Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Sárgaborsókrém leves füstölt hússal

Ebbe nem kell plusz krumpli, így is besűrűsödik.

- 20 dkg füstölt hús
- 50 dkg sárga borsó
- hagyma
- olaj
- babérlevél
- petrezselyem
- fokhagyma
- só
- fehérbors

A sárgaborsót előző este megmosom és éjszakára hideg vízben állni hagyom. Megfőzöm a füstölt húst vízben, majd a húst apró kockákra vágom, a főzőlevet pedig kihűtöm. Másnap olajon megdinsztelem a hagymát, majd rászedem a lecsepegtetett borsót. A kihült húsléről leszedem a felesleges zsírt, majd a levet a borsóra öntöm. Ha szükséges, felengedem még annyi vízzel, hogy ellepje a borsót 2 ujjnyira és főzni kezdem a fűszerekkel és babérlevéllel. Ha van még szalonna bőr maradék, akkor azt is bele főzöm. Mielőtt majdnem kész, hozzáadok ízlés szerint fokhagymát apró darabokban és készre főzöm. Kiszedem a bőrt és a babérlevelet, majd összeturmixolom a levest. Ha túl híg, akkor tejszínnel sűrítem. Ha sűrű, akkor tejjel hígitom. Közben egy kis zsiradékon megpirítom a füstölt hús kockákat. Friss petreszelyemmel és a füstölt hússal tálalom.

Zöld krémleves

Így alakult :)

Szóval a zöld krémleves létrejötte rém egyszerű......kevés lett a brokkoli. Az eredménye, pedig az, hogy sokkal finomabb lett, mintha lett volna elég :)

1/3 rész burgonya
1/3 rész brokkoli
1/3 rész zöldborsó
1/2 fej vöröshagyma
1 kocka húsleveskocka
2 dl tejszín
1 tk vegeta
bors

1 tk őröltkömény
4 ek olaj/kókuszzsír

A hagymát megpucolm és apróra vágom. Az olajat/zsírt közben felhevítem, majd megdinsztelem rajta a hagymát. Közben megpucolom a krumplit és felkockázom. Ha kész a hagyma, akkor rádobom a krumplit és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és beledobom a leveskockát. Mikor félig megfőtt, akkor hozzáadom a brokkolit és a borsót és még annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadom a borsot és a vegetát is. Mikor minden zöldség puhára főtt, akkor kézimixerrel turmixolom és a végén beleöntöm a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezem még és rottyantok egyet rajta.

Szerintem sokféle feltéttel finom, akár pirított baconnal, vagy sajt csipsszel, de mi csak reszelt, érett kecskesajtot szórtunk rá. És garantáltan finomabb volt, mintha csak brokkoliból lett volna...

Gombakrémleves

Az eddigi krémleveses tapasztalatok, plusz a fagyasztóban fellelhető gomba maradványok (leginkább törzsek) azt mondatták velem, hogy legyen ma egy jó kis gombakrémleves. Szóval megnéztem a berokkoli és borsó leves receptjeimet és valami nagyon jó sült ki belőle:

- maradék gomba apróra vágva (kb 250 -300 g)
- 2 dl tejszín
- 20-30 g vaj
- pici olaj
- kis fej hagyma
- 2 közepes krumpli
- 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 csapott teáskanál vegeta (házi)
- 1 húsleves kocka
- 1 csapott teáskanál vargánya por
- só
- bors

A 2 evőkanálnyi (vagy 1 kisebb fej) darált vöröshagymát a vajon felteszem dinsztelni, majd hozzáadom a pirospaprikát, a vargánya port és a vegetát. Ha kicsit összerottyant  akkor rádobom az összevágott gombát és a felkockázott krumplit valamint a leveskockát. Összeforgatom, majd felöntöm kb. 3/4 liter vízzel, ízlés szerint sózom és borsozom (bár csak minimális só kell a fűszerek miatt). Ha megfőtt és a krumpli is, akkor turmixolom, utána felöntöm a tejszínnel és újra felforralom. Pirított zsemlekockával, vagy bacon chips-szel tálalom.

Brokkolkrémleves

- 1 csomag mélyhűtött brokkoli
- 2-3 szem krumpli
- 1 leveskocka
- fehérbors
- csipet kurkuma
- bors
- só
- 2 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem

A megpucolt krumplit kockára vágom és a brokkolival felteszem főni annyi vízzel főni, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje. Hozzáadom a leveskockát, a fehérborsot és kurkumát. Mikor puhára főttek a zöldségek, akkor az egészet összeturmixolom. Hozzáöntöm a tejszínt és újraforralom borssal, apróra vágott petrezselyem zöldjével, szükség szerint utánsózom.

Feltét lehet:

pirított zsemlekocka, reszelt sajt, pirított mandulaszelet, kruton, stb.

Zöldborsó krémleves

Ezt így találtam, kipróbáltam és levesgyönggyel tálaltam. Finom lett.....

1 kg zöldborsó
vaj
2 dl tejszín

bors
leveskocka, vagy alaplé
1 marék friss bazsalikom

A borsót a vajon megpárolom, majd felöntöm a tejszínnel és az alaplével (kb. 1 literrel, vagy ki mennyire krémesen szereti), beleteszem a bazsalikomot, összeturmixolom. Sóval, borssal ízesítem.

Most néztem, hogy van, aki főtt burgonyát is tesz bele, legközelebb úgy próbálom.