Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Aszalt szilvás pulyka kuglóf

Kriséknél jártunk karácsony előtt és Nicole egy nagyon kellemes hússal készült, ez adta az alap ötletet. Kellett még valami a karácsonyi vacsorához, amit előre össze tudok rakni és 24-én nincs vele nagy gond, úgyhogy ez lett. Vittünk Szentendrére is belőle és mindenhol óriási sikert aratott :) lehet, hogy csinálok belőle majd egyéb variánsokat is.

- 80 dkg pulykamellfilé
- 30 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg füstölt sajt
- 3 db tojás
- 1 púpos evőkanál grill/steak fűszerkeverék
- 6 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál liszt (rozsliszt volt éppen és jó volt tőle)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg aszalt szilva
- vörösbor a szilva áztatásához

A készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem (utána ezt a bort használtam a lilahagyma lekvárhoz is, sokat dobott rajta). A húst apró kockára vágtam és a hús fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem (10-15 perc). Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

A tökéletes rántott hús

Igazából nem konkrét receptet akarok itt írni most, hanem csak a trükkjét nem elfelejteni, hogy miért is lett ennyire finom ez az adag rántott hús most:

- mert a húst 1 nappal a sütés előtt besóztam és borsoztam, majd lefedve a hűtőbe tettem,

- mert sokkal több olajban sütöttem ki, mint szoktam, azaz bőven körbevette a forró olaj, mikor a hús belekerült az edénybe,

- mert lefedve sültek

És persze, mert nem "csak" krumplipüré volt mellette, hanem tejfölös kelbimbó is, ami baromi finom. (Brokkolival is).

Fasírt muffin

1/2 kg darálthús
2 tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés friss rozmaring
1 száraz zsömle

bors
őrölt pirospaprika
bacon szalonna

A zsömlét vízbe áztaom és mikor átázott, akkor a vízet belőle kinyomva a húshoz morzsolom. A hagymáskat megpucolom és az aprítógépbe teszem a tojásokkal és a rozmaringgal, majd pár másodperc alatt teljesen összeaprítom. A kész masszát a húshoz öntöm. Az egészet kézzel jól összedolgozom és ízlés szerint fűszerezem.

A muffinsütőformába elhelyezek egy baconszeletet, majd belekanalazom a húsmasszát, a bacont pedig összezárom felette. Kb. 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm.

Brassói aprópecsenye

  • 0,5 kg sertéscomb, vagy csirke-/pulykamell
  • csemege paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma vagy vöröshagymakrém
  • olaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1/2 - 1 húsleveskocka
  • bors
  • petrezselyem
  • majoranna
  • 2 kg burgonya

A húst apró darabokra vágjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát/vöröshagyma krémet, majd beletesszük a húst, és rápirítunk arra is. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beleteszünk egy húsleveskockát, sót, borsot, paprikát, fedő alatt pároljuk. Kb. 15 perc főzés után beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és levesszük a fedőt. Akkor jó, ha a szaftja már nem folyós, de még bőven van alatta. Ha esetleg hamar elforr a víz, és a hús még kemény, tegyünk hozzá vizet bátran. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben 5-7 perc alatt előfőzzük. Közben a sütőt és benne egy tepsit kevés olajjal feltöltve felforrósítunk 200 fokra. Mikor megfőtt a burgonya, levét leöntjük és a fazékban picit megrázzuk, hogy letörjenek az élei, sarkai. Ezután a tepsit kivesszük a sütőből és beleforgatjuk a forró olajba a krumplit. 40-50 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Mikor elkészült megsózzuk, összekeverjük a hússal és frissen őrölt borssal forrón tálaljuk.

Hyper egyszerű, ám meseszerűen finom gombás hús

Ezt a vacsorát a kényszer szülte. Annak kényszere, hogy mit is kezdjek a maradék isteni finom gombás antipastival. Az Aldi-ban vásárolt gombás finomságot egy tészta salátához vettem és maradt még belőle. 3 féle gombából készül és fűszeres oliva olajban áll. Szóval sajnáltam volna kidobni. Így lett belőle a sülthúsra fedél.

- 1 üveg Aldis, gombás antipasti
- 1 kg sertéscomb
- 2-3 dl főzőtejszín/tejföl
- 3-4 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
- só

A szelet húsokat kicsit kiklopfolom és mindkét oldalát enyhén megsózom. Az üveg gombát egy tálba öntöm, nem szűröm le, felhasználom a finom, fűszeres olajat is; és felöntöm a főzőtejszínnel/tejföllel. Botmixerrel összedolgozom, de csak annyira, hogy a gombából legalább borsószem nagyságú darabkák maradjanak. A húsokat tepsibe fektetem, enyhén meglocsolom olajjal. Utána a gombaszószt egyenlő arányban elosztom és a húsokat befedem vele. Semmilyen egyéb fűszert nem igényel, mert a gombás alap erősen fűszerezett.  A tepsit fóliával lefedem és 150-170 fokon elkezdem sütni. Kb. 50-60 perc múlva leveszem a fóliát és utána még 25-35 percig sütöm.