Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Aszalt szilvával és baconnel göngyölt kacsamáj sütőtök rizottóval

Sajnálom...sütőtök időszak van :) Minden formájában imádom! A kacsamáj pedig adta magát, ugyanis nagyon szép és friss volt a piacon.

- 0,5 kg kacsamáj
- 100 g bacon
- 10 dkg aszalt szilva (bár lehet,hogy legközelebb fügével próbálom
- majoranna
- 600 g rizottó rizs
- 0,5 l alaplé (én mindig elteszem a zöld zöldségek főzőlevét. Jó rizottóhoz, vagy krémleveshez)
- kb. 1,5 dl fehérbor
- 1 kis sütőtök
- 2 fej vöröshagyma
- 10 + 10 dkg vaj
- só
- chili pehely
- rozmaring
- fehérbors
- parmezán sajt
- (tej)
- 1 db krumpli

Legelőször a szilvát egy kis borba, vagy vízbe áztatom. Utána megpucolom a tököt és a krumplit és kb. 2x2-cm-es kockákra vágom. A vajat felforrósítom és megdinszetlem a hagymát benne. Ha inkább pirul, mint szétfőne, akkor egy kevés vízzel segítek a folyamaton. Ezután bedobálom a tökkockákat és közepes lángon megpirítom a rozmaringgal. Miután kicsi színt kapott, akkor sózom, borsozom és felengedem annyi vízzel/tejjel, hogy éppen ellepje. Amíg fő, addig egy másik edényben szintén vajat hevítek és a hagymát újfent megdinsztelem. Ha elkészült, akkor beleöntöm a rizst és jól átkavarom. Kicsit sózom és aztán merőkanalanként elkezdem hozzáadni hol az alaplevet, hol a bort. Amíg fővöget, megmosom és megtisztítom a májat. Majd 1-2 szem szilvával összefogom és baconba tekerem őket. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket és kb. 165 fokra melegített sütőbe (alsó-felső sütés) teszem őket 20-25 percre. 
Mikor a tök már majdnem teljesen megfő, akkor az 1/3-át lecsöpögtetem és tálba teszem. a Maradékot - némi reszelt parmezánnal együtt - mixerrel pürésítem. Amikor a rizottó elkészül, akkor a pürét és a tök kockákat kozzá keverem. A májak közben megsülnek, ha igényel még egy kis pirulást, akkor grill fokozaton még rásütök. A rizottót kiszedem és még megszórom kevés parmezánnal, majd a májat mellé tálalom.

Pirított libamáj

Még tesztelés alatt:

- libamáj
- tej
- fokhagyma

A libamájat 24 órára fokhagymás tejbe áztatjuk. Lecsöpöftetjük és papírtörlővel leszárítjuk. 1,5 - 2 cm vastagra vágjuk és közepesen forró serpenyőben mindkét oldalát 1,5 - 1,5 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk és 180 fokra előmelegített sütőben még 3 percig sütjük majd utána 3 percig állni hagyjuk. Azonnal fogyasztjuk.

Sólet Mamától

Mama féle Sólet:

Brassói aprópecsenye

  • 0,5 kg sertéscomb, vagy csirke-/pulykamell
  • csemege paprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma vagy vöröshagymakrém
  • olaj
  • 2-2,5 dl víz
  • 1/2 - 1 húsleveskocka
  • bors
  • petrezselyem
  • majoranna
  • 2 kg burgonya

A húst apró darabokra vágjuk. Olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát/vöröshagyma krémet, majd beletesszük a húst, és rápirítunk arra is. Felöntjük kb. 2 dl vízzel, beleteszünk egy húsleveskockát, sót, borsot, paprikát, fedő alatt pároljuk. Kb. 15 perc főzés után beletesszük az apróra vágott fokhagymát, és levesszük a fedőt. Akkor jó, ha a szaftja már nem folyós, de még bőven van alatta. Ha esetleg hamar elforr a víz, és a hús még kemény, tegyünk hozzá vizet bátran. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben 5-7 perc alatt előfőzzük. Közben a sütőt és benne egy tepsit kevés olajjal feltöltve felforrósítunk 200 fokra. Mikor megfőtt a burgonya, levét leöntjük és a fazékban picit megrázzuk, hogy letörjenek az élei, sarkai. Ezután a tepsit kivesszük a sütőből és beleforgatjuk a forró olajba a krumplit. 40-50 percig sütjük, félidőben megforgatjuk. Mikor elkészült megsózzuk, összekeverjük a hússal és frissen őrölt borssal forrón tálaljuk.

Rakott kelbimbó

Rakott kel után szabadon :-)

1 kg friss kelbimbó
0,5 kg darálthús
1 fej hagyma
olaj
3 szelet baconszalonna
1 zacskó gyorsrizs
őrölt kömény

bors
fokhagyma granulátum
30 dkg sajt
0,5 l tejföl
pirosarany
gulyáskrém

Megtisztítom a kelbimbót, levágom a végeit. Vizet forralok, beleteszek egy kis sót és 1 kk őröltköményt. Mikor forr, beleteszem a kelbimbót és megfőzöm. Közben olajon megpirítom az aprított hagymát, majd beízesítem kevés gulyáskrémmel és pirosarannyal, majd ráteszem a darálthúst. Ízlés szerint fűszerezem (fokhagyma granulátum, bors, só, őrölt kömény) és pár percig fedő nélkül pirítom. Majd felöntöm 0,5 dl vízzel és fedő alatt párolom úgy 15 percet. Megfőzöm a rizst enyhén sós vízben. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra és a jénai aljára helyezem a baconszalonnákat. A megfőtt kelbimbókat leszűröm, elfelezem és a szalonnára helyezem. A megfőtt rizst összekeverem a darálthússal és a kelbimbóra öntöm, a hús tetejére pedig egy kis sajtot reszelek. Lefedem egy sor felezett kelbimbóval és ráöntöm a tejfölt. Megszórom a tetjét reszelt sajttal és lefedve a sütőbe teszem 15 percre, utána fedés nélkül 15 percig még sütöm. Tálalásnál még lehet rátenni tejfölt.

Töpörtyűs padlizsánkarikák

Úgy tűnik, hogy lassan elkezdem megszeretgetni a zöldségeket?!?

Tehát vételeztem 3 friss, roppanós, gyönyörűmélylila padlizsánt. Gondoltam, hogy csak gyorsan összdobok valami egyszerűt, ígyhát:

- 3 db kisebb padlizsán
- 1 kis csomag bacon szalonna
- 1 csomag reszelt sajt (hisz lusta nap volt...)
- 1 csomag fokhagymás "HáziArany" fűszerkeverék
- kevés oliva olaj a sütéshez

Körethez (krumplipüré):
- 1,5 kg krumpli
- 1 nagy dobozos tejföl
- vaj érzés szerint
- só

Megmostam és kb. 7-8 mm vastagságú karikákra vagdostam a padlizsánokat és elkezdtem egy nagy tálba rétegezve lerakni. Minden sor kapott egy jó adag fokhagymás fűszerkeverék adagot. Hagytam állni fél órát, hogy levet eresszen, addig a bacon csíkokat tovább aprítottam kocka formátumra és egy serpenyőben töpörtyűvé pirítottam. Kiemeltem a kész szalonna darabkákat és félre tettem, majd a lecsöpögtetett, lerázott padlizsán darabokat a serpenyőben, a kisült zsíron pirítani kezdtem. Mikor mindkét fele megpirult akkor sütőlapra helyeztem. Közben a krumplit meghámoztam és sós lében feltettem főni. Mikor minden kis padlizsán karik megpirult, halmoztam a tetjükre egy adag töpörtyűt és egy adag reszelt sajtot. Sütöben a grillel rápirítottam a tetjükre, s ezen 7-9 perc alatt a krumplit összetörtem. (na, ez nem teljesen igaz...törettem és készíttettem :-) ) Viszonylag gyorsan elkészült, nem bonyolult és nem is túl mancsos étel lett.


Cukkinis penne

Átdolgoztam és így finomabb sokkal!!!

Cukkinira vágytam ismét, de nem volt sok időm....meg éppen pénzem sem, úgyhogy megcsináltam az alábbit és nagyon finom lett, sokkal jobb, mint az előző próbálkozás:

- 1 csomag angolszalonna
- 1 közepes cukkini
- 250 g csiperke gomba
- 1 kis doboz főzőtejszín
- 3 fej fokhagyma
- 250 g penne tészta
- eidami sajt ízlés szerint
- provanc-i fűszer
- fehérbors
- só

Megpucoltam a gombát, szeletekre vágtam (csak a kalapját), meghámoztam a cukkinit, 4 hasábba vágtam, majd pedig úgy 4mm-es cikkekre. Pici olajra dobtam a csíkokra vágott angol szalonnát és közepesre sütöttem és rányomtam egy kevés vöröshagyma krémet. Mikor összállt, rádobtam a zöldségeket, őröltem rá egy kis provance-i fűszert és fehér borsot, majd fedő alatt úgy 15 percig főztem. Közben enyhén vegetás, sós vízben feltettem főni a tésztát és a főzési idő letelte után leszűrtem. Mielőtt a cukkini és a gomba teljesen üveges lett, ráöntöttem a főzőtejszínt és még kb. 5 percig rotogtattam fedő nélkül. A szószt a tésztára szedve, reszelt sajttal meghintve tálaltam.

Jó étvágyat :-)

 

Csak, hogy el ne felejtsem őket...

Minap valamiért kedvem szottyant cukkinit enni. Pedig nem szerettem, de rántva finom volt nagyon. És persze a Provance fűszerkeverék csodákra képes.

Szóval gondoltam megtérek és megszeretem a cukkinit. Úgyhogy egyik este az étteremben kértem egy rákos-cukkinis pennét.....hát csalódásomra nagyon nem volt jó. Viszont észrevettem, hogy a tésztában a cukkini állaga olyan érdekesen ínycsíklandó, hogy ki kellene próbálni valamit. Hátha...

Úgyhogy összeállt az alábbi ötlet:

- 1/2 kg darált sertéshús (ezen majd még finomítani kell)
- 400 g penne tészta
- 3 közepes cukkini
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só
- olaj
- vegeta
- Provance-i fűszer
- pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátum
- 2 nagy doboz tejföl
- 2 tojás
- főzőtejszín
- sok-sok reszeltsajt

Tehát, fogtam a vöröshagymát és 2 gerezd fokit és nagyon apróra daráltam őket. Ezt kevés olajon megfuttattam és hozzáadtam a darált húst. Kapott Provanc-i fűszert, pici borsot, vegetát, fokhagyma granulátumot. Közben odatettem a penne tésztát bő sós, vegetás vízben főni. Kb. 15 perc főzés után rádobáltam a megmosott, meghámozott, felkockázott és lesózott cukkini kockákat és utána ízesítettem. Amíg ők összerottyantak, leszűrtem a tésztát és egy nagy edénybe öntöttem. Keverőtálban összedolgoztam 1,5 doboz tejfölt, 2 tojást, 3 gerezd zúzott fokhagymát, főzőtejszínt. Sóztam, borsoztam. A megfőtt húsos cukkinit a tésztára öntöttem és jól összekevertem. Ezútán rájuk locsoltam a tejfölös öntetet is és az egészet alaposan összekevertem. A tetjére a maradék tejföl és reszeltsajt került. Ezután előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt úgy 180 fokon gyönyörűen összesült. Finom volt....