Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Hamis sportszelet süti

Nagyon gyors, egyszerű és finom :)

2,5 dl tej
25 dkg cukor
20 dkg vaj
1/2 dl rum
3 ek kakaópor
20 dkg darált dió
30 dkg darált keksz

Tetejére:
20 dkg étcsoki
5 ek olaj

A tejet, a cukrot, a vajat és a rumot összefőzzük, belekeverjük a kakaóport. Levesszük a tűzről, beledolgozzuk a daráltdiót és daráltkekszet. Sütőlemezen vagy tálcán elsimítjuk kb. 20x30 cm-es formára és megvárjuk amíg kihűl. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Picit kihűtjük időnként megkeverve. Ha már nem túl folyós, akkor a sütire öntjük, ha megdermedt, akkor pedig felszeleteljük.