Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Aszalt szilvával és baconnel göngyölt kacsamáj sütőtök rizottóval

Sajnálom...sütőtök időszak van :) Minden formájában imádom! A kacsamáj pedig adta magát, ugyanis nagyon szép és friss volt a piacon.

- 0,5 kg kacsamáj
- 100 g bacon
- 10 dkg aszalt szilva (bár lehet,hogy legközelebb fügével próbálom
- majoranna
- 600 g rizottó rizs
- 0,5 l alaplé (én mindig elteszem a zöld zöldségek főzőlevét. Jó rizottóhoz, vagy krémleveshez)
- kb. 1,5 dl fehérbor
- 1 kis sütőtök
- 2 fej vöröshagyma
- 10 + 10 dkg vaj
- só
- chili pehely
- rozmaring
- fehérbors
- parmezán sajt
- (tej)
- 1 db krumpli

Legelőször a szilvát egy kis borba, vagy vízbe áztatom. Utána megpucolom a tököt és a krumplit és kb. 2x2-cm-es kockákra vágom. A vajat felforrósítom és megdinszetlem a hagymát benne. Ha inkább pirul, mint szétfőne, akkor egy kevés vízzel segítek a folyamaton. Ezután bedobálom a tökkockákat és közepes lángon megpirítom a rozmaringgal. Miután kicsi színt kapott, akkor sózom, borsozom és felengedem annyi vízzel/tejjel, hogy éppen ellepje. Amíg fő, addig egy másik edényben szintén vajat hevítek és a hagymát újfent megdinsztelem. Ha elkészült, akkor beleöntöm a rizst és jól átkavarom. Kicsit sózom és aztán merőkanalanként elkezdem hozzáadni hol az alaplevet, hol a bort. Amíg fővöget, megmosom és megtisztítom a májat. Majd 1-2 szem szilvával összefogom és baconba tekerem őket. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket és kb. 165 fokra melegített sütőbe (alsó-felső sütés) teszem őket 20-25 percre. 
Mikor a tök már majdnem teljesen megfő, akkor az 1/3-át lecsöpögtetem és tálba teszem. a Maradékot - némi reszelt parmezánnal együtt - mixerrel pürésítem. Amikor a rizottó elkészül, akkor a pürét és a tök kockákat kozzá keverem. A májak közben megsülnek, ha igényel még egy kis pirulást, akkor grill fokozaton még rásütök. A rizottót kiszedem és még megszórom kevés parmezánnal, majd a májat mellé tálalom.

Horvathkati tökkrém

Úgy esett, hogy kóstolót kaptunk horvathkati büféjéből. Helyes, kis fonott kosárban érkezett a friss bagett és 3 kis üvegke....

Az egyik az alábbit rejtette:

250 g sült sütőtök
55 g mascarpone
1 kisebb - közepes lila hagyma
1 g rozmaring
18 g oliva olaj

A sütőtököt felezve puhára sütöm 170 C-on 30-40 perc alatt, félreteszem hűlni. A rozmaringot aprítom. A lila hagymát nagyon finomra vágom. A kihűlt tök magjait kikaparom, 250 g tökhúst és a mascarponét botmixerrel pürésítem, hozzákeverem a rozmaringot és a lila hagymát, majd habverővel (kézivel, vagy alsó fokozaton gépivel) habosítom az oliva olajjal. Ez annyit tesz, hogy keverés közben hozzácsorgatom az olajat. Legvégül ízlés szerint sózom.

Isteni, gyors és egyszerű (by horvathkati)

http://www.facebook.com/pages/horvathkati/357854037146