30 dkg lencse
1-2 babérevél

1 sárgarépa (elhagyható)
1 póréhagyma
4 db virsli
6 ek majonéz
6 el tejföl
1 kk mustár
pár csepp citromlé
fél csokor petrezselyem
bors

A lencsét átválogatjuk, néhány órára vízbe áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet rá, megsózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük (ha van, belefőzök sárgarépát is, a levét a répával levesnek megesszük). 1 póréhagymát és 4 db főtt virslit karikára vágunk. A lecsöpögtetett, kihűlt lencsét 6-6 evőkanál majonézzel és tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, pár csepp citromlével, fél csokor petrezselyemmel, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a virslit és a pórékarikákat.
Salátalevéllel, főtt tojással gazdagítva is leget tálalni.