Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Aszalt szilvás pulyka kuglóf

Kriséknél jártunk karácsony előtt és Nicole egy nagyon kellemes hússal készült, ez adta az alap ötletet. Kellett még valami a karácsonyi vacsorához, amit előre össze tudok rakni és 24-én nincs vele nagy gond, úgyhogy ez lett. Vittünk Szentendrére is belőle és mindenhol óriási sikert aratott :) lehet, hogy csinálok belőle majd egyéb variánsokat is.

- 80 dkg pulykamellfilé
- 30 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg füstölt sajt
- 3 db tojás
- 1 púpos evőkanál grill/steak fűszerkeverék
- 6 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál liszt (rozsliszt volt éppen és jó volt tőle)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg aszalt szilva
- vörösbor a szilva áztatásához

A készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem (utána ezt a bort használtam a lilahagyma lekvárhoz is, sokat dobott rajta). A húst apró kockára vágtam és a hús fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem (10-15 perc). Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

A tökéletes rántott hús

Igazából nem konkrét receptet akarok itt írni most, hanem csak a trükkjét nem elfelejteni, hogy miért is lett ennyire finom ez az adag rántott hús most:

- mert a húst 1 nappal a sütés előtt besóztam és borsoztam, majd lefedve a hűtőbe tettem,

- mert sokkal több olajban sütöttem ki, mint szoktam, azaz bőven körbevette a forró olaj, mikor a hús belekerült az edénybe,

- mert lefedve sültek

És persze, mert nem "csak" krumplipüré volt mellette, hanem tejfölös kelbimbó is, ami baromi finom. (Brokkolival is).

Fasírt muffin

1/2 kg darálthús
2 tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés friss rozmaring
1 száraz zsömle

bors
őrölt pirospaprika
bacon szalonna

A zsömlét vízbe áztaom és mikor átázott, akkor a vízet belőle kinyomva a húshoz morzsolom. A hagymáskat megpucolom és az aprítógépbe teszem a tojásokkal és a rozmaringgal, majd pár másodperc alatt teljesen összeaprítom. A kész masszát a húshoz öntöm. Az egészet kézzel jól összedolgozom és ízlés szerint fűszerezem.

A muffinsütőformába elhelyezek egy baconszeletet, majd belekanalazom a húsmasszát, a bacont pedig összezárom felette. Kb. 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm.

Brassói aprópecsenye

  • 0,5 kg sertéscomb, vagy csirke-/pulykamell
  • csemege paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma vagy vöröshagymakrém
  • olaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1/2 - 1 húsleveskocka
  • bors
  • petrezselyem
  • majoranna
  • 2 kg burgonya

A húst apró darabokra vágjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát/vöröshagyma krémet, majd beletesszük a húst, és rápirítunk arra is. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beleteszünk egy húsleveskockát, sót, borsot, paprikát, fedő alatt pároljuk. Kb. 15 perc főzés után beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és levesszük a fedőt. Akkor jó, ha a szaftja már nem folyós, de még bőven van alatta. Ha esetleg hamar elforr a víz, és a hús még kemény, tegyünk hozzá vizet bátran. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben 5-7 perc alatt előfőzzük. Közben a sütőt és benne egy tepsit kevés olajjal feltöltve felforrósítunk 200 fokra. Mikor megfőtt a burgonya, levét leöntjük és a fazékban picit megrázzuk, hogy letörjenek az élei, sarkai. Ezután a tepsit kivesszük a sütőből és beleforgatjuk a forró olajba a krumplit. 40-50 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Mikor elkészült megsózzuk, összekeverjük a hússal és frissen őrölt borssal forrón tálaljuk.

Hyper egyszerű, ám meseszerűen finom gombás hús

Ezt a vacsorát a kényszer szülte. Annak kényszere, hogy mit is kezdjek a maradék isteni finom gombás antipastival. Az Aldi-ban vásárolt gombás finomságot egy tészta salátához vettem és maradt még belőle. 3 féle gombából készül és fűszeres oliva olajban áll. Szóval sajnáltam volna kidobni. Így lett belőle a sülthúsra fedél.

- 1 üveg Aldis, gombás antipasti
- 1 kg sertéscomb
- 2-3 dl főzőtejszín/tejföl
- 3-4 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
- só

A szelet húsokat kicsit kiklopfolom és mindkét oldalát enyhén megsózom. Az üveg gombát egy tálba öntöm, nem szűröm le, felhasználom a finom, fűszeres olajat is; és felöntöm a főzőtejszínnel/tejföllel. Botmixerrel összedolgozom, de csak annyira, hogy a gombából legalább borsószem nagyságú darabkák maradjanak. A húsokat tepsibe fektetem, enyhén meglocsolom olajjal. Utána a gombaszószt egyenlő arányban elosztom és a húsokat befedem vele. Semmilyen egyéb fűszert nem igényel, mert a gombás alap erősen fűszerezett.  A tepsit fóliával lefedem és 150-170 fokon elkezdem sütni. Kb. 50-60 perc múlva leveszem a fóliát és utána még 25-35 percig sütöm.