Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Sárgaborsókrém leves füstölt hússal

Ebbe nem kell plusz krumpli, így is besűrűsödik.

- 20 dkg füstölt hús
- 50 dkg sárga borsó
- hagyma
- olaj
- babérlevél
- petrezselyem
- fokhagyma
- só
- fehérbors

A sárgaborsót előző este megmosom és éjszakára hideg vízben állni hagyom. Megfőzöm a füstölt húst vízben, majd a húst apró kockákra vágom, a főzőlevet pedig kihűtöm. Másnap olajon megdinsztelem a hagymát, majd rászedem a lecsepegtetett borsót. A kihült húsléről leszedem a felesleges zsírt, majd a levet a borsóra öntöm. Ha szükséges, felengedem még annyi vízzel, hogy ellepje a borsót 2 ujjnyira és főzni kezdem a fűszerekkel és babérlevéllel. Ha van még szalonna bőr maradék, akkor azt is bele főzöm. Mielőtt majdnem kész, hozzáadok ízlés szerint fokhagymát apró darabokban és készre főzöm. Kiszedem a bőrt és a babérlevelet, majd összeturmixolom a levest. Ha túl híg, akkor tejszínnel sűrítem. Ha sűrű, akkor tejjel hígitom. Közben egy kis zsiradékon megpirítom a füstölt hús kockákat. Friss petreszelyemmel és a füstölt hússal tálalom.

Zöld krémleves

Így alakult :)

Szóval a zöld krémleves létrejötte rém egyszerű......kevés lett a brokkoli. Az eredménye, pedig az, hogy sokkal finomabb lett, mintha lett volna elég :)

1/3 rész burgonya
1/3 rész brokkoli
1/3 rész zöldborsó
1/2 fej vöröshagyma
1 kocka húsleveskocka
2 dl tejszín
1 tk vegeta
bors

1 tk őröltkömény
4 ek olaj/kókuszzsír

A hagymát megpucolm és apróra vágom. Az olajat/zsírt közben felhevítem, majd megdinsztelem rajta a hagymát. Közben megpucolom a krumplit és felkockázom. Ha kész a hagyma, akkor rádobom a krumplit és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és beledobom a leveskockát. Mikor félig megfőtt, akkor hozzáadom a brokkolit és a borsót és még annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadom a borsot és a vegetát is. Mikor minden zöldség puhára főtt, akkor kézimixerrel turmixolom és a végén beleöntöm a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezem még és rottyantok egyet rajta.

Szerintem sokféle feltéttel finom, akár pirított baconnal, vagy sajt csipsszel, de mi csak reszelt, érett kecskesajtot szórtunk rá. És garantáltan finomabb volt, mintha csak brokkoliból lett volna...

Gombakrémleves

Az eddigi krémleveses tapasztalatok, plusz a fagyasztóban fellelhető gomba maradványok (leginkább törzsek) azt mondatták velem, hogy legyen ma egy jó kis gombakrémleves. Szóval megnéztem a berokkoli és borsó leves receptjeimet és valami nagyon jó sült ki belőle:

- maradék gomba apróra vágva (kb 250 -300 g)
- 2 dl tejszín
- 20-30 g vaj
- pici olaj
- kis fej hagyma
- 2 közepes krumpli
- 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 csapott teáskanál vegeta (házi)
- 1 húsleves kocka
- 1 csapott teáskanál vargánya por
- só
- bors

A 2 evőkanálnyi (vagy 1 kisebb fej) darált vöröshagymát a vajon felteszem dinsztelni, majd hozzáadom a pirospaprikát, a vargánya port és a vegetát. Ha kicsit összerottyant  akkor rádobom az összevágott gombát és a felkockázott krumplit valamint a leveskockát. Összeforgatom, majd felöntöm kb. 3/4 liter vízzel, ízlés szerint sózom és borsozom (bár csak minimális só kell a fűszerek miatt). Ha megfőtt és a krumpli is, akkor turmixolom, utána felöntöm a tejszínnel és újra felforralom. Pirított zsemlekockával, vagy bacon chips-szel tálalom.

Mama féle bableves

Sosem ettem meg, de ez annyira ízlett nála, hogy gyorsan csináltam itthon is és finom lett.

- 0,5 kg barna bab
- 1 kg füstölt hús/csont
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 sárga répa
- 1-2 fehér répa
- petreszelyem
- 3-4 szem krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- babérlevél
- szemes bors
- rántás (annyi kanál olaj, mint liszt és kevés pirospaprika) vagy egyéb sűrítés

A babot 4 (!!!!!) órára vízbe áztatom. Nem szabad sem kevesebb, sem több ideig, különben nem jól fő meg. A füstölt húst/csontokat felteszem hideg vízben főni. Beleteszem tojásba a babérlevelet és a szemes borsot is és 2 gerezd fokhagymát. Kb. 1,5 órát főzöm alacsony lángon, vagy amíg félig megpuhul a hús. Utána beleteszem a babot, a vöröshagymát 2 félbe vágva és a zöldségeket, illetve a kis kockára vágott krumplit. Mikor majdnem minden megfőtt, akkor beleteszem a rántást, vagy egyéb sűrítést, illetve ízlés szerint a nokedlit, vagy csipetkét, megszóróm petrezselyemmel és még egyet forralok rajta.

Brokkolkrémleves

- 1 csomag mélyhűtött brokkoli
- 2-3 szem krumpli
- 1 leveskocka
- fehérbors
- csipet kurkuma
- bors
- só
- 2 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem

A megpucolt krumplit kockára vágom és a brokkolival felteszem főni annyi vízzel főni, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje. Hozzáadom a leveskockát, a fehérborsot és kurkumát. Mikor puhára főttek a zöldségek, akkor az egészet összeturmixolom. Hozzáöntöm a tejszínt és újraforralom borssal, apróra vágott petrezselyem zöldjével, szükség szerint utánsózom.

Feltét lehet:

pirított zsemlekocka, reszelt sajt, pirított mandulaszelet, kruton, stb.

Mama zöldborsólevese

Mamától kaptam ezt a finom leves receptet. Gyors, egyszerű és finom. Ami azért érdekes, mert alapvetően nem vagyok egy nagy leveses, de azért ez bejött :)

Csirkehús (csirkemell)
Zöldborsó
Hagyma
Pirospaprika
(répa)
(gomba)
Húsleveskocka
Petrezselyem

A hagymát kevés olajon megdinsztelem, megszórom őrölt pirospaprikával, majd rádobom a megtisztított és apró kockákra vágott csirkemell darabokat. Picit sózom és borsozom. Mikor már picit megpirult, akkor ráöntöm a nyers, vagy mirelit borsót és párolni kezdem. Utána felöntöm vízzel és beledobom a húsleveskockát is és összefőzöm. Ízlés szerint fűszerezem még és hpzzáadom a petrezselymet is.

Daragaluskával vagy beleszaggatott nokedlivel mégegyet rottyantok rajta és kész.
Ízlés és talált zöldségek függvényében főzhető bele még répa, gomba is.

Halászlé egyszerű verziója

Tökéletesített verzió :)

5 halszelet
6 halászlésűrítmény
40 dkg belsőség
2 halászlékocka
2 szem közepes krumpli
erőspaprika

A halat fél órára besózom, a belsőségeket pedig vízbe teszem. 0,8 liter forró vízzel felöntök egy halászlé sűrítmény és 2 halászlékockát. Mikor forr, beleteszek 2 félbevágott ponytszeletet és a megpucolt krumplikat felkockázva. Ízlés szerint teszek bele erőspaprikát is (most ez kb. 10-12 chili karika volt) és kiscsit megsózom. Mikor ez megfőtt, akkor a nagy fazékba tettem az 5 halsűrítményt és felöntöttem 1 liter forró vízzel. Ezután a szitán apró adagonként belepaszíroztam a megfőtt halakat, krumplit és levet. Ha már nagyon sűrű volt, akkor újabb adag forralt liter vízzel locsolgattam a paszírozást (összesen 3 literrel).
Mikor elkészült a paszírozás, akkor az egészet újra felforraltam és mikor már főtt, még tettem bele őrölt pirospaprikát. Mikor összefőtt, akkor beltettem, a halszeleteket, majd kb. 10 perc múlva a belsőségeket is. Újra forrásig főztem, majd az egészet jól megettük :)

Paradicsomleves

Kettős...édes és sós

Rájöttem :) A kedvesem nem volt hajlandó megenni a paradicsomlevest, amit főztem. Merthogy én ÉDESen eszem, Ő meg úgy nem. Úgyhogy megcsináltam így és mindkettőnknek jó lett!

vöröshagyma v. fehérhagyma
olaj
zellergumó
paradicsompüré
paradicsomlé
bors

cukor
fokhagymagranulátum
majoranna

betűtészta/eperlevél/rizs/tarhonya

reszelt füstölt sajt

Olajon elkezdem dinsztelni a nagyon apróra vágott, sőt, inkább lereszelt hagymát. Aztán belereszelek egy kevés zellert. Mikor megfelelő állagú, akkor beleöntöm a paradicsompürét és felengedem paradicsomlével. Ha túl sűrű, akkor kevés hideg vízzel higítom. Sózom, borsozom, picit cukrozom, kap egy csipet fokhagyma granulátumot, majorannát és reszelek még bele egy kis zellert. Mikor elkezd főni, akkor felteszem főni sós, picit vegetás vízben a tésztát, vagy rizst, illetve megpirítom és aztán megfőzöm a tarhonyát. Leszűröm és utána a levesbe teszem. A fiús részt reszelt füstöltsajttal, a lány részt pedig kristálycukorral elkeverve tálalom.

Zöldborsó krémleves

Ezt így találtam, kipróbáltam és levesgyönggyel tálaltam. Finom lett.....

1 kg zöldborsó
vaj
2 dl tejszín

bors
leveskocka, vagy alaplé
1 marék friss bazsalikom

A borsót a vajon megpárolom, majd felöntöm a tejszínnel és az alaplével (kb. 1 literrel, vagy ki mennyire krémesen szereti), beleteszem a bazsalikomot, összeturmixolom. Sóval, borssal ízesítem.

Most néztem, hogy van, aki főtt burgonyát is tesz bele, legközelebb úgy próbálom.