Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Chocolate Chip Cookies

"Eredeti" amerikai recept alapján :) Mikor kint voltam, akkor vettem Nestlé csoki pasztillákat és annak a zacskóján volt a recept. Azóta is ezt használom, ilyen-olyan változtatgatásokal.

2 és 1/4 csésze finomliszt
1 ek sütőpor vagy 1/3 ek szódabikarbóna
1 csésze olvasztott vaj
3/4 csésze porcukor
3/4 csésze barna cukor
1 ek vaniliáscukor (vagy esszencia/krém)
2 tojás
2 csésze csoki (vagy felezve áfonya, mazsola, stb.)
1 csésze mogyoró (dió, pisztácia, stb.)

Elkeverem a lisztet, sütőport és sót. Öszekeverem a cukrokat, vajat, vaniliás cukrot és a tojásokat, majd végén hozzá keverem a lisztet. Belekerül a mogyoró, a csoki és az egyéb variánsok. Vagy evőkanállal kis gömbkupacokat teszek sütőpapírra, vagy sütőpapírba tekerem és hurka formára görgetem, amit utána kis isőre a fagyasztóba teszek. Ha megdermedt, akkor tallérokra vágva teszem a sütőpapírra. 190 fokra előmelegített sütőben 9 percig sütöm, de folyamatosan nézve. Amint a teteje már nem "kocsonyás" jellegű és az oldala alulról színeződni kezd, akkor kivehető és rácson hagyni kell kihűlni. Kivül kekszes, belűl szöttyös az igazán jó állaga!

Karácsonyi muffin

Az alábbi receptet készítettem el eddig 3 adagban és nagyon imádták. Persze kicsit még dobtam rajta:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10-15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál juharszirup
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál mézeskalács fűszer
  • kevés rum
  • 1 tömb marcipán

A száraz és folyós alapanyagokat két külön tálban kikeverjük, majd összedolgozzuk. A masszát muffinformákba töltjük. A fele mennyiség elérésénél a kis kockára vágott marcipánt a tészta közepébe tesszük, majd befedjük a maradék tésztával. Vigyázzunk, hogy a formákat csak 3/4-ig töltsük, különben sütés közben ki fognak folyni. 200 fokon előmelegített sütőben 20 percig süssük!

Miután megsült, hagyom rácson kihűlni, majd pedig csokoládés cukormázzal bevonom és különböző díszítő cukrokkal megszóróm.