Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Húsos rétes

Ez volt az alaprecept, ami finom, de nem eléggé :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db réteslap (1 rúdnak megfelelő mennyiség)
  • 25 dkg csirkemell filé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg kelbimbó
  • 10 dkg cheddar, vagy trappista sajt
  • 1 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 4 szelet bacon
  • Thai red chilli mix fűszer ízlés szerint

Mivel nagyon laktató, 1-2 db-ot ajánlok fejenként tálalni egy kis mártással díszítve.

  1. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A kelbimbót előfözzük sós, vegetás, őrölt köményes vízben.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A csirkemellet vajon megpirítjuk 1 gerezd fokhagymával.
  5. Levet enged, amihez hozzáöntünk 1 dl tejszínt, 6 dkg reszelt cheddar sajtot és a félbevágott kellbimbókat. Krémesre főzzük.
  6. Félretesszük, hagyjuk meghülni.
  7. A 4 szelet bacon szalonnát hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk. Szintén félretesszük hülni.
  8. A rétestésztát késhegynyi vastagságúra nyújtjuk.
  9. A meghült bacont a tésztára helyezzük, reszelünk rá 2 dkg sajtot, majd egyenletesen rákanalazzuk a ragut.
  10. A tésztába becsavarjuk. A tetejét  tojással megkenjük és az előmelegített sütőben 180-200°C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Amíg sül, készíthetünk hozzá egy kis mártást. Kis tejszínben felolvasztjuk a maradék 2 dkg cheddar sajtot, kis petrezselyemmel meghintjük és sűrűre keverjük.
  12. A kész tésztát még melegen, átlósan felszeljük. Kb. 6-8 szelet lesz belőle.
  • sütési hőfok: 180°C

Tejfölös brokkoli vagy kelbimbó

- brokkoli vagy kelbimbó
- tejföl
- vegeta
- bacon
- pirospaprika

Ez egy nagyszerű köret, egyre jobban imádom. Lehet, hogy főételnek is elmegy. Szóval pár perc alatt közepesen puhára főzöm vegetás vízben a brokkolit, vagy kelbimbót. (Kelbimbó esetében egy kis őrölt köménymag is kerül a vízbe, ami utána nem érezhető, de semlegesíti a kelbimbó "vad" ízét). Közben az apróra vágott bacont kicsit megpírítom és utána a sütőedénybe öntöm. A leszűrt zöldséget is ráöntöm és összekeverem. Közben egy kis tálban elkeverem a tejfölt, vegetát és pirospaprikát, majd a zöldség tetejére losolom. Enyhe barnulásig sütöm a sütőben.

Rakott kelbimbó

Rakott kel után szabadon :-)

1 kg friss kelbimbó
0,5 kg darálthús
1 fej hagyma
olaj
3 szelet baconszalonna
1 zacskó gyorsrizs
őrölt kömény

bors
fokhagyma granulátum
30 dkg sajt
0,5 l tejföl
pirosarany
gulyáskrém

Megtisztítom a kelbimbót, levágom a végeit. Vizet forralok, beleteszek egy kis sót és 1 kk őröltköményt. Mikor forr, beleteszem a kelbimbót és megfőzöm. Közben olajon megpirítom az aprított hagymát, majd beízesítem kevés gulyáskrémmel és pirosarannyal, majd ráteszem a darálthúst. Ízlés szerint fűszerezem (fokhagyma granulátum, bors, só, őrölt kömény) és pár percig fedő nélkül pirítom. Majd felöntöm 0,5 dl vízzel és fedő alatt párolom úgy 15 percet. Megfőzöm a rizst enyhén sós vízben. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra és a jénai aljára helyezem a baconszalonnákat. A megfőtt kelbimbókat leszűröm, elfelezem és a szalonnára helyezem. A megfőtt rizst összekeverem a darálthússal és a kelbimbóra öntöm, a hús tetejére pedig egy kis sajtot reszelek. Lefedem egy sor felezett kelbimbóval és ráöntöm a tejfölt. Megszórom a tetjét reszelt sajttal és lefedve a sütőbe teszem 15 percre, utána fedés nélkül 15 percig még sütöm. Tálalásnál még lehet rátenni tejfölt.