Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Húsos rétes

Ez volt az alaprecept, ami finom, de nem eléggé :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db réteslap (1 rúdnak megfelelő mennyiség)
  • 25 dkg csirkemell filé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg kelbimbó
  • 10 dkg cheddar, vagy trappista sajt
  • 1 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 4 szelet bacon
  • Thai red chilli mix fűszer ízlés szerint

Mivel nagyon laktató, 1-2 db-ot ajánlok fejenként tálalni egy kis mártással díszítve.

  1. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A kelbimbót előfözzük sós, vegetás, őrölt köményes vízben.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A csirkemellet vajon megpirítjuk 1 gerezd fokhagymával.
  5. Levet enged, amihez hozzáöntünk 1 dl tejszínt, 6 dkg reszelt cheddar sajtot és a félbevágott kellbimbókat. Krémesre főzzük.
  6. Félretesszük, hagyjuk meghülni.
  7. A 4 szelet bacon szalonnát hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk. Szintén félretesszük hülni.
  8. A rétestésztát késhegynyi vastagságúra nyújtjuk.
  9. A meghült bacont a tésztára helyezzük, reszelünk rá 2 dkg sajtot, majd egyenletesen rákanalazzuk a ragut.
  10. A tésztába becsavarjuk. A tetejét  tojással megkenjük és az előmelegített sütőben 180-200°C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Amíg sül, készíthetünk hozzá egy kis mártást. Kis tejszínben felolvasztjuk a maradék 2 dkg cheddar sajtot, kis petrezselyemmel meghintjük és sűrűre keverjük.
  12. A kész tésztát még melegen, átlósan felszeljük. Kb. 6-8 szelet lesz belőle.
  • sütési hőfok: 180°C

Tiroli (?) túrós rétes

1 nagy, vagy 2 kis rúdhoz:

0,5 kg túró
12 dkg porcukor
4 dkg búzadara
2 cs vaniliáscukor
(vaniliarúd belseje)
3 ek tejföl
1 citrom héja
5 dkg mazsola 
rum

réteslap
1 kis tejföl
1 tojás
olaj

A mazsolát beáztatjuk a rumba (akár már előző nap). A túrót jól áttörjük, majd hozzákeverjük a fenti hozzávalókat. Majd egy időre hűtőbe tesszük, hogy összálljon. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A réteslapokat egyenként megkenjük a tejföl+olaj+tojás keverékével. Mivel a túró elég lágy, ezért legalább 4 lapot tegyünk egymásra. Az egyik végére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét 1-1 centire behajtjuk és feltekerjük a rétest. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és tetejét is megkenjük. 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Tejberizses rétes

réteslap
22 dkg rizs
4 dl tej
csipet só
1 vaniliarúd
4-5 ek cukor
35 dkg gyümölcs (erdei)

Kenéshez:
1 tejföl
1 tojás
30 ml olaj
kevés zsemlemorzsa

Kiolvasztjuk a gyümölcsöt. Felteszem főni a rizst annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót, a vaníliát és elkezdem hozzáadagolni a tejet. Lassú tűzön, kevergetve megfőzzük. Ha már megfőtt a rizs, akkor hozzáadjuk a cukrot és kihűtjük. Leszűrjük a kiolvadt gyümölcsöt.

Összekeverjük a tejfölt a tojást és az olajat. Nedves konyharuhára kiterítünk egy réteslapot, majd megkenjük. Ezt folytatjuk 3 lapig, majd a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával. Összekeverjük a tejberizst a gyümölccsel és a réteslap hosszú oldalánál ráhalmozzuk úgy, hogy 1-1 centiket visszahajtunk a szélétől. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük és 175 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Paleo rétes

Ez a recept pedig maradékokból keletkezett:

1 cukkini
maradék sonka
1/4 kg túró
tejföl
reszelt füstölt sajt
Provance-i fűszer
4 db réteslap
3 tojás
olivaolaj
fokhagymasó
fehérbors

A cukkinit megpucolom és pici olivaolajon enyhén megpárolom, amig üveges lesz. Sózom, borsozom és fokhagymasózom. A túrót egy edényben villával összetöröm, 1 tojással, sóval, kevés tejföllés és némi füstölt reszeltsajttal összekeverem. A sonkát összevágom és azt is belekeverem. Ha elkészül a cukkini, azt is belekeverem és az egészet fűszerezem ízlés szerint. A sütőt előmelegítem kb. 170 fokra, kiterítem a réteslapokat. Egyenként megkenem őket tojás-tejföl-olaj keverékével, majd beletöltöm a tölteléket. A két végét picit felhajtom, majd konyharuhán feltekerem, majd a tetejét is lekenem a tojásos masszával, pirulásig sütöm.