Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Gyümölcsleves Anyutól

Keresgéltem a neten, hogy mi lehet egy jó gyümölcsleves recept, de mindenhol került bele valam, ami nem tetszett. Ami leginkább kiveri nálam a biztosítékot, az a puddingpor :( Ugyan már minek a levesbe? De tényleg? Szóval aztán felhívtam Anyut, hogy Ő hogy szokta csinálni, mert gyermekkori emlékeim szerint azt imádtam. Íme:

- 1 üveg magozott meggybefőt
- kb. 40 dk egyéb gyümölcs (szeder, málna, áfonya, stb. Én az almát annyira nem szeretem benne).
- só
- 2 tk liszt (teljeskiőrlésű is lehet)
- 1 kis doboz tejföl
- méz ízlés szerint
- vanília esszencia
- egész vagy őrölt fahéj ízlés szerint
- egész, vagy őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- 1 kis doboz főzőtejszín (magtejszín is jó, én zabból szoktam)

A megybefőttett a levével együtt fazékba öntöm és beleteszem a keményebb gyümölcsöket is. Felöntöm annyi vízzel, hogy 3 ujjnyira ellepje. Beleteszek egy negyed tk. sót, ízlés szerint a mézet, szegfűszeget és fahéjat is, majd összeforralom, a gyümölcsöket puhára főzöm. Beleteszem a vanília esszenciát, majd hideg vízbe állítva hűtöm. A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, majd a leves levéből merek bele és elkeverem. Ezt addig ismétlem, amíg össze nem melegedik a habarás a leves hőfokával. Ekkor kiveszem a hűtőfürdőből és a habarást folyamatos keveréssel a leveshez adom. Visszateszem a tűzhelyre és ujraforralom. Szükség szerint ízesítem még, amjd újra hűtőfürdőbe küldöm. Ha már csak langyos, belekeverem a tejszínt és utána rögtön hűtőbe teszem.

Ha nagyon savanykásak a gyümölcsök, akkor több vaníliát és mézet teszek bele. Ha nagyon édesek a gyümölcsök, akkor pedig (bio) citromlével és citrom karikával ízesítem. Ha egész fűszereket teszünk bele, akkor érdemes azt teagombába tenni és kihűlés után kiszedni a levesből (ez a citrom karikára is vonatkozik). Ha így maradna benne, akkor a hidegben állásnál a citrom megkeseríti, a fűszerek pedig túlzottan megízesítik.

Fügeszósz

A libamájhoz fügeszószt terveztem karácsonyra, de aztán nem lett liba influenza miatt. Viszont a szószt meg szerettem volna, úgyhogy jól ment a sült kacsához is.

Eredetileg friss gyümölcsből lett volna jó, de sajnos azt nem tudtam szerezni, így egyszerűen csak fogtam a a minőségi füge lekvárt és összekevertem a baconos pulyka kuglóf sült zsírjával meg egy nagyányi vörösborral. Biztosan más sült zsírral is remek, talán pár csepp vízzel lágyítottam még picit rajta. Langyosan volt a legjobb!

Ha van friss füge, akkor leveslapban és borban főzöm meg, majd ízesítem cukorral (barnával, nyírfával) és balzsam ecettel, talán egy csipet borssal és sóval. Végül turmixolom.