Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Rizsfőzés trükkjei

Ezt nem magamtól, én is lestem, de bevállt:

Először is néhány fontos tipp a sikeres rizshez:

  • Főzés előtt a rizst alaposan meg kell mosni (többszörösen mossuk át kézzel egy lábas vízben, mindaddig amíg a víz tiszta marad)
  • A rizst nem szabad sós vízben főzni
  • A rizst hideg vízben kell a tűzhelyre tenni- lehetőleg öntöttvas vagy egyéb nehéz aljzatú edényben, amely a hőt jobban tartja

Íme a rizsfőzés menete:

  1. Egy lábasban mossuk át alaposan és többszörösen a rizst, majd adjunk hozzá, a rizs tetejétől számítva, 2.5cm mélységű vizet.
  2. Teljes lángon, fedő nélkül főzzük mindaddig, amíg a víz felszívódik, és a felszínén nagy buborékok keletkeznek. (Tipp: ha hab keletkezik  a rizs felszínén, egy szűrővel óvatosan szűrjük le). Ez kb 10-15 percig tart.
  3. A tűzhelyt állítsuk le a lehető legalacsonyabb hőfokra, és fedő alatt pároljuk a rizst tovább kb 10-15 percig. Nagyon fontos, hogy a fedőt ne vegyük le ez idő alatt, különben a rizs nem puhul meg rendesen, és több az esély arra, hogy odaég.
  4. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk pihenni még 5-10 percig tálalásig. (A fedőt továbbra se vegyük le!)

Gombás rizottó

1/2 l csirke alaplé
1 ek oliva olaj
vöröshagyma
2 zúzott fokhagyma
200 g rizs
1 pohár bor

bors
3 dkg vaj
parmezán
--------------
25 dkg gomba
olaj
fokhagyma
cayenne bors
citromlé

Alaplevet készítek/melegítek, majd az olajon a felaprított gombát megpárolom fokhagymával és sóval kb. 5-6 perc alatt. Ezután rádobom a felaprított petrezselymet, rácsöpögtetek egy kis citromlevet és borssal ízesítem. Olajon megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát. Beleteszem a rizst, üvegesre pirítom, majd felöntöm a borral. Kis lángra teszem és elkezdem apránként hozzáadni az alaplevet. Beleteszem a gombát, majd sózom, borsozom. Ha megpuhult a rizs, akkor elzárom a gázt, beleteszem a vajat és a parmezánt, majd pár perce félreteszem állni.

Nem hagyományos rizses hús

Több receptből raktam össze ezt a rizses húst és finom lett.

1/2 kg sertés comb (vagy egyéb hús)
30 dkg hosszú szemű rizs
15 dkg zöldborsó
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
pirospaprika
gulyáskrém
csemege paprikakrém
olaj

A húst megmosom és kb. 3x3 cm-es kockákra vágom. Kevés olajon hirtelen megsütöm (kb. 5 perc) és utána kiszedem egy tálba. Az olajon megdinsztelem a vöröshagymát és a csíkokra vágott paprikát, valamint a borsót. Közben a paradicsomot meghámozom, kis kockákra vágva az olajra dobom. Gulyáskrémmel és paprika krémmel ízesítem, majd pirospaprikát szórók rá. Mikor a zöldségek összerottyantak, visszarakom a húst az edénybe és felöntöm vízzel úgy, hogy 2 ujjnyira ellepje.  Fedő alatt puhára főzöm a húst (kb. 15 perc). Közben a rizst megmosom, majd egy tűzálló tálba öntöm. Mikor megfőtt a hús, akkor az edény teljes tartalmát a rizsre öntöm és a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem lefedve. 30-40 percet párolom, főzöm és kb. félidőben jól megkeverem. Ha kevés a folyadék alatta, akkor picit alátöltök.

Mikor elkészül, akkor 1 kanál margarinnal összekeverem és apróra vágott petrezselyemmel meghintem.

Jó étvágyat!