Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Guacamole szerintem

- 1 avokádó
- 2-3 teáskanál 20%-os tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom húsa (magok és folyékony rész nélkül)
- só
- frissen őrölt bors

Az avokádót ketté szedem és belsejét kanállal kiemelem. Tálban villával összetöröm, hozzásadom a tejfölt, a fűszereket és a fokhagymát préselve. A paradicsom folyékony részét a magokkal kiemelem és a maradék húsát nagyon apró kockákra vágva a krémhez adom.

Szárított paradicsom krém

Ez úgy volt, hogy....nem szeretem a szárított paradicsomot. Viszont mikor a kolléganőm bucsú buliján, az Apacukában ezt szervíroztak, megkóstoltam és nagyon ízlett :)

 

Szárított paradicsom olajban
Sajtkrém
Fokhagyma

Bors
Bazsalikom

A paradicsomot, fokhagymát és bazsalikomot aprítógépbe teszem. Mikor elégséges a mennyiség, akkor összekeverem a sajtkrémmel, sózom, borsozom és hűtőbe teszem.

Túrókrémek reggelire, levelestésztába, húsba.....

Medvehagymás

- juhsajt
- tehéntúró
- csíkokra vágott medvehagyma
- kevés tejföl vagy natur görögjoghurt
- só
- őrölt bors

 

Zöldfűszeres

- csipet juhsajt
- tehéntúró
- zöldfűszeres vaj
- só
- provance-i fűszer
- friss bazsalikom
- őrölt bors

Az összetevpket jól összedolgozom és hagyom állni. (Másnap a legjobb).

Sült cukkini aiolival

3 kisebb cukkini
1 kiskanál só
liszt
olaj

Aiolihoz:

2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 tojás sárgája
2 ek citromlé
1/2 ek mustár
0,6 dl olivalolaj
2 ek étolaj

A cukkinit hasábokra vágjuk, sózzuk, majd 2 órán át állni hagyjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és aprítógépbe tesszük, sózzuk. Mellé tesszük a tojás sárgáját, a citromlevet és a mustárt és összekeverjük. Apránként hozzáöntjük az olajakat, majd sózzuk, borsozzuk. (Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá néhány csepp vizet).

A cukkinit lecsöpögtetjük, lisztbe forgatjuk és forró olajban 3 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírtörlővel leitatjuk róla az olajat, aiolival tálaljuk.

Gombás tojáskrém Curkától

Ez pedig az én kedvenc krémem :) csak a tojásokat nem eszem meg. Nade lássuk:

8-10 db keménytojás
25 dkg gomba (csiperke, laska)
1 pici vöröshagyma
1 evőkanál oliva olaj
2-3 evőkanál majonéz
1 teáskanálnyi mustár
őrölt fehérbors (vagy fekete)

csipet őrölt Provance-i fűszer
apróra vágott petrezselyem (ízlés szerint)

Megfőzzük a tojásokat, félbevágjuk és kiszedjük a sárgákat, melyeket villával összetörünk. Kevés, nagyon apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük, sóval, borssal, majd a szintén apróra vágott gombát is rádobjuk, amig levet ereszt. Utána az egészet összekeverjük alaposan és ízlés szerint továbbfűszerezzük.

Tojáskrém Kamillától

Máté imádja, ezért elkértem

Más néven Lengyel tojás:

5 db keménytojás
5 dkg vaj/margarin
kis fej hagyma
teáskanál mustár
curry por

A megfőtt tojásokat és a hagymát lereszeljük apró reszelőn. Utána hozzáadjuk a többi összetevőt és jól elkeverjük. Az arányok ízlés szerint változtathatóak.

 

Horvathkati tökkrém

Úgy esett, hogy kóstolót kaptunk horvathkati büféjéből. Helyes, kis fonott kosárban érkezett a friss bagett és 3 kis üvegke....

Az egyik az alábbit rejtette:

250 g sült sütőtök
55 g mascarpone
1 kisebb - közepes lila hagyma
1 g rozmaring
18 g oliva olaj

A sütőtököt felezve puhára sütöm 170 C-on 30-40 perc alatt, félreteszem hűlni. A rozmaringot aprítom. A lila hagymát nagyon finomra vágom. A kihűlt tök magjait kikaparom, 250 g tökhúst és a mascarponét botmixerrel pürésítem, hozzákeverem a rozmaringot és a lila hagymát, majd habverővel (kézivel, vagy alsó fokozaton gépivel) habosítom az oliva olajjal. Ez annyit tesz, hogy keverés közben hozzácsorgatom az olajat. Legvégül ízlés szerint sózom.

Isteni, gyors és egyszerű (by horvathkati)

http://www.facebook.com/pages/horvathkati/357854037146