Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Paradicsomleves

Kettős...édes és sós

Rájöttem :) A kedvesem nem volt hajlandó megenni a paradicsomlevest, amit főztem. Merthogy én ÉDESen eszem, Ő meg úgy nem. Úgyhogy megcsináltam így és mindkettőnknek jó lett!

vöröshagyma v. fehérhagyma
olaj
zellergumó
paradicsompüré
paradicsomlé
bors

cukor
fokhagymagranulátum
majoranna

betűtészta/eperlevél/rizs/tarhonya

reszelt füstölt sajt

Olajon elkezdem dinsztelni a nagyon apróra vágott, sőt, inkább lereszelt hagymát. Aztán belereszelek egy kevés zellert. Mikor megfelelő állagú, akkor beleöntöm a paradicsompürét és felengedem paradicsomlével. Ha túl sűrű, akkor kevés hideg vízzel higítom. Sózom, borsozom, picit cukrozom, kap egy csipet fokhagyma granulátumot, majorannát és reszelek még bele egy kis zellert. Mikor elkezd főni, akkor felteszem főni sós, picit vegetás vízben a tésztát, vagy rizst, illetve megpirítom és aztán megfőzöm a tarhonyát. Leszűröm és utána a levesbe teszem. A fiús részt reszelt füstöltsajttal, a lány részt pedig kristálycukorral elkeverve tálalom.

Paprikás krumpli

Mennyiségeket sosem tudok, mindig csak úgy érzésre :-)

burgony
kolbász (Debreceni, lecsókolbász, száraz vagy lángoltkolbász)
virsli
olaj
paprika
paradicsom
vöröshagyma/fehérhagyma
őrölt pirospaprika
őrölt bors
1 pici babérlevél

Megtisztítom, felkockázom és megmosom a burgonyát. Olajon megdinsztelem pici sóval a felaprított/lereszelt hagymát. Beledobom az apróra vágott megmosott paradicsomot és csumájától megszabadított paprikát is. (Ha picit csípősre szeretném, akkor beleteszek egy kis friss vagy szárított erőspaprikát is). Mikor már kezdenek a zöldségek szétfőni, akkor beledobálom a valamilyen kolbászt, kicsit lepirítom azt is, majd lehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát is. Visszatéve a tűzre, a pirospaprikát is megfuttatom, majd beleteszem a burgonyát és felöntöm annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Befűszerezem a borssal, babérlevéllel és mikor elkezd a krumpli puhulni hozzáadom a felkarikázott virslit is. Együtt még 5-8 percig főzöm és utána a tűzről levéve pihentetem 10-15 percet. Friss kenyérrel (tudom, hogy nem volna szabad) és roppantós csemege uborkával fogyasztom.