Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Guacamole szerintem

- 1 avokádó
- 2-3 teáskanál 20%-os tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom húsa (magok és folyékony rész nélkül)
- só
- frissen őrölt bors

Az avokádót ketté szedem és belsejét kanállal kiemelem. Tálban villával összetöröm, hozzásadom a tejfölt, a fűszereket és a fokhagymát préselve. A paradicsom folyékony részét a magokkal kiemelem és a maradék húsát nagyon apró kockákra vágva a krémhez adom.

Gombás rizottó

1/2 l csirke alaplé
1 ek oliva olaj
vöröshagyma
2 zúzott fokhagyma
200 g rizs
1 pohár bor

bors
3 dkg vaj
parmezán
--------------
25 dkg gomba
olaj
fokhagyma
cayenne bors
citromlé

Alaplevet készítek/melegítek, majd az olajon a felaprított gombát megpárolom fokhagymával és sóval kb. 5-6 perc alatt. Ezután rádobom a felaprított petrezselymet, rácsöpögtetek egy kis citromlevet és borssal ízesítem. Olajon megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát. Beleteszem a rizst, üvegesre pirítom, majd felöntöm a borral. Kis lángra teszem és elkezdem apránként hozzáadni az alaplevet. Beleteszem a gombát, majd sózom, borsozom. Ha megpuhult a rizs, akkor elzárom a gázt, beleteszem a vajat és a parmezánt, majd pár perce félreteszem állni.

Sült cukkini aiolival

3 kisebb cukkini
1 kiskanál só
liszt
olaj

Aiolihoz:

2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 tojás sárgája
2 ek citromlé
1/2 ek mustár
0,6 dl olivalolaj
2 ek étolaj

A cukkinit hasábokra vágjuk, sózzuk, majd 2 órán át állni hagyjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és aprítógépbe tesszük, sózzuk. Mellé tesszük a tojás sárgáját, a citromlevet és a mustárt és összekeverjük. Apránként hozzáöntjük az olajakat, majd sózzuk, borsozzuk. (Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá néhány csepp vizet).

A cukkinit lecsöpögtetjük, lisztbe forgatjuk és forró olajban 3 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírtörlővel leitatjuk róla az olajat, aiolival tálaljuk.

Paradicsomleves

Kettős...édes és sós

Rájöttem :) A kedvesem nem volt hajlandó megenni a paradicsomlevest, amit főztem. Merthogy én ÉDESen eszem, Ő meg úgy nem. Úgyhogy megcsináltam így és mindkettőnknek jó lett!

vöröshagyma v. fehérhagyma
olaj
zellergumó
paradicsompüré
paradicsomlé
bors

cukor
fokhagymagranulátum
majoranna

betűtészta/eperlevél/rizs/tarhonya

reszelt füstölt sajt

Olajon elkezdem dinsztelni a nagyon apróra vágott, sőt, inkább lereszelt hagymát. Aztán belereszelek egy kevés zellert. Mikor megfelelő állagú, akkor beleöntöm a paradicsompürét és felengedem paradicsomlével. Ha túl sűrű, akkor kevés hideg vízzel higítom. Sózom, borsozom, picit cukrozom, kap egy csipet fokhagyma granulátumot, majorannát és reszelek még bele egy kis zellert. Mikor elkezd főni, akkor felteszem főni sós, picit vegetás vízben a tésztát, vagy rizst, illetve megpirítom és aztán megfőzöm a tarhonyát. Leszűröm és utána a levesbe teszem. A fiús részt reszelt füstöltsajttal, a lány részt pedig kristálycukorral elkeverve tálalom.

Cukkini lepény

Isteni, egyszerű és gyors

Hozzávalók:

1 közepes cukkini
3 egész tojás
1 kis csokor petrezselyem
4-5 evőkanál liszt

bors
tejföl
sajt
fokhagyma

A cukkinit lereszelem, megsózom. A tojásokat összekeverem, beleteszem a kinyomkodott cukkinit, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet, majd sózom, borsozom, és forró serpenyőben, evőkanálnyi adagokban kisütöm. tetejére reszelt sajtot szórok éstejföllel fogyasztom. (Célszerű még vagya tésztába szórni egy kis fokhagyma granulátumot, netánigazi fokhagyma pépet. Utóbbit lehet a tejfölbe is keverni....)

Nem hagyományos rizses hús

Több receptből raktam össze ezt a rizses húst és finom lett.

1/2 kg sertés comb (vagy egyéb hús)
30 dkg hosszú szemű rizs
15 dkg zöldborsó
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma

bors
pirospaprika
gulyáskrém
csemege paprikakrém
olaj

A húst megmosom és kb. 3x3 cm-es kockákra vágom. Kevés olajon hirtelen megsütöm (kb. 5 perc) és utána kiszedem egy tálba. Az olajon megdinsztelem a vöröshagymát és a csíkokra vágott paprikát, valamint a borsót. Közben a paradicsomot meghámozom, kis kockákra vágva az olajra dobom. Gulyáskrémmel és paprika krémmel ízesítem, majd pirospaprikát szórók rá. Mikor a zöldségek összerottyantak, visszarakom a húst az edénybe és felöntöm vízzel úgy, hogy 2 ujjnyira ellepje.  Fedő alatt puhára főzöm a húst (kb. 15 perc). Közben a rizst megmosom, majd egy tűzálló tálba öntöm. Mikor megfőtt a hús, akkor az edény teljes tartalmát a rizsre öntöm és a 180 fokra előmelegített sütőbe teszem lefedve. 30-40 percet párolom, főzöm és kb. félidőben jól megkeverem. Ha kevés a folyadék alatta, akkor picit alátöltök.

Mikor elkészül, akkor 1 kanál margarinnal összekeverem és apróra vágott petrezselyemmel meghintem.

Jó étvágyat!

Kefires süti

Az egyszerű és gyors kefires sütit bármikor összedobhatjuk. Nem bonyolult és nem drága. Titka, hogy az édeskés tésztájához célszerű inkább savanykásabb gyümölcsöt adni, különben túl édes lesz. A szilva, a meggy, a ribizli nagyon finom benne. Később kakaós verzióban is ki szeretném próbálni, biztosan nem megoldhatatlan.

2 pohár Danone kefir (próbáltam már más kefirrel is, de olyankor valahogy valami mindig elromlott)
1 kefires pohár olaj
3 tojás sárgája
2 pohár cukor
1 sütőpor
1 csipet fahéj
4 pohár liszt
gyümölcs (mirelit, befőtt, vagy friss gyümölcs is lehet)

Fogom a 2 pohár kefirt és egy nagy keverőtálba öntöm. Utána a kefir poharával mérek és dolgozom tovább. Összeöntöm a szükséges mennyiségű olajat, cukrot, tojást, fahéjat és jól elkeverem. Utána beleöntöm a sütőport és hozzá adagolom a 4 pohár lisztet egyenként. Egy közepes méretű tepsit kibélelek sütőpapírral és kicsit kikenem margarinnal, hogy könnyebben kijöjjön majd. Beleöntöm a kikevert tésztát majd pedig a tetején egyenletesen elosztom a kívánt gyümölcsöt.

180 fokos sütőben légkeveréssel sütöm 15 percet, majd leveszem a légkeverést és még 15 percig sütöm, majd hagyom a sütőben kihülni. Kockára vágva, porcukorral meghintve tálalom.

Kelkáposzta főzi

Gyermekkoromban, mint sokminden más is, belém lett erőltetve a kelkáposzta főzelék. Eredménye, hogy 33 éves koromig nem voltam hajlandó megenni. Aztán a barátkozásom megkezdődött a rakottkellel és egyre jobban érdekelnek ezek a káposztás dolgok. Minap nagyon finom káposztás pogácsát sikerült kóstolnom.

Fentieket figyelembe véve, elkezdett mocorogni egy gondolat, miszerint lehet, hogy kéne főznöm egy JÓ kelkáposzta főzeléket. Kezdek rájönni, hogy minden lehet finom, az elkészítés módja nagyban meghatározza a végeredmény elfogadását :-) És lássunk csodát...elkészült a mű és olyan jó lett, hogy 3 napig ettem:

1 kg kelkáposzta
6-8 szem krumpli
3 gerezd fokhagyma
mokkáskanálnyi egész kömény (teatojásban)
1 húsleves vagy erőleves kocka
4 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
1 kis fej vörös vagy fehérhagyma
őrölt csemege pirosparika
frissen őrölt bors
majoranna
1 dl hidegvíz
tejföl ízlés szerint

A megtisztított és felkockázott burgonyát, valamint a megmosott, külső leveleitől és torzsájától megfosztott kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágva felteszek főni forrásban lévő 1,2 L vízbe, sóval és egy fél húsleves/erőleveskockával. Beledobom a 3 gerezd fokhagymával és fél mokkáskanálnyi egészköménnyel ellátott teatojást is és hagyom 20-25 percig főni enyhe-közepes lángon. A 4 evőkanálnyi olajba beleteszem a felaprított/lereszelt hagymát, megdinsztelem, majd a 4 evőkanál lisztel picit megpirítom. A tűzről lehúzva belekeverem az ízlés szerinti pirospaprikát és a tűzre visszatéve felengedem 1 dl hideg vízzel és utána lassan 2 merőkanálnyi főzővízzel. Az elkészült rántást a megfőtt zöldségekhez szűrjük, ízesítjük egy kis majorannával és frissen őrölt borssal, együtt még 10 percig főzzük. Az elkészült főzeléket kiszedjük és a tányérba még ízlés szerint egy kis tejfölt is adunk, nagyon finom krémes lesz tőle a főzelék....

Cukkinis penne

Átdolgoztam és így finomabb sokkal!!!

Cukkinira vágytam ismét, de nem volt sok időm....meg éppen pénzem sem, úgyhogy megcsináltam az alábbit és nagyon finom lett, sokkal jobb, mint az előző próbálkozás:

- 1 csomag angolszalonna
- 1 közepes cukkini
- 250 g csiperke gomba
- 1 kis doboz főzőtejszín
- 3 fej fokhagyma
- 250 g penne tészta
- eidami sajt ízlés szerint
- provanc-i fűszer
- fehérbors
- só

Megpucoltam a gombát, szeletekre vágtam (csak a kalapját), meghámoztam a cukkinit, 4 hasábba vágtam, majd pedig úgy 4mm-es cikkekre. Pici olajra dobtam a csíkokra vágott angol szalonnát és közepesre sütöttem és rányomtam egy kevés vöröshagyma krémet. Mikor összállt, rádobtam a zöldségeket, őröltem rá egy kis provance-i fűszert és fehér borsot, majd fedő alatt úgy 15 percig főztem. Közben enyhén vegetás, sós vízben feltettem főni a tésztát és a főzési idő letelte után leszűrtem. Mielőtt a cukkini és a gomba teljesen üveges lett, ráöntöttem a főzőtejszínt és még kb. 5 percig rotogtattam fedő nélkül. A szószt a tésztára szedve, reszelt sajttal meghintve tálaltam.

Jó étvágyat :-)

 

Csak, hogy el ne felejtsem őket...

Minap valamiért kedvem szottyant cukkinit enni. Pedig nem szerettem, de rántva finom volt nagyon. És persze a Provance fűszerkeverék csodákra képes.

Szóval gondoltam megtérek és megszeretem a cukkinit. Úgyhogy egyik este az étteremben kértem egy rákos-cukkinis pennét.....hát csalódásomra nagyon nem volt jó. Viszont észrevettem, hogy a tésztában a cukkini állaga olyan érdekesen ínycsíklandó, hogy ki kellene próbálni valamit. Hátha...

Úgyhogy összeállt az alábbi ötlet:

- 1/2 kg darált sertéshús (ezen majd még finomítani kell)
- 400 g penne tészta
- 3 közepes cukkini
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só
- olaj
- vegeta
- Provance-i fűszer
- pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátum
- 2 nagy doboz tejföl
- 2 tojás
- főzőtejszín
- sok-sok reszeltsajt

Tehát, fogtam a vöröshagymát és 2 gerezd fokit és nagyon apróra daráltam őket. Ezt kevés olajon megfuttattam és hozzáadtam a darált húst. Kapott Provanc-i fűszert, pici borsot, vegetát, fokhagyma granulátumot. Közben odatettem a penne tésztát bő sós, vegetás vízben főni. Kb. 15 perc főzés után rádobáltam a megmosott, meghámozott, felkockázott és lesózott cukkini kockákat és utána ízesítettem. Amíg ők összerottyantak, leszűrtem a tésztát és egy nagy edénybe öntöttem. Keverőtálban összedolgoztam 1,5 doboz tejfölt, 2 tojást, 3 gerezd zúzott fokhagymát, főzőtejszínt. Sóztam, borsoztam. A megfőtt húsos cukkinit a tésztára öntöttem és jól összekevertem. Ezútán rájuk locsoltam a tejfölös öntetet is és az egészet alaposan összekevertem. A tetjére a maradék tejföl és reszeltsajt került. Ezután előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt úgy 180 fokon gyönyörűen összesült. Finom volt....