Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Borcsi lencsesalátája

30 dkg lencse
1-2 babérevél

1 sárgarépa (elhagyható)
1 póréhagyma
4 db virsli
6 ek majonéz
6 el tejföl
1 kk mustár
pár csepp citromlé
fél csokor petrezselyem
bors

A lencsét átválogatjuk, néhány órára vízbe áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet rá, megsózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük (ha van, belefőzök sárgarépát is, a levét a répával levesnek megesszük). 1 póréhagymát és 4 db főtt virslit karikára vágunk. A lecsöpögtetett, kihűlt lencsét 6-6 evőkanál majonézzel és tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, pár csepp citromlével, fél csokor petrezselyemmel, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a virslit és a pórékarikákat.
Salátalevéllel, főtt tojással gazdagítva is leget tálalni.

Lencsefőzelek

Mióta elkészült a megszólításom: Lencsilány :-)

50 dkg lencse
1 fej fehérhagyma
5-6 babérlevél

1 dl étolaj
4 púpos evőkanál liszt
2 csapott evőkanál paprika
6-8 dl tej
cukor
bors
tejföl
ecet

Az alap recept szerint kezdtem dolgozni, aztán pedig a magam ízlése szerint ízesítettem be. Azaz, jóval több babérlevél és ecet. De menjünk csak az elejéről: a lencsét legalább 6-8 órával a főzés előtt be kell áztatni. Az áztatás után alaposan megmossuk, majd pedig fazékba öntjük. A hagymát lereszeljük és a lencséhez adjuk. Annyi vízzel öntsük fel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Sóval és a babérlevelekkel közepes lángon főzni kezdjük. Mikor barnás hab keletkezik, azt kanállal/szűrővel leszedjük. Mikor megpuhult, akkor öntsük le a levét és pótoljuk tejjel (így nem fog puffasztani). Elkészítjük a rántást (olaj, liszt, paprika) és a lencséhez keverjük. Kevergetés közben főzzük újra, várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ezután ízesítsük kevés cukorral, tejföllel, ecettel, sóval és borssal.