Gyermekkoromban, mint sokminden más is, belém lett erőltetve a kelkáposzta főzelék. Eredménye, hogy 33 éves koromig nem voltam hajlandó megenni. Aztán a barátkozásom megkezdődött a rakottkellel és egyre jobban érdekelnek ezek a káposztás dolgok. Minap nagyon finom káposztás pogácsát sikerült kóstolnom.

Fentieket figyelembe véve, elkezdett mocorogni egy gondolat, miszerint lehet, hogy kéne főznöm egy JÓ kelkáposzta főzeléket. Kezdek rájönni, hogy minden lehet finom, az elkészítés módja nagyban meghatározza a végeredmény elfogadását :-) És lássunk csodát...elkészült a mű és olyan jó lett, hogy 3 napig ettem:

1 kg kelkáposzta
6-8 szem krumpli
3 gerezd fokhagyma
mokkáskanálnyi egész kömény (teatojásban)
1 húsleves vagy erőleves kocka
4 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
1 kis fej vörös vagy fehérhagyma
őrölt csemege pirosparika
frissen őrölt bors
majoranna
1 dl hidegvíz
tejföl ízlés szerint

A megtisztított és felkockázott burgonyát, valamint a megmosott, külső leveleitől és torzsájától megfosztott kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágva felteszek főni forrásban lévő 1,2 L vízbe, sóval és egy fél húsleves/erőleveskockával. Beledobom a 3 gerezd fokhagymával és fél mokkáskanálnyi egészköménnyel ellátott teatojást is és hagyom 20-25 percig főni enyhe-közepes lángon. A 4 evőkanálnyi olajba beleteszem a felaprított/lereszelt hagymát, megdinsztelem, majd a 4 evőkanál lisztel picit megpirítom. A tűzről lehúzva belekeverem az ízlés szerinti pirospaprikát és a tűzre visszatéve felengedem 1 dl hideg vízzel és utána lassan 2 merőkanálnyi főzővízzel. Az elkészült rántást a megfőtt zöldségekhez szűrjük, ízesítjük egy kis majorannával és frissen őrölt borssal, együtt még 10 percig főzzük. Az elkészült főzeléket kiszedjük és a tányérba még ízlés szerint egy kis tejfölt is adunk, nagyon finom krémes lesz tőle a főzelék....