Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Gyümölcsleves Anyutól

Keresgéltem a neten, hogy mi lehet egy jó gyümölcsleves recept, de mindenhol került bele valam, ami nem tetszett. Ami leginkább kiveri nálam a biztosítékot, az a puddingpor :( Ugyan már minek a levesbe? De tényleg? Szóval aztán felhívtam Anyut, hogy Ő hogy szokta csinálni, mert gyermekkori emlékeim szerint azt imádtam. Íme:

- 1 üveg magozott meggybefőt
- kb. 40 dk egyéb gyümölcs (szeder, málna, áfonya, stb. Én az almát annyira nem szeretem benne).
- só
- 2 tk liszt (teljeskiőrlésű is lehet)
- 1 kis doboz tejföl
- méz ízlés szerint
- vanília esszencia
- egész vagy őrölt fahéj ízlés szerint
- egész, vagy őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- 1 kis doboz főzőtejszín (magtejszín is jó, én zabból szoktam)

A megybefőttett a levével együtt fazékba öntöm és beleteszem a keményebb gyümölcsöket is. Felöntöm annyi vízzel, hogy 3 ujjnyira ellepje. Beleteszek egy negyed tk. sót, ízlés szerint a mézet, szegfűszeget és fahéjat is, majd összeforralom, a gyümölcsöket puhára főzöm. Beleteszem a vanília esszenciát, majd hideg vízbe állítva hűtöm. A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, majd a leves levéből merek bele és elkeverem. Ezt addig ismétlem, amíg össze nem melegedik a habarás a leves hőfokával. Ekkor kiveszem a hűtőfürdőből és a habarást folyamatos keveréssel a leveshez adom. Visszateszem a tűzhelyre és ujraforralom. Szükség szerint ízesítem még, amjd újra hűtőfürdőbe küldöm. Ha már csak langyos, belekeverem a tejszínt és utána rögtön hűtőbe teszem.

Ha nagyon savanykásak a gyümölcsök, akkor több vaníliát és mézet teszek bele. Ha nagyon édesek a gyümölcsök, akkor pedig (bio) citromlével és citrom karikával ízesítem. Ha egész fűszereket teszünk bele, akkor érdemes azt teagombába tenni és kihűlés után kiszedni a levesből (ez a citrom karikára is vonatkozik). Ha így maradna benne, akkor a hidegben állásnál a citrom megkeseríti, a fűszerek pedig túlzottan megízesítik.

Túrós meggyes torta

Az alábbi receptet kaptam, kipróbáltuk és nagyon finom lett. De fontos szempont, hogy a cukorral sokkal finomabban bántam, mint ahogyan a recept írja és egyéb "mű" dolgokat is elhagytam belőle (ezeket zárójelben írtam le). A recept 24-cm-es tortaformát ír, de nekem 26-os van, ezért nem tudtam 3 részre vágni, csak kettőbe, így a meggy a tetejére került és így is jó lett....sőt :)

Hozzávalók (kb. 16 szelethez):

A tésztához:
- 16 dkg liszt
- 12 dkg darált dió
- 1 csomag sütőpor (ehelyett én sima szódabikarbónát használtam)
- 12 dkg lágy vaj
- 20 dkg cukor (felét raktam és barnát)
- 1 csomag vaniliáscukor (nem raktam csak eszenciát)
- 3 tojás
- 1,5 dl joghurt

A meggykrémhez:
- 1 üveg magozott meggy levével együtt
- ízlés szerint cukor
- 6 dkg étkezési keményítő
- 1 csipet őrölt fajéj (mézeskalács fűszert is tettem bele egy picit, amelyik nem ánizsos)

A túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaniliáscukor (csak eszenciát tettem)
- 2,5 dl tejszín
- 1 csomag zseltinfix (kihagytam)
- (tettem egy kis citromlevet)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához összekeverjül a llisztet, darált diót és szódabikarbónát. A vajat habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, vaniliával. Hozzzáadjuk a tojásokat és a joghurtot, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és simára dolgozzuk. Kivajazunk és lisztezünk egy 24 cm-es tortaformát, beleöntjül a tésztát és 35-40 percen át sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk és hagyjuk kihülni, majd 2 vagy 3 részre vágjuk.

A meggyet leszűrjük és a levéből elveszünk 1 dl-t, majd a többit egy edénybe tesszük. A meggyet apróra vágjuk, vagy aprítóban picit összedaráljuk és az edényben lévő meggyléhez adjuk. Ízesytjük fűszerrel, cukkorral és forralni kezdjük. A félretett meggylével elkeverjük a keményítőt, majd hozzáöntjük a meggyhez és besűrítjük. Kihülésig kevergetjük.

A túrót áttörjük, összekeverjük a cukorral, vaniliával, citromlével. A tejszínt kemény habbá verjük, a túrókrémbe forgatjuk és utána a hűtőbe tesszük.

A tortát összeállítjuk. Ha 2 részes, akkor alulra kenjük a túrókrémet és a tetejére, oldalára a meggykrémet. Ha 3 rétegű, akkor a krémeket nyomózsákba téve felváltva köröket nyomunk a tésztalapok közé és a tetejét vékonyan meggykrémmel vonjuk be. 1-2 órát pihentetejk.