Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Plejskavica újkrumplival és cukkini korongokkal

Elég nehézkesmostanában az étkeztetés itthon egészségügyi okok miatt, így tágítani kell egy kicsit a megszokott világot és beengedni több zöldséget. Ígyhát kialakult, hogyha hús az étel, akor kell mellé valami zöldséges dolog is.

- újburgonya
- petrezselyem
- ajvár (sajnos csak boltit tudok)
- lila vagy fehér hayma
- grill cukini (vagy akár sima)
- plejskavica / cevapcici (ez is csak bolti)
- olaj/kókuszzsír
- rozmaring
- petrezselyem
- só
- bors
- parmezán
- steak fűszer
- fokhagyma granulátum

A burgonyát előtte vízbe áztatom, majd megkaparom/kefélem a héját. Utána nagyjából egyforma nagyságú kockákra vagdosom és olajba keverbe tepsibe teszem. Letakarom alufóliával és kb. 25-30 percre, 180 fokos alsó-felső sütésre beteszem a sütőbe. Amíg sül, megmosom és karikákra vágom a cukkinít. Először megszóróm borssal, steak fűszerrel, majd afokhagymával és végül a sóval és kicsit állni hagyom. Addig megpucolom és felkarikázom a hagymát. Kiveszem a hűtőből a húst és picit hagyom, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Ezután lereszelem a sajtot és a cukkini karikák tetejére halmozom. Átrakom őket egy sűtőpapírral bélelt tepsire és a krumpli után küldöm őket. Ha  krumpli megpuhult, akkor leveszem a fóliát, sózom és rozmaringozom, majd légkeverésre állítom a sütőt és további 15 - 25 percet pirítom a cukkinikkal együtt. Ha megpriul a sajt a cukkinin, akkor kész is van. Mielőtt a krumplit is kiveszem, kb. 5 perccel előtte rászórom az aprított petrezselymet is. Mindeközben serpenyőben olajat hevítek és megsütöm a húsokat is. Ajvárral, hagymaszeletekkel együtt tálalom.

Light pásztortarhonya

Könnyített pásztortarhonyát gondoltam ki és nagyon jó let, úgyhogy legközelebbre is....

- 80 dkg csirkemell filé
- 3 szem burgonya
- 300 g zöldborsó
- kis zacskó tarhonya
- egy kevés kolozsvári szalonna (vagy hasonló)
- hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- steak fűszer
- olaj

Az olajon elkezdem dinsztelni a hagymát. Mikor már színesedni kezd a hagyma, akkor leveszem a lángról és belenyomom a fokhagymát, majd ízlés szerint a pirospaprikát, majd visszateszem a tűzre. Közben megpucolom a krumplit és kockára vágom a csirkemellet. Mikor összeállt az alap, beleteszem a csirkét és hirtelen lángon megpirítom a húst. Közben egy serpenyőben kisütöm a kockákra vágott szalonna zsírját és utána tányérba szedem. Erre a zsírra öntöm a tarhonyát és középbarnára pirítom. Ha a hús megpirult, akkor hozzá adom a krumplit majd a borsót is. Sózom, borsozom és fűszerezem és fedő alatt főzni kezdem. Mikor a krumpli félkemény, akkor felöntöm vízzel és beleteszem a tarhonyát. Ahogyan szívja a tarhonya a vizet, úgy pótolom. Ha teljesen megfőtt, akkor fedő nélkül elfőzöm a felesleges vizet és tálalás előtt bele keverem a pirított szalonnát.

Brassói aprópecsenye

  • 0,5 kg sertéscomb, vagy csirke-/pulykamell
  • csemege paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma vagy vöröshagymakrém
  • olaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1/2 - 1 húsleveskocka
  • bors
  • petrezselyem
  • majoranna
  • 2 kg burgonya

A húst apró darabokra vágjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát/vöröshagyma krémet, majd beletesszük a húst, és rápirítunk arra is. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beleteszünk egy húsleveskockát, sót, borsot, paprikát, fedő alatt pároljuk. Kb. 15 perc főzés után beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és levesszük a fedőt. Akkor jó, ha a szaftja már nem folyós, de még bőven van alatta. Ha esetleg hamar elforr a víz, és a hús még kemény, tegyünk hozzá vizet bátran. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben 5-7 perc alatt előfőzzük. Közben a sütőt és benne egy tepsit kevés olajjal feltöltve felforrósítunk 200 fokra. Mikor megfőtt a burgonya, levét leöntjük és a fazékban picit megrázzuk, hogy letörjenek az élei, sarkai. Ezután a tepsit kivesszük a sütőből és beleforgatjuk a forró olajba a krumplit. 40-50 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Mikor elkészült megsózzuk, összekeverjük a hússal és frissen őrölt borssal forrón tálaljuk.

Paprikás krumpli

Mennyiségeket sosem tudok, mindig csak úgy érzésre :-)

burgony
kolbász (Debreceni, lecsókolbász, száraz vagy lángoltkolbász)
virsli
olaj
paprika
paradicsom
vöröshagyma/fehérhagyma
őrölt pirospaprika
őrölt bors
1 pici babérlevél

Megtisztítom, felkockázom és megmosom a burgonyát. Olajon megdinsztelem pici sóval a felaprított/lereszelt hagymát. Beledobom az apróra vágott megmosott paradicsomot és csumájától megszabadított paprikát is. (Ha picit csípősre szeretném, akkor beleteszek egy kis friss vagy szárított erőspaprikát is). Mikor már kezdenek a zöldségek szétfőni, akkor beledobálom a valamilyen kolbászt, kicsit lepirítom azt is, majd lehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát is. Visszatéve a tűzre, a pirospaprikát is megfuttatom, majd beleteszem a burgonyát és felöntöm annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Befűszerezem a borssal, babérlevéllel és mikor elkezd a krumpli puhulni hozzáadom a felkarikázott virslit is. Együtt még 5-8 percig főzöm és utána a tűzről levéve pihentetem 10-15 percet. Friss kenyérrel (tudom, hogy nem volna szabad) és roppantós csemege uborkával fogyasztom.