Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Aszalt szilvás pulyka kuglóf

Kriséknél jártunk karácsony előtt és Nicole egy nagyon kellemes hússal készült, ez adta az alap ötletet. Kellett még valami a karácsonyi vacsorához, amit előre össze tudok rakni és 24-én nincs vele nagy gond, úgyhogy ez lett. Vittünk Szentendrére is belőle és mindenhol óriási sikert aratott :) lehet, hogy csinálok belőle majd egyéb variánsokat is.

- 80 dkg pulykamellfilé
- 30 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg füstölt sajt
- 3 db tojás
- 1 púpos evőkanál grill/steak fűszerkeverék
- 6 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál liszt (rozsliszt volt éppen és jó volt tőle)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg aszalt szilva
- vörösbor a szilva áztatásához

A készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem (utána ezt a bort használtam a lilahagyma lekvárhoz is, sokat dobott rajta). A húst apró kockára vágtam és a hús fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem (10-15 perc). Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

Bögrés mézeskalács

IMAG0741

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük  Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében. Természetesen nem bögrésen, csak én bögrésítettem, és került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-lét perc, és megszilárdul.

Narancsos kuglóf

hozzávalók / 6 adag

Tészta:

  • 25 dkg vaj
  • 17 dkg kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • tojás
  • 2 citrom
  • narancs
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor

Máz:

  • 12 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál narancslé
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

  1. Habosra keverem a puha margarint a vaníliás- és a kristálycukorral, valamint az egy csipet sóval.
  2. Hozzáadom a tojásokat.
  3. Belereszelem egy citrom és egy narancs héját.
  4. Elvegyítem benne a 3 evőkanál frissen facsart citrom- és 10 evőkanál narancslevet.
  5. Fokozatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet is.
  6. Jól összedolgozom, majd a tésztát kivajazott kuglófformába öntöm.
  7. 15 percet pihentetem, ezáltal finomabb, könnyebb tésztája lesz.
  8. Előmelegített forró sütőben, a középső sütősínen kb. 50 percig sütöm (tűpróba!)
  9. Rácsra borítom.
  10. Elkészítem a mázat: 12 dkg porcukrot elkeverek 1-1 evőkanál frissen facsart citrom- és narancslével. Belekeverem a kandírozott narancshéjat. ( Apró kockákra vágott narancshéjjal helyettesíthető!)  Rácsurgatom a mázat a kuglóf tetejére.

Mennyei narancsos kuglóf

Mézeskalács muffin

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2,5 teáskanál sütőpor
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 2,5 dl vaníliás joghurt
  • 0,8 dl növényi olaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 teáskanál szegfűszeg

Elkészítés:

A lisztet egy tálban összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és fűszerekkel. Egy másik tálban felverjük a tojást. Hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a joghurtot és az olajat. Majd hozzákeverjük a lisztkeveréket is. A tésztát a formákba töltjük. A sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

A mézeskrémes krémje finom volt a tetején.

Habcsók, mint karácsonyfa dísz

Az alábbi receptet lestem és nagyon jól bevált. Egyrészt gyönyörű szépek lettek, másrészt istenien finomak és puha volt a belsejük... És, az enyémek is így néztek ki :-)

Hozzávalók:

  • 4 tojás fehérje
  • 1 csipet só
  • 15 +5 dkg pocukor
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • cukorgyöngyök
  • 1 ek balzsamecet (trükk)

A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként beleszitáljuk a 15 dkg porcukrot. Összekeverjük a maradék cukrot a keményítővel és apránként beleszitáljuk a masszába, de már csak lyukas fakanállal keverjük (én a 2 ágú műanyag villával kevertem össze). Csillagcsőrős habzsákba tesszük, majd a sütőpapírral bélelt tepsire 2 körös karikákat formázunk. Megszórjuk a cukorgyöngyökkel, sütőbe tesszük. A sütőajtót fakanálnyi résre nyitva hagyjuk (vagy félóránként szellőztessük ki a sütőt) és alacsony - szinte langyos - hőmérsékleten 3 órán át szárítjuk, szikkasztjuk.

A balzsamecet a Pavlova tortás receptből lett átmentve ide és gyönyörűek lettek tőle, metálselyemfényt kapott és minimális törtfehér színt.

A tojások legyenek frissek és szobahőmérsékletűek. A habverő és keverőtál legyen teljesen tiszta és zsírmentes. A habverést nem szakíthatjuk meg, mert elfolyósodik a hab. Akkor van kész a hab, ha a kés nyoma megmarad, vagy amikor fejtetőre tudjuk állítani. Amikor befejeztük a habverés tilos az edény oldalához ütni a habverőt, "összerázzuk-romboljuk" a levegőbuborékokat. A hőfokkal óvatosan, nehogy megbarnuljon.

Karácsonyi muffin

Az alábbi receptet készítettem el eddig 3 adagban és nagyon imádták. Persze kicsit még dobtam rajta:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10-15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 dl tej
  • csipet só
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál juharszirup
  • fél kiskanál fahéj
  • fél kiskanál mézeskalács fűszer
  • kevés rum
  • 1 tömb marcipán

A száraz és folyós alapanyagokat két külön tálban kikeverjük, majd összedolgozzuk. A masszát muffinformákba töltjük. A fele mennyiség elérésénél a kis kockára vágott marcipánt a tészta közepébe tesszük, majd befedjük a maradék tésztával. Vigyázzunk, hogy a formákat csak 3/4-ig töltsük, különben sütés közben ki fognak folyni. 200 fokon előmelegített sütőben 20 percig süssük!

Miután megsült, hagyom rácson kihűlni, majd pedig csokoládés cukormázzal bevonom és különböző díszítő cukrokkal megszóróm.