Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Halászlé egyszerű verziója

Tökéletesített verzió :)

5 halszelet
6 halászlésűrítmény
40 dkg belsőség
2 halászlékocka
2 szem közepes krumpli
erőspaprika

A halat fél órára besózom, a belsőségeket pedig vízbe teszem. 0,8 liter forró vízzel felöntök egy halászlé sűrítmény és 2 halászlékockát. Mikor forr, beleteszek 2 félbevágott ponytszeletet és a megpucolt krumplikat felkockázva. Ízlés szerint teszek bele erőspaprikát is (most ez kb. 10-12 chili karika volt) és kiscsit megsózom. Mikor ez megfőtt, akkor a nagy fazékba tettem az 5 halsűrítményt és felöntöttem 1 liter forró vízzel. Ezután a szitán apró adagonként belepaszíroztam a megfőtt halakat, krumplit és levet. Ha már nagyon sűrű volt, akkor újabb adag forralt liter vízzel locsolgattam a paszírozást (összesen 3 literrel).
Mikor elkészült a paszírozás, akkor az egészet újra felforraltam és mikor már főtt, még tettem bele őrölt pirospaprikát. Mikor összefőtt, akkor beltettem, a halszeleteket, majd kb. 10 perc múlva a belsőségeket is. Újra forrásig főztem, majd az egészet jól megettük :)

Kukoricadara ?!?!

Ez nagyon bejött....

 

Nem fogok konkrét receptet leírni, de mindenféle halféleség nagyon finom, ha nem prézliben, hanem kukoricadarában sütjük ki. Tehát először a halat lesózzuk, majd szárazra töröljük. Utána mehet a lisztbe, tojásba és végül a kukoricadarába.... Nagyon finom ropogósra sül :)

Harcsapaprikás kapros túrós csuszával, tepertővel

Gyorsan elkészülő, finom ebéd, vagy vacsora.

1 kg afrikai harcsa
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vörös vagy fehérhagyma
kevés zsír
pirospaprika
bors
0,5 L tejföl
500 dkg csuszatészta
30 dkg tehéntúró
kapor

A megmostam, bevágtam körben kb. 1 cm mélen, majd megfogva a bőrét végig lehúztam. Ezután a húst felvágtam közepes méretű csíkokra, kockákra és lesóztam. A szalonnát, apró, teperő méretű kockákra vágtam és serpenyőben kisütöttem a zsírját. Kiszedtem egy tálba a sültszalonna kockákat, és rádobtam a halhúst. Pár perc pirulás után kiszedtem a halat és a megmaradt szalonnazsírhoz még két evőkanál disznózsírt tettem. Ebben megfonnyasztottam az apróra vágott hagymát, majd a tűzről levéve pirospaprikát tettem bele. Ezután visszaszedtem rá a halat, ízesítettem szükség szerint sóval, borssal és kb. 20 perc alatt, alacsony lángon megfőztem. Egy másik edényben sós vízben megfőztem a tésztát.  A túrót összetörtem villával. A hal elkészülte előtt pár perccel ízlés szerint tejfölt szedtem a halhoz és vigyázva, hogy a hal ne törjön össze, összekevertem, inkább összeráztam. Leszűrtem a megfőtt tésztát, rászedtem a túrót, a tejfölt - amit apróra vágott kaporral kevertem el - és a szalonna töpörtyűt, majd mellé szedtem a halat.

Kukoricadarában sült hal

A recept nem bonyolult....a trükk benne annyi, hogy a panírozás utolsó fázisában a halat nem prézlibe, hanem kukoricadarába kell forgatni. Isteni, roppanós, aranysárga.....és finom.

- tengeri halfilé
- tojás
- liszt
- kukoricadara
- olaj
- só

A megmosott halakat lesózzuk és legalább fél órára állni hagyjuk. Utána letöröljük róla a nedvességet és feltesszük az olajat melegedni. A halakat először lisztbe, majd tojásba forgatjuk, végül pedig a kukoricadarába és mehet a forró olajba sülni.

Köretnek mehet hozzá rizs, rizi-bizi, kruplipüré, petrezselymes burgonya....hasábbal kicsit száraz. Én szoktam hozzá tormakrémes tartárt csinálni. (Majonézes tora, tjföl, citromlé, porcukor, mustár, pici bors).