Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Spárga így, meg úgy

Új felfedezett barátom :)

A zöld spárga kellemes. Önmagában jó volt az egyik recept, a másikhoz meg jólesett a körítés is. Szóval lehet variálni.

- csokor zöldspárga
- olaj
- só
- bors
- citromlé
- parmezán
- bacon

A kezdet ugyanaz: a spárgát megmosom, majd aszárát elkezdem hajlítani és ahol elpattan, ott jó is lesz megszabadulni az aljától. Ezután olajba, sóba, borsba és citromlébe forgatom őket. Az első receptnél itt meg is állok, viszont hagyom kicsit tovább állni a pávban, illetve nem lerázni róla a "cuccot". Ezután sütőpapíros, előmelegített sütőben, légkeverésen 200 fokon 15-25 perc alatt megpirítom őket, jól széthúzva, hogy mindenhol jól átjárja a forró levegő. Ha pirulni kezd, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és pár perc múlva tálalható. Magában "nasinak" is finom.

A másik módi, hogy a pácból kivéve 3-asával baconbe tekergetem őket. EBben az esetben a kis csomagokat 180 fokon 20-30 percig sütögetem. Ha pirul a bacon, akkor kész is.

Lilahagyma lekvár

Több recept összegyúrásából született, de így finom lett:

- lilahagyma
- méz
- barna cukor
- oliva olaj
- só
- piri piri fűszer
- balzsam ecet
- vörösbor (karácsonykor olyan ment bele, amiben előtte aszalt szilva ázott és jobb lett így!)

Mértékegységeket nem tudok, úgyhogy csak érzésre. A hagymát megpucolom és nagyon vékonyan felszeletelem. Közepes lángon megolvasztom a mézet és ha már felolvadt, akkor bele kanalazom a barna cukrot. Mikor már barnásra karamellizálódott, beleöntöm az olajat. Elkevergetem és beleszórom a hagymát. Megsózom és elkezdem össze fonnyasztani kb. 10-20 perc, mennyiségtől függően. Rászórom a piri-piri fűszert és a balzsam ecetet, majd fedő alatt párolom tovább. Mikor már majdnem teljesen puha, leveszem a fedőt és ráöntöm a vörösbort. Azt kiforralom és, ha szükséges még időnként vizet aláöntve többször kiforralgatom, amíg lekvár sűrűségűre összeáll.

Tejfölös brokkoli vagy kelbimbó

- brokkoli vagy kelbimbó
- tejföl
- vegeta
- bacon
- pirospaprika

Ez egy nagyszerű köret, egyre jobban imádom. Lehet, hogy főételnek is elmegy. Szóval pár perc alatt közepesen puhára főzöm vegetás vízben a brokkolit, vagy kelbimbót. (Kelbimbó esetében egy kis őrölt köménymag is kerül a vízbe, ami utána nem érezhető, de semlegesíti a kelbimbó "vad" ízét). Közben az apróra vágott bacont kicsit megpírítom és utána a sütőedénybe öntöm. A leszűrt zöldséget is ráöntöm és összekeverem. Közben egy kis tálban elkeverem a tejfölt, vegetát és pirospaprikát, majd a zöldség tetejére losolom. Enyhe barnulásig sütöm a sütőben.

Zöldborsó püré

Többféle verziója létezik, igazán az a jó, ha az ember kikísérletezi magának....

borsó
sajt
vaj
bors

(fokhagyma granulátum)
bazsalikom (vagy menta, petrezselyem)

A borsót annyi vízben, ami éppen csak ellepi puhára főzzük pár perc alatt. Bele szoktam tenni a vajat is a főzéshez és a sót, borsot. Mikor megfőtt, akkor kevés főzőlével, a reszelt sajttal és a bazsalikom levélkékkel együtt botmixerrel turmixolom a kívánt állagig, majd visszateszem még egy picit a tűzre, amíg újra rottyan. Ha túl sűrű, akkor tejszínnel higítható.

Mushy peas - vagy borsó püré

Angolszász területen kóstoltam és azóta is csak finomítgatom, hogy egyre jobb és jobb legyen.

- friss, vagy mirelit borsó
- vaj
- vöröshagyma krém
- só
- fokhagyma granulátum
- bors
- bazsalikom

Vajon megrottyantom a darált hagymát, vagy vöröshagyma krémet. Éppen hogy csak ízt adjon. Ráteszem a borsót és közepes lángon párolom. Sózüm, borsozom, megszóróm egy kevés fokhagyma granulátummal és bazsalikommal. Mikor megpuhult a borsó, akkor megturmixolom még egy kis vajjal, hogy krémes állagú legyen.