almás diós kenyér.....inkább minikuglóf

 

Hozzávalók
50 dkg reszelt alma
30 dkg kristálycukor (lehet, hogy ez is sok még...)
30 dkg finomliszt
1 db tojás M 54-63g
12 g sütőpor/szódabikarbóna
12 dkg dió (vagy más vegyesen)
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. A lereszelt almát keverjük össze a kristálycukorral. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvadt. Ezután adjuk hozzá a finomlisztet, a tojást és a sütőport. Vágjuk fel apró darabokra a diót egy éles késsel, majd ezt is dolgozzuk bele a tésztába.  Vegyük elő a sütőformát és töltsük bele a tésztát egyenletesen szétoszlatva. Helyezzük a formát az előmelegített sütőbe és süssük a süteményt 50 percig. Tűpróbával ellenőrízzük az elkészültét. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni a süteményt és csak ezután borítsuk ki belőle. Szeletelve tálaljuk.
Első alkalommal így jártam el, de nem sült át jól. Úgyhogy a második adagot már a minim kuglóf formákba tettem és 30 percig sütöttem.....na, úgy jó lett. Valamint a diót felesben raktam bele aszalt áfonyával, az is dobott még rajta. Hovatovább, a tésztába adtam még egy cseppnyi mézeskalács fűszert is.....így lett igazán kellemes. A kiskuglófok közepébe pedig hol lekvár, hol karamell krém került :)
Ajánlom ám!

 

Bögrés mézeskalács

IMAG0741

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük  Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében. Természetesen nem bögrésen, csak én bögrésítettem, és került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-lét perc, és megszilárdul.

Banános muffin KisZsuzsitól :)

190 g liszt
3 nagy, érett banán
150 g  barna cukor
1 tojás
75 g vaj
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só

Keverjük össze a lisztet, sűtőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverjük össza a banánt, cukrot, a tojást és a puha/olvasztott vajat.  Ezután öntsük egybe a két keveréket és töltsük muffin formába. Előmelegített sütőben süssük 180 C fokon 20-25 percet.

Trükk:

Én tettem a muffinok közepébe 1-1 fél kocka étcsokit. De lehet 1-1 karika banánt is sütni a belsejébe.

Narancsos kuglóf

hozzávalók / 6 adag

Tészta:

  • 25 dkg vaj
  • 17 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • tojás
  • 2 citrom
  • narancs
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Máz:

  • 12 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál narancslé
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

  1. Habosra keverem a puha margarint a vaníliás- és a kristálycukorral, valamint az egy csipet sóval.
  2. Hozzáadom a tojásokat.
  3. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját.
  4. Elvegyítem benne a 3 evőkanál frissen facsart citrom- és 10 evőkanál narancslevet.
  5. Fokozatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet is.
  6. Jól összedolgozom, majd a tésztát kivajazott kuglófformába öntöm.
  7. 15 percet pihentetem, ezáltal finomabb, könnyebb tésztája lesz.
  8. Előmelegített forró sütőben, a középső sütősínen kb. 50 percig sütöm (tűpróba!)
  9. Rácsra borítom.
  10. Elkészítem a mázat: 12 dkg porcukrot elkeverek 1-1 evőkanál frissen facsart citrom- és narancslével. Belekeverem a kandírozott narancshéjat. ( Apró kockákra vágott narancshéjjal helyettesíthető!)  Rácsurgatom a mázat a kuglóf tetejére.

Mennyei narancsos kuglóf

Mézeskalács muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2,5 dl vaníliás joghurt
  • 0,8 dl növényi olaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szegfűszeg

Elkészítés:

A lisztet egy tálban összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és fűszerekkel. Egy másik tálban felverjük a tojást. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a joghurtot és az olajat. Majd hozzákeverjük a lisztkeveréket is. A tésztát a formákba töltjük. A sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A mézeskrémes krémje finom volt a tetején.

Szöttyös csoki csókok Nigellától :)

Könnyű, gyors és nagyon jó!!!

Hozzávalók:

2 tojásfehérje
20 dkg darált mandula
3 dkg kakaópor
17½ dkg porcukor
szerintem elfér egy kis rum, vagy aroma is benne...


Melegítsük elő a sütőt 200 ºC-ra (nem kell a légkeverés), és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a (felveretlen) tojásfehérjét a darált mandulával, a kakaóporral és a porcukorral, amíg ragadós, de egyenletes tésztát kapunk. Adjuk hozzá a rumot.

Töltsünk meg hideg vízzel egy nagy tálat, mártsuk bele a kezünket, és formázzunk a tésztából kisebb diónyi golyókat. A művelet közben valószínűleg többször meg kell majd mártanunk a kezünket a hideg vízben.

Rendezzük el a golyókat a sütőpapírral bélelt tepsin, majd tegyük a sütőbe 11 percre.

Nehéz megmondani, hogy mikor van készen, mert a sütési idő lejártával
is vizes-nyersnek tűnik, de hűlés közben még keményedni fog egy kicsit.
Úgy jó, ha belül szottyos marad, szóval ne aggódjunk, ha a csókocskák alja túl ragacsosnak tűnik. Kb. 25 csók lesz belőle.

Tiroli (?) túrós rétes

1 nagy, vagy 2 kis rúdhoz:

0,5 kg túró
12 dkg porcukor
4 dkg búzadara
2 cs vaniliáscukor
(vaniliarúd belseje)
3 ek tejföl
1 citrom héja
5 dkg mazsola 
rum

réteslap
1 kis tejföl
1 tojás
olaj

A mazsolát beáztatjuk a rumba (akár már előző nap). A túrót jól áttörjük, majd hozzákeverjük a fenti hozzávalókat. Majd egy időre hűtőbe tesszük, hogy összálljon. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A réteslapokat egyenként megkenjük a tejföl+olaj+tojás keverékével. Mivel a túró elég lágy, ezért legalább 4 lapot tegyünk egymásra. Az egyik végére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét 1-1 centire behajtjuk és feltekerjük a rétest. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és tetejét is megkenjük. 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Tejberizses rétes

réteslap
22 dkg rizs
4 dl tej
csipet só
1 vaniliarúd
4-5 ek cukor
35 dkg gyümölcs (erdei)

Kenéshez:
1 tejföl
1 tojás
30 ml olaj
kevés zsemlemorzsa

Kiolvasztjuk a gyümölcsöt. Felteszem főni a rizst annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót, a vaníliát és elkezdem hozzáadagolni a tejet. Lassú tűzön, kevergetve megfőzzük. Ha már megfőtt a rizs, akkor hozzáadjuk a cukrot és kihűtjük. Leszűrjük a kiolvadt gyümölcsöt.

Összekeverjük a tejfölt a tojást és az olajat. Nedves konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, majd megkenjük. Ezt folytatjuk 3 lapig, majd a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával. Összekeverjük a tejberizst a gyümölccsel és a réteslap hosszú oldalánál ráhalmozzuk úgy, hogy 1-1 centiket visszahajtunk a szélétől. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és 175 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Hamis sportszelet süti

Nagyon gyors, egyszerű és finom :)

2,5 dl tej
25 dkg cukor
20 dkg vaj
1/2 dl rum
3 ek kakaópor
20 dkg darált dió
30 dkg darált keksz

Tetejére:
20 dkg étcsoki
5 ek olaj

A tejet, a cukrot, a vajat és a rumot összefőzzük, belekeverjük a kakaóport. Levesszük a tűzről, beledolgozzuk a daráltdiót és daráltkekszet. Sütőlemezen vagy tálcán elsimítjuk kb. 20x30 cm-es formára és megvárjuk amíg kihűl. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Picit kihűtjük időnként megkeverve. Ha már nem túl folyós, akkor a sütire öntjük, ha megdermedt, akkor pedig felszeleteljük.

Paleolit narancsos mézes muffin

3 tojás
2 ek méz
3 ek kókuszzsír
1/2 tk vanília
1/4 tk só
1/2 tk sütőpor
1 bögre szitált liszt (zabpehely, kókusz, stb.)
pici fahéj
mazsola
kókuszreszelék
1 narancs héja
2-3 ek narancslé

Összekeverem a tojásokat, mézet, kókuszzsírt (érdemes mikróban megolasztani), narancshéjat, narancslevet és a vanília aromát. Utána belekeverem a sót, sütőport, beleszitálom a lisztet és a fahéjat. Végül belekeverek pár szem mazsolát és muffinpapírral kibélelt formába kanalazom, végül kis kókuszreszeléket szórok a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőben megsütöm (kb. 25-35 perc).

Paleo rétes

Ez a recept pedig maradékokból keletkezett:

1 cukkini
maradék sonka
1/4 kg túró
tejföl
reszelt füstölt sajt
Provance-i fűszer
4 db réteslap
3 tojás
olivaolaj
fokhagymasó
fehérbors

A cukkinit megpucolom és pici olivaolajon enyhén megpárolom, amig üveges lesz. Sózom, borsozom és fokhagymasózom. A túrót egy edényben villával összetöröm, 1 tojással, sóval, kevés tejföllés és némi füstölt reszeltsajttal összekeverem. A sonkát összevágom és azt is belekeverem. Ha elkészül a cukkini, azt is belekeverem és az egészet fűszerezem ízlés szerint. A sütőt előmelegítem kb. 170 fokra, kiterítem a réteslapokat. Egyenként megkenem őket tojás-tejföl-olaj keverékével, majd beletöltöm a tölteléket. A két végét picit felhajtom, majd konyharuhán feltekerem, majd a tetejét is lekenem a tojásos masszával, pirulásig sütöm.

Paleolit mákos muffin

Ezt a receptet sok helyen meg lehet találni a neten. Viszont mikor hazajöttem, rájöttem, hogy kevesebb a mák, mint amennyi kellene, úgyhogy több diót tettem bele. Valamint legközelebb egy kis aszalt vörösáfonyát is teszek bele...vagy mazsolát, merthát azért az édeskés íz hiányzik. Tehát:

200 g darált mák
150 d darált dió
1/2 csomag sütőpor
3 tojás
1 citrom héja
vanilia aroma
méz (4-5 evőkanál)
víz (kb 1,5 - 2 dl)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Az összetevőket összekeverjük és vizet addig adagolunk hozzá, míg egy picit sűrűbb muffin tésztát kapunk. Megtöltjük 3/4-ig a muffinformákat, majd kb. 25 percre a sütőbe tesszük és megsütjük.

Habcsók, mint karácsonyfa dísz

Az alábbi receptet lestem és nagyon jól bevált. Egyrészt gyönyörű szépek lettek, másrészt istenien finomak és puha volt a belsejük... És, az enyémek is így néztek ki :-)

Hozzávalók:

  • 4 tojás fehérje
  • 1 csipet só
  • 15 +5 dkg pocukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • cukorgyöngyök
  • 1 ek balzsamecet (trükk)

A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként beleszitáljuk a 15 dkg porcukrot. Összekeverjük a maradék cukrot a keményítővel és apránként beleszitáljuk a masszába, de már csak lyukas fakanállal keverjük (én a 2 ágú műanyag villával kevertem össze). Csillagcsőrős habzsákba tesszük, majd a sütőpapírral bélelt tepsire 2 körös karikákat formázunk. Megszórjuk a cukorgyöngyökkel, sütőbe tesszük. A sütőajtót fakanálnyi résre nyitva hagyjuk (vagy félóránként szellőztessük ki a sütőt) és alacsony - szinte langyos - hőmérsékleten 3 órán át szárítjuk, szikkasztjuk.

A balzsamecet a Pavlova tortás receptből lett átmentve ide és gyönyörűek lettek tőle, metálselyemfényt kapott és minimális törtfehér színt.

A tojások legyenek frissek és szobahőmérsékletűek. A habverő és keverőtál legyen teljesen tiszta és zsírmentes. A habverést nem szakíthatjuk meg, mert elfolyósodik a hab. Akkor van kész a hab, ha a kés nyoma megmarad, vagy amikor fejtetőre tudjuk állítani. Amikor befejeztük a habverés tilos az edény oldalához ütni a habverőt, "összerázzuk-romboljuk" a levegőbuborékokat. A hőfokkal óvatosan, nehogy megbarnuljon.

Karácsonyi muffin

Az alábbi receptet készítettem el eddig 3 adagban és nagyon imádták. Persze kicsit még dobtam rajta:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10-15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál juharszirup
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál mézeskalács fűszer
  • kevés rum
  • 1 tömb marcipán

A száraz és folyós alapanyagokat két külön tálban kikeverjük, majd összedolgozzuk. A masszát muffinformákba töltjük. A fele mennyiség elérésénél a kis kockára vágott marcipánt a tészta közepébe tesszük, majd befedjük a maradék tésztával. Vigyázzunk, hogy a formákat csak 3/4-ig töltsük, különben sütés közben ki fognak folyni. 200 fokon előmelegített sütőben 20 percig süssük!

Miután megsült, hagyom rácson kihűlni, majd pedig csokoládés cukormázzal bevonom és különböző díszítő cukrokkal megszóróm.

Sportszelet süti

50 dkg darált keksz, 
4 evőkanál kakaópor,     
25 dkg margarin, 
20 dkg kristálycukor, 
2 dl tej, rum vagy rumaroma
2 tortabevonó 
2 ek étolaj


A darál kekszet a kakaóporral összekeverjük. Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk, amit előtte kibélelünk folpackkal. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni. Legközelebb dió darabokat is teszek majd bele :)

Bögrés diós

Egyszerű, gyors és hamar elfogy :-)

1 bögre liszt
1 bögre cukor
1/2 bögre darált dió
1/2 bögre dió
1 bögre tej
1 db tojás
1 tasak sütőpor

Fentieket csomómentesen elkeverjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. 35 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha kihült, narancslekvárral megkenve és porcukorral megszórva tálaljuk.