Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Gombakrémleves

Az eddigi krémleveses tapasztalatok, plusz a fagyasztóban fellelhető gomba maradványok (leginkább törzsek) azt mondatták velem, hogy legyen ma egy jó kis gombakrémleves. Szóval megnéztem a berokkoli és borsó leves receptjeimet és valami nagyon jó sült ki belőle:

- maradék gomba apróra vágva (kb 250 -300 g)
- 2 dl tejszín
- 20-30 g vaj
- pici olaj
- kis fej hagyma
- 2 közepes krumpli
- 1 csapott teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 csapott teáskanál vegeta (házi)
- 1 húsleves kocka
- 1 csapott teáskanál vargánya por
- só
- bors

A 2 evőkanálnyi (vagy 1 kisebb fej) darált vöröshagymát a vajon felteszem dinsztelni, majd hozzáadom a pirospaprikát, a vargánya port és a vegetát. Ha kicsit összerottyant  akkor rádobom az összevágott gombát és a felkockázott krumplit valamint a leveskockát. Összeforgatom, majd felöntöm kb. 3/4 liter vízzel, ízlés szerint sózom és borsozom (bár csak minimális só kell a fűszerek miatt). Ha megfőtt és a krumpli is, akkor turmixolom, utána felöntöm a tejszínnel és újra felforralom. Pirított zsemlekockával, vagy bacon chips-szel tálalom.

Gombás Quiche - naná, hogy Curitól :)

EZZEL A RECEPTTEL VALAMI BAJ VAN, NEM MŰKÖDÖTT MÁR 2X :(

- 20 dkg liszt
- 15-20 dkg vaj v. margarin + kenéshez
- só
- provence-i fű
- kis fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba
- bors
- szerecsendió
- 3 tojás
- 2 + 1 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- bacon vagy sonka

Kevés nagyon hideg vízzel (csak néhány evőkanálnyi fokozatosan adagolva) összegyúrva gyorsan - ez a tészta. Gombócra formálva hidegen pihentetjük kb. egy órát.

Töltelék: kicsi fej apróra vágott hagymát dinsztelünk apróra vágott gombával - bors, só, provence-i fű, pici szerecsendióval, hozzákeverünk a felvert tojást, tejfölt, reszelt sajtot.
A tésztát kinyújtjuk vékonyra, lapos - vajjal kikent - sütőedényt (24-26 cm átmérőjű) kibélelünk úgy, hogy a szélén pereme legyen. Sűrűn megszurkáljuk villával, majd ráöntjük a tölteléket. A tetejére finomra kockázott bacont lehet szórni. Én inkább a töltelékbe szoktam keverni sonkát v. bacont nagyon-nagyon felaprózva keveset, ízesítésre. A tetejére tejfölt szoktam vékonyan elkenni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig süljön.

Gombás fasírt

Ezt a netről néztem, megcsináltam és finom volt:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg darált sertéshús
  • 0,5 kg gomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • frissen őrölt bors
  • 2 tojás
  • néhány ek zsemlemorzsa

A gombát és a hagymát megtisztítjuk, a hagymát finomra, a gombát kisebb darabokra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát és a gombát több részletben lepirítjuk. A pirított gombát a darált húshoz keverjük, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá néhány kanál zsemlemorzsát (ez el is hagyható, ha formában sütjük.) Megformázzuk és egyben sütjük 200 fokon sütőben a húst.

Gombás rizottó

1/2 l csirke alaplé
1 ek oliva olaj
vöröshagyma
2 zúzott fokhagyma
200 g rizs
1 pohár bor

bors
3 dkg vaj
parmezán
--------------
25 dkg gomba
olaj
fokhagyma
cayenne bors
citromlé

Alaplevet készítek/melegítek, majd az olajon a felaprított gombát megpárolom fokhagymával és sóval kb. 5-6 perc alatt. Ezután rádobom a felaprított petrezselymet, rácsöpögtetek egy kis citromlevet és borssal ízesítem. Olajon megdinsztelem a hagymát és a fokhagymát. Beleteszem a rizst, üvegesre pirítom, majd felöntöm a borral. Kis lángra teszem és elkezdem apránként hozzáadni az alaplevet. Beleteszem a gombát, majd sózom, borsozom. Ha megpuhult a rizs, akkor elzárom a gázt, beleteszem a vajat és a parmezánt, majd pár perce félreteszem állni.

Hyper egyszerű, ám meseszerűen finom gombás hús

Ezt a vacsorát a kényszer szülte. Annak kényszere, hogy mit is kezdjek a maradék isteni finom gombás antipastival. Az Aldi-ban vásárolt gombás finomságot egy tészta salátához vettem és maradt még belőle. 3 féle gombából készül és fűszeres oliva olajban áll. Szóval sajnáltam volna kidobni. Így lett belőle a sülthúsra fedél.

- 1 üveg Aldis, gombás antipasti
- 1 kg sertéscomb
- 2-3 dl főzőtejszín/tejföl
- 3-4 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
- só

A szelet húsokat kicsit kiklopfolom és mindkét oldalát enyhén megsózom. Az üveg gombát egy tálba öntöm, nem szűröm le, felhasználom a finom, fűszeres olajat is; és felöntöm a főzőtejszínnel/tejföllel. Botmixerrel összedolgozom, de csak annyira, hogy a gombából legalább borsószem nagyságú darabkák maradjanak. A húsokat tepsibe fektetem, enyhén meglocsolom olajjal. Utána a gombaszószt egyenlő arányban elosztom és a húsokat befedem vele. Semmilyen egyéb fűszert nem igényel, mert a gombás alap erősen fűszerezett.  A tepsit fóliával lefedem és 150-170 fokon elkezdem sütni. Kb. 50-60 perc múlva leveszem a fóliát és utána még 25-35 percig sütöm.