Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Lencsefőzelek

Mióta elkészült a megszólításom: Lencsilány :-)

50 dkg lencse
1 fej fehérhagyma
5-6 babérlevél

1 dl étolaj
4 púpos evőkanál liszt
2 csapott evőkanál paprika
6-8 dl tej
cukor
bors
tejföl
ecet

Az alap recept szerint kezdtem dolgozni, aztán pedig a magam ízlése szerint ízesítettem be. Azaz, jóval több babérlevél és ecet. De menjünk csak az elejéről: a lencsét legalább 6-8 órával a főzés előtt be kell áztatni. Az áztatás után alaposan megmossuk, majd pedig fazékba öntjük. A hagymát lereszeljük és a lencséhez adjuk. Annyi vízzel öntsük fel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Sóval és a babérlevelekkel közepes lángon főzni kezdjük. Mikor barnás hab keletkezik, azt kanállal/szűrővel leszedjük. Mikor megpuhult, akkor öntsük le a levét és pótoljuk tejjel (így nem fog puffasztani). Elkészítjük a rántást (olaj, liszt, paprika) és a lencséhez keverjük. Kevergetés közben főzzük újra, várjuk meg, amíg besűrűsödik. Ezután ízesítsük kevés cukorral, tejföllel, ecettel, sóval és borssal.

Kelkáposzta főzi

Gyermekkoromban, mint sokminden más is, belém lett erőltetve a kelkáposzta főzelék. Eredménye, hogy 33 éves koromig nem voltam hajlandó megenni. Aztán a barátkozásom megkezdődött a rakottkellel és egyre jobban érdekelnek ezek a káposztás dolgok. Minap nagyon finom káposztás pogácsát sikerült kóstolnom.

Fentieket figyelembe véve, elkezdett mocorogni egy gondolat, miszerint lehet, hogy kéne főznöm egy JÓ kelkáposzta főzeléket. Kezdek rájönni, hogy minden lehet finom, az elkészítés módja nagyban meghatározza a végeredmény elfogadását :-) És lássunk csodát...elkészült a mű és olyan jó lett, hogy 3 napig ettem:

1 kg kelkáposzta
6-8 szem krumpli
3 gerezd fokhagyma
mokkáskanálnyi egész kömény (teatojásban)
1 húsleves vagy erőleves kocka
4 evőkanál olaj
4 evőkanál liszt
1 kis fej vörös vagy fehérhagyma
őrölt csemege pirosparika
frissen őrölt bors
majoranna
1 dl hidegvíz
tejföl ízlés szerint

A megtisztított és felkockázott burgonyát, valamint a megmosott, külső leveleitől és torzsájától megfosztott kelkáposztát ujjnyi csíkokra vágva felteszek főni forrásban lévő 1,2 L vízbe, sóval és egy fél húsleves/erőleveskockával. Beledobom a 3 gerezd fokhagymával és fél mokkáskanálnyi egészköménnyel ellátott teatojást is és hagyom 20-25 percig főni enyhe-közepes lángon. A 4 evőkanálnyi olajba beleteszem a felaprított/lereszelt hagymát, megdinsztelem, majd a 4 evőkanál lisztel picit megpirítom. A tűzről lehúzva belekeverem az ízlés szerinti pirospaprikát és a tűzre visszatéve felengedem 1 dl hideg vízzel és utána lassan 2 merőkanálnyi főzővízzel. Az elkészült rántást a megfőtt zöldségekhez szűrjük, ízesítjük egy kis majorannával és frissen őrölt borssal, együtt még 10 percig főzzük. Az elkészült főzeléket kiszedjük és a tányérba még ízlés szerint egy kis tejfölt is adunk, nagyon finom krémes lesz tőle a főzelék....