Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Spárga így, meg úgy

Új felfedezett barátom :)

A zöld spárga kellemes. Önmagában jó volt az egyik recept, a másikhoz meg jólesett a körítés is. Szóval lehet variálni.

- csokor zöldspárga
- olaj
- só
- bors
- citromlé
- parmezán
- bacon

A kezdet ugyanaz: a spárgát megmosom, majd aszárát elkezdem hajlítani és ahol elpattan, ott jó is lesz megszabadulni az aljától. Ezután olajba, sóba, borsba és citromlébe forgatom őket. Az első receptnél itt meg is állok, viszont hagyom kicsit tovább állni a pávban, illetve nem lerázni róla a "cuccot". Ezután sütőpapíros, előmelegített sütőben, légkeverésen 200 fokon 15-25 perc alatt megpirítom őket, jól széthúzva, hogy mindenhol jól átjárja a forró levegő. Ha pirulni kezd, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és pár perc múlva tálalható. Magában "nasinak" is finom.

A másik módi, hogy a pácból kivéve 3-asával baconbe tekergetem őket. EBben az esetben a kis csomagokat 180 fokon 20-30 percig sütögetem. Ha pirul a bacon, akkor kész is.

Szenzációs tiramisu Curitól

Na, az úgy van, hogy nem szeretem a tiramisu-t. Viszont a nyáron, a Borcsi szülinapján az volt a "torta" így bele kóstoltam. Hát, elképesztően finom lett, úgyhogy kértem is a receptet, amely szerint:

- 4 tojás
- 3 csomag vaniliás cukor (ezt én kihagyom és vanilia eszenciával készítem)
- 12 ek barna cukor
- 50 dkg mascarpone
- 3 kupica rum
- 40 db babapiskóta
- 3 dl erős feketekávé (ez lehet koffeinmentes is)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- pöttynyi só

A tojássárgákat a 4 kanál cukorral és a vanilia kivonattal habosra keverjük. A jól lehűtött krémsajttal és 2 kupica rummal összekeverjük. A tojás fehérjéket a hangyányi sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémbe forgatjuk. A hideg kávét elkeverjük a rummal és a 8 kanál cukorral. A piskóta felét egyenként pár másodpercre a kávéba teszünk, majd mikor megszívta magát, lecsöpögtetve az edény aljára helyezzük. A krém felét rákanalazzuk, majd jöhet a maradék piskóta rá. A záró krémréteget megszórjuk a kakaóporral és minimum 2-3 órára állni hagyjuk. Leginkább egy egész napra bírjuk megállni :)

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Villám csokoládéhab - Nigellától

Teszteltük, könnyű és gyors, nem utolsó sorban pedig finom! Az eredeti recept szerinti arányokat kicsit módosítottam, mert úgy nekünk kesernyés volt. Az igazi ízét egyébként csak teljes összehűlés után adja ki.

- 150 g pillecukor (minés kisebb annál gyorsabban olvad, én fel szoktam vágni)
- 50 g puha vaj
- 150 g jó minőségű (min 70%-os) étcsokoládé apróra vágva
- 60 ml lobogva forró víz
- 280 ml zsírdús tejszín
- 1 teáskanál vanilia kivonat

Tegyük a pillecukrot, a csokoládét és a vizet egy lábasba, majd kis lángon, időnként megkeverve olvasszuk össze őket. Közben verjük sűrű habbá a tejszínt a vanília-kivonattal. Keverjük össze a tejszínt a hűlésben lévő csokikrémmel és öntsük pohárkákba.

Szőlős metélt

Ezt egy újságból csentem :-) kipróbáltam és nagyon ízletes lett...

30 dkg széles metélt
10 dkg vaj + a sütéshez
5 tojás
1 csipet só
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
50 dkg szőlő
15 dkg dió (én mandulával csináltam, az volt itthon :-)
1 evőkanál vaniliás cukor

A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat a tojás sárgájával, a sóval, a cukorral, a vanília kikapart belsejével és a citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a tejföllel együtt a vajas keverékhez adjuk és a kifőtt tésztát is hozzákeverjük. A masszából egy kivajazott és zsemlemorzsával vékonyan meghintett hőálló edénybe kanalazunk egy réteget, és megszórjuk szőlőszemekkel. A rétegezést addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. A tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval és a vaníliás cukorral, majd a sütőben aranybarnára sütjük.

Virsliskifli

Máté kedvence :-)

1 csomag leveles tészta
6 db juhbeles frankfurti virsli
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő/2 zacskó porélesztő
1,5 dl olaj
1 csapott evőkanál só
1 kis pohár tejföl
1 tojássárgája

Összekeverjük lassan a lisztet, a tejet, az élesztőt, sót, majd apránként hozzáadagoljuk az olajat. Ha összeállt a tészta, leakarva meleg helyre tesszük és 15-20 percig kelesztjük és amíg várjuk, elkészítjük a leveles tésztás verziót.

A fenti mennyiségű virsliből kijön a kelt tésztás és a leveles tésztás adag is. A virsliket 8 részre daraboljuk. A leveles tésztát háromszögekre vágjuk. A hosszanti oldalánál megkenjük ketchuppal vagy mustárral, esetleg egy kis darab sajtot teszünk bele. Utána ráteszünk egy darab virslit és feltekerjük a kiflit. A tojás sárgáját a tejfölhöz keverjük és megkenjük vele a kifliket. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-13 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a leveles adag, a kelt tésztát 3 részre osztjuk, cipókat formázunk belőlük. A cipót kinyújtjuk és 8 tortacikkelyre vágjuk. Innentől ugyanúgy járunk el, mint a leveles tészta ízesítésével, feltekerésével. 180 fokon 15-20 perc kell neki.

Pancake

Gyors palacsinta....

2 cup liszt (240 g)
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál cukor
2 tojás
1/2 cup (120 ml) író (vagy kefír, vagy tejszín)
1 cup tej (240 ml)
3 evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál vaj

A száraz összetevőket gyorsan összedolgozom, majd belemehet a két tojás, az író (vagy kefir, vagy tejszín. Nekem éppen most tejszín volt itthon, hibátlan lett azzal is). A többi összetevővel is gyorsan megkeverem, majd az 1 evőkanál vajjal kikenem a serpenyőt és közepes lángon sütni kezdem a palacsintákat. Kb. 2-3 perc kell az első oldalnak, addig, míg apró buborékok nem kezdenek látszódni a tésztán. Gyorsan átfordítom és a másik felét is megsütöm. A másik oldalnak feleannyi idő kell, mint az elsőnek. Juharsziruppal, nutellával, gyümölcslekvárral-dzsemmel, tejszínhabbal tálalom.