Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Brokkolis csirkemell bulgurral

Nem tudom, mi van velem, de teljesen rákattantam a "zöld" zöldségekre. A cukkini már jó ideje barátom, de a brokkoli és a kelbimbó csak az elmúlt pár évben lettek kedvencek. Ha piacon járok és van szép, friss belőlük,akkor sosem maradnak ott, tök mindegy, hog aztán mi is készül belőlük. Akkor mér azt nem is szoktam általában tudni. Most is csak azt éreztem, hogy KELL:

- 1 fej friss brokkoli
- 100 g bulgur
- 1 doboz 20%-os tejszín
- 1/2 kg csirkemell
- leveskocka vagy vegeta (mindkettő bio nálunk)
- fehérbors
- vöröshagyma
- kókuszzsír, vagy olaj

A bulgurt azért szeretem, mert állítólag egészségesebb, mint akár a barna rizs és sokkal könnyebb bánni vele. Fogom a 100 g bulgurt és egy edénybe teszem, majd nyakon öntöm 2x annyi vízzel. Ízesítem egy kevés bio vegetával és sóval.Lefedem és 20 percig főzöm fedő alatt, rá se kell nézni és kész is.

Közben felteszem főni a brokkolit a szokásos módon: egy leveskockával, vagy vegetával és sóval.Amikor már közepesen puha, leszűröm (a levét érdemes eltenni, jó lehet a következő bulgurhoz, vagy krémleves alaphoz).

A csirkemellet megmosom, megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Sózom és borsozozom és kicsit állni hagyom. Kb. 15 perc múlva felforrósítom az olaja és belereszelem a vöröshagymát, megdinsztelem és sózom. Utána magas lángon megpirítom a csirke kockákat rajta. Mikor minden oldaluk kicsit megpiruult leveszem a hőfokot és beleöntöm a tejszínt valamint a brokkoli darabokat. Összeforralom és utána a bulgur tetejére szedve tálalom. Ha valaki kívánja, megszórjatja egy kis reszelt sajttal. Jó étvágyat.

Spárga így, meg úgy

Új felfedezett barátom :)

A zöld spárga kellemes. Önmagában jó volt az egyik recept, a másikhoz meg jólesett a körítés is. Szóval lehet variálni.

- csokor zöldspárga
- olaj
- só
- bors
- citromlé
- parmezán
- bacon

A kezdet ugyanaz: a spárgát megmosom, majd aszárát elkezdem hajlítani és ahol elpattan, ott jó is lesz megszabadulni az aljától. Ezután olajba, sóba, borsba és citromlébe forgatom őket. Az első receptnél itt meg is állok, viszont hagyom kicsit tovább állni a pávban, illetve nem lerázni róla a "cuccot". Ezután sütőpapíros, előmelegített sütőben, légkeverésen 200 fokon 15-25 perc alatt megpirítom őket, jól széthúzva, hogy mindenhol jól átjárja a forró levegő. Ha pirulni kezd, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és pár perc múlva tálalható. Magában "nasinak" is finom.

A másik módi, hogy a pácból kivéve 3-asával baconbe tekergetem őket. EBben az esetben a kis csomagokat 180 fokon 20-30 percig sütögetem. Ha pirul a bacon, akkor kész is.

Plejskavica újkrumplival és cukkini korongokkal

Elég nehézkesmostanában az étkeztetés itthon egészségügyi okok miatt, így tágítani kell egy kicsit a megszokott világot és beengedni több zöldséget. Ígyhát kialakult, hogyha hús az étel, akor kell mellé valami zöldséges dolog is.

- újburgonya
- petrezselyem
- ajvár (sajnos csak boltit tudok)
- lila vagy fehér hayma
- grill cukini (vagy akár sima)
- plejskavica / cevapcici (ez is csak bolti)
- olaj/kókuszzsír
- rozmaring
- petrezselyem
- só
- bors
- parmezán
- steak fűszer
- fokhagyma granulátum

A burgonyát előtte vízbe áztatom, majd megkaparom/kefélem a héját. Utána nagyjából egyforma nagyságú kockákra vagdosom és olajba keverbe tepsibe teszem. Letakarom alufóliával és kb. 25-30 percre, 180 fokos alsó-felső sütésre beteszem a sütőbe. Amíg sül, megmosom és karikákra vágom a cukkinít. Először megszóróm borssal, steak fűszerrel, majd afokhagymával és végül a sóval és kicsit állni hagyom. Addig megpucolom és felkarikázom a hagymát. Kiveszem a hűtőből a húst és picit hagyom, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Ezután lereszelem a sajtot és a cukkini karikák tetejére halmozom. Átrakom őket egy sűtőpapírral bélelt tepsire és a krumpli után küldöm őket. Ha  krumpli megpuhult, akkor leveszem a fóliát, sózom és rozmaringozom, majd légkeverésre állítom a sütőt és további 15 - 25 percet pirítom a cukkinikkal együtt. Ha megpriul a sajt a cukkinin, akkor kész is van. Mielőtt a krumplit is kiveszem, kb. 5 perccel előtte rászórom az aprított petrezselymet is. Mindeközben serpenyőben olajat hevítek és megsütöm a húsokat is. Ajvárral, hagymaszeletekkel együtt tálalom.

Pirított libamáj

Még tesztelés alatt:

- libamáj
- tej
- fokhagyma

A libamájat 24 órára fokhagymás tejbe áztatjuk. Lecsöpöftetjük és papírtörlővel leszárítjuk. 1,5 - 2 cm vastagra vágjuk és közepesen forró serpenyőben mindkét oldalát 1,5 - 1,5 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk és 180 fokra előmelegített sütőben még 3 percig sütjük majd utána 3 percig állni hagyjuk. Azonnal fogyasztjuk.

Tonhalas bagel

A Morzsa bisztróban kaptam és nagyon finom volt, úgyhogy megpróbálom reprodukálni:

Bagel (vagy valami jófajta szendvicsnek való)
Tonhal
Feta sajt
Bébi spenót (szerintem madár salival és rukkolával is jó lehet)
Póréhagyma
Vaj

A bagel-t ketté vágom és kevés vajjal megkenem. Ráteszem a bébi spenótot, a tonhalat, a póré karikákat és a kockázott fetát. Ráteszem a tetejét és szendvics sütővel enyhén megpirítom.

Guacamole szerintem

- 1 avokádó
- 2-3 teáskanál 20%-os tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom húsa (magok és folyékony rész nélkül)
- só
- frissen őrölt bors

Az avokádót ketté szedem és belsejét kanállal kiemelem. Tálban villával összetöröm, hozzásadom a tejfölt, a fűszereket és a fokhagymát préselve. A paradicsom folyékony részét a magokkal kiemelem és a maradék húsát nagyon apró kockákra vágva a krémhez adom.

Bögrés mézeskalács

IMAG0741

Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük  Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!

100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.

Az eredeti recept “Puha mézes” néven jelent meg a Rama, Karácsonyi sütemények című könyvében. Természetesen nem bögrésen, csak én bögrésítettem, és került még szódabikarbóna a tésztába, ami a tökéletes, bombabiztos puhaságot biztosítja

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor (30 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb 
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük őket. Tíz perc, semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább még a tíz perc előtt vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-lét perc, és megszilárdul.

Szárított paradicsom krém

Ez úgy volt, hogy....nem szeretem a szárított paradicsomot. Viszont mikor a kolléganőm bucsú buliján, az Apacukában ezt szervíroztak, megkóstoltam és nagyon ízlett :)

 

Szárított paradicsom olajban
Sajtkrém
Fokhagyma

Bors
Bazsalikom

A paradicsomot, fokhagymát és bazsalikomot aprítógépbe teszem. Mikor elégséges a mennyiség, akkor összekeverem a sajtkrémmel, sózom, borsozom és hűtőbe teszem.

Húsos rétes

Ez volt az alaprecept, ami finom, de nem eléggé :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db réteslap (1 rúdnak megfelelő mennyiség)
  • 25 dkg csirkemell filé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg kelbimbó
  • 10 dkg cheddar, vagy trappista sajt
  • 1 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 4 szelet bacon
  • Thai red chilli mix fűszer ízlés szerint

Mivel nagyon laktató, 1-2 db-ot ajánlok fejenként tálalni egy kis mártással díszítve.

  1. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A kelbimbót előfözzük sós, vegetás, őrölt köményes vízben.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A csirkemellet vajon megpirítjuk 1 gerezd fokhagymával.
  5. Levet enged, amihez hozzáöntünk 1 dl tejszínt, 6 dkg reszelt cheddar sajtot és a félbevágott kellbimbókat. Krémesre főzzük.
  6. Félretesszük, hagyjuk meghülni.
  7. A 4 szelet bacon szalonnát hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk. Szintén félretesszük hülni.
  8. A rétestésztát késhegynyi vastagságúra nyújtjuk.
  9. A meghült bacont a tésztára helyezzük, reszelünk rá 2 dkg sajtot, majd egyenletesen rákanalazzuk a ragut.
  10. A tésztába becsavarjuk. A tetejét  tojással megkenjük és az előmelegített sütőben 180-200°C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Amíg sül, készíthetünk hozzá egy kis mártást. Kis tejszínben felolvasztjuk a maradék 2 dkg cheddar sajtot, kis petrezselyemmel meghintjük és sűrűre keverjük.
  12. A kész tésztát még melegen, átlósan felszeljük. Kb. 6-8 szelet lesz belőle.
  • sütési hőfok: 180°C

Banános muffin KisZsuzsitól :)

190 g liszt
3 nagy, érett banán
150 g  barna cukor
1 tojás
75 g vaj
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só

Keverjük össze a lisztet, sűtőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban keverjük össza a banánt, cukrot, a tojást és a puha/olvasztott vajat.  Ezután öntsük egybe a két keveréket és töltsük muffin formába. Előmelegített sütőben süssük 180 C fokon 20-25 percet.

Trükk:

Én tettem a muffinok közepébe 1-1 fél kocka étcsokit. De lehet 1-1 karika banánt is sütni a belsejébe.

Mustáros csirkemell

1 egész csirkemell filé
1 fej hagyma
3-4 dl tejszín
4-6 evőkanál magos mustár
só, bors
1 evőkanál olaj

A csirkemellet megmossuk és csíkokra vágjuk. A hagyamát megtisztítjuk, ízlés szerinti méretre vágjuk és megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a csirkemellet és fehéredésig sütjük. Mikor átsült felöntjük tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük benne a mustárt. Fedő alatt puhára főzzük és tálaljuk. Én kelbimbós rizst tálaltam mellé, nagyon finom volt.

Mama zöldborsólevese

Mamától kaptam ezt a finom leves receptet. Gyors, egyszerű és finom. Ami azért érdekes, mert alapvetően nem vagyok egy nagy leveses, de azért ez bejött :)

Csirkehús (csirkemell)
Zöldborsó
Hagyma
Pirospaprika
(répa)
(gomba)
Húsleveskocka
Petrezselyem

A hagymát kevés olajon megdinsztelem, megszórom őrölt pirospaprikával, majd rádobom a megtisztított és apró kockákra vágott csirkemell darabokat. Picit sózom és borsozom. Mikor már picit megpirult, akkor ráöntöm a nyers, vagy mirelit borsót és párolni kezdem. Utána felöntöm vízzel és beledobom a húsleveskockát is és összefőzöm. Ízlés szerint fűszerezem még és hpzzáadom a petrezselymet is.

Daragaluskával vagy beleszaggatott nokedlivel mégegyet rottyantok rajta és kész.
Ízlés és talált zöldségek függvényében főzhető bele még répa, gomba is.

Villám csokoládéhab - Nigellától

Teszteltük, könnyű és gyors, nem utolsó sorban pedig finom! Az eredeti recept szerinti arányokat kicsit módosítottam, mert úgy nekünk kesernyés volt. Az igazi ízét egyébként csak teljes összehűlés után adja ki.

- 150 g pillecukor (minés kisebb annál gyorsabban olvad, én fel szoktam vágni)
- 50 g puha vaj
- 150 g jó minőségű (min 70%-os) étcsokoládé apróra vágva
- 60 ml lobogva forró víz
- 280 ml zsírdús tejszín
- 1 teáskanál vanilia kivonat

Tegyük a pillecukrot, a csokoládét és a vizet egy lábasba, majd kis lángon, időnként megkeverve olvasszuk össze őket. Közben verjük sűrű habbá a tejszínt a vanília-kivonattal. Keverjük össze a tejszínt a hűlésben lévő csokikrémmel és öntsük pohárkákba.

Mustáros sertéskaraj gnocchival - Nigella

Nigella Expressből, nagyon jól sikerült.

- kb. 450 g sertéskaraj (csont nélküli)
- 2 evőkanál fokhagymaolaj (vagy a sime olajba fokhagymát áztatunk pár percre)
- 125 ml almabor (nem volt, sima fehérborral csináltam)
- 1 evőkanál magos mustár
- 75 ml zsírdús tejszín

Tegyük fel a gnocchi vizét egy kis sófal. Klopfoljuk a húst vékonyra. Hevítsük fel az olajat és közepes-nagy lángon süssük oldalanként 4 percig, majd szedjük előmelegített tányérokra, sózzuk meg. Öntsük az almabort a még mindig tűzön lévő serpenyőbe, hogy felmarja a finom pörcöket. Hagyjuk bugyogni 1 percig, majd adjuk hozzá a mustárt és a tejszínt. Forraljuk a másrtást még 1-2 percig, majd öntsük a húsokra. A gnocchit két perc alatt főzzük meg (amikor feljönnek a víz tetejére), majd szedjük át a serpenyőbe és forgassuk meg a maradék szafton.

Szöttyös csoki csókok Nigellától :)

Könnyű, gyors és nagyon jó!!!

Hozzávalók:

2 tojásfehérje
20 dkg darált mandula
3 dkg kakaópor
17½ dkg porcukor
szerintem elfér egy kis rum, vagy aroma is benne...


Melegítsük elő a sütőt 200 ºC-ra (nem kell a légkeverés), és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Keverjük össze a (felveretlen) tojásfehérjét a darált mandulával, a kakaóporral és a porcukorral, amíg ragadós, de egyenletes tésztát kapunk. Adjuk hozzá a rumot.

Töltsünk meg hideg vízzel egy nagy tálat, mártsuk bele a kezünket, és formázzunk a tésztából kisebb diónyi golyókat. A művelet közben valószínűleg többször meg kell majd mártanunk a kezünket a hideg vízben.

Rendezzük el a golyókat a sütőpapírral bélelt tepsin, majd tegyük a sütőbe 11 percre.

Nehéz megmondani, hogy mikor van készen, mert a sütési idő lejártával
is vizes-nyersnek tűnik, de hűlés közben még keményedni fog egy kicsit.
Úgy jó, ha belül szottyos marad, szóval ne aggódjunk, ha a csókocskák alja túl ragacsosnak tűnik. Kb. 25 csók lesz belőle.

Hamis sportszelet süti

Nagyon gyors, egyszerű és finom :)

2,5 dl tej
25 dkg cukor
20 dkg vaj
1/2 dl rum
3 ek kakaópor
20 dkg darált dió
30 dkg darált keksz

Tetejére:
20 dkg étcsoki
5 ek olaj

A tejet, a cukrot, a vajat és a rumot összefőzzük, belekeverjük a kakaóport. Levesszük a tűzről, beledolgozzuk a daráltdiót és daráltkekszet. Sütőlemezen vagy tálcán elsimítjuk kb. 20x30 cm-es formára és megvárjuk amíg kihűl. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Picit kihűtjük időnként megkeverve. Ha már nem túl folyós, akkor a sütire öntjük, ha megdermedt, akkor pedig felszeleteljük.

Fasírt muffin

1/2 kg darálthús
2 tojás
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kevés friss rozmaring
1 száraz zsömle

bors
őrölt pirospaprika
bacon szalonna

A zsömlét vízbe áztaom és mikor átázott, akkor a vízet belőle kinyomva a húshoz morzsolom. A hagymáskat megpucolom és az aprítógépbe teszem a tojásokkal és a rozmaringgal, majd pár másodperc alatt teljesen összeaprítom. A kész masszát a húshoz öntöm. Az egészet kézzel jól összedolgozom és ízlés szerint fűszerezem.

A muffinsütőformába elhelyezek egy baconszeletet, majd belekanalazom a húsmasszát, a bacont pedig összezárom felette. Kb. 20 perc alatt 180 fokon készre sütöm.

Egres-szószós pulykamell bulgurral

50 dkg pulykamellfilé

bors
fokhagymagranulátum
IKEA egresdzsem
főzőtejszín
1 csapott ek liszt

15 dkg bulgur
1 kk vööshagymakrém
olaj

 

A fenti étel gyorsan elkészül. A pulykamelleket megmosom, levágom róla a felslegeket és kisebb szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom, borsozom és fokhagymagranlátummal fűszerezem és félre teszem. Közben a bulgurt megmosom, felteszek egy korty olajat egy kk vöröhagymakrémmel. A bulgurról leöntöm a vizet és a forró hagymás olajra teszem. Picit lepirítom majd 2x-es mennyiségű vízzel felteszem főni közepes lángon. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A pulykamelleket egy serpenyőmen hirtelen megkapatom egy pici olajon, majd tepsibe helyezem őket. Ráöntöm a sült olajat, valamint vizet és fóliával lefedve a sütőbe teszem 15-20 percre. Közben egy másik edényben olajat forrósítok, majd beleteszek 1 csapott ek  lisztet. Mikor picit lepirult, akkor rákanalozom az egres dzsemet. Mikor kezd sűrűsödni, akkor felengedem hideg vizzel. Mikor forrni kezd, felöntöm főzőtejszínnel. A sütőben mikor már majdnem teljesen elksézültek a húok, leveszem a fóliát és még 5 percig pirítom a húsokat.

/Máténak egres-szósz helyett Jack Daniels BBQ szósszal tálaltam/.

Borcsi lencsesalátája

30 dkg lencse
1-2 babérevél

1 sárgarépa (elhagyható)
1 póréhagyma
4 db virsli
6 ek majonéz
6 el tejföl
1 kk mustár
pár csepp citromlé
fél csokor petrezselyem
bors

A lencsét átválogatjuk, néhány órára vízbe áztatjuk. Leszűrjük, friss vizet rá, megsózzuk, 1-2 babérlevéllel fűszerezve puhára főzzük (ha van, belefőzök sárgarépát is, a levét a répával levesnek megesszük). 1 póréhagymát és 4 db főtt virslit karikára vágunk. A lecsöpögtetett, kihűlt lencsét 6-6 evőkanál majonézzel és tejföllel összekeverjük. 1 kiskanál mustárral, pár csepp citromlével, fél csokor petrezselyemmel, őrölt borssal ízesítjük. Belekeverjük a virslit és a pórékarikákat.
Salátalevéllel, főtt tojással gazdagítva is leget tálalni.

Sportszelet süti

50 dkg darált keksz, 
4 evőkanál kakaópor,     
25 dkg margarin, 
20 dkg kristálycukor, 
2 dl tej, rum vagy rumaroma
2 tortabevonó 
2 ek étolaj


A darál kekszet a kakaóporral összekeverjük. Ezután egy edényben a margarint, a cukorral és a tejjel összemelegítjük annyira, hogy a vaj és a cukor elolvadjon. Ezt ráöntjük a kakaóporral összekevert kekszre és hozzáadjuk a rumot vagy a rumaromát. Jól összekeverjük a masszát és egy tepsibe vagy jénaiba nyomkodjuk, amit előtte kibélelünk folpackkal. Betenni a hűtőbe, míg a csokimáz elkészül. Gőz felett 2 tábla tortabevonót 2 ek. étolajjal felolvasztani, rákenni, hűtőbe rakni és forró vízbe mártott késsel szeletelni. Legközelebb dió darabokat is teszek majd bele :)