Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Zöldkeles, bulguros rakottas

Ránk szakadt a zöldséges, így nem volt mit tenni, meg kellett főzni a zöldkelt. Hirtelen a legegyszerűbb verzió jutott eszmbe :) a rakott.

- zöldkel levelek
- 50 dkg darált pulyka
- 1 fej vöröshagyma
- húsleves kocka (bio)
- 3 pohár tejföl
- sajt (reszelni)
- 1 cs bulgur
- olaj
- tejföl
- őrölt pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátium
- só
- házi vegeta

A bulgurt 2x-es vízben feltettem (7-esen) főni 20 percre. Félúton beleszórtam némi sót és egy csipet házi vegetát. Sokkal könnyebb dolgom volt vele, mint a rizzsel szokott :) A hagymát reszeltem és olajon dinsztelni kezdtem, majd beleszórtam némi pirospaprikát. Aztán felöntöttem pici vízzel és beleraktam a darált pulykát. Fűszereztem (só, bors, fokhagyma) és hagytam megpuhulni. Ha nagyon elfőtt a leve, akkor utána pótoltam vízzel, így több szaftja lett. Amíg adolgok főddögéltek megmostam a kel leveleket és kivágtam a középső nagy ereket. Utána fazékba tettem és leforráztam a vízforralóból vízzel. Beletettem a húsleves kockát és még tovább főztem picit, de nem szétfoszlósra. Pár perc kellett neki és utána az olajjal kikent jénai aljára tettem egy adagot. Ráment a bulgur, aztán a hús. Utána reszelt sajt és tejföl. Ezt is fűszerezni kell kicsit, majd az utolsó rétegként lezárrni a kellevéllel. Érdemes többréteget tenni, úgy jobban elkeverednek az összetevők. 200 fokos sütőben kb. 30 percet sült lefedve, amjd kivettem és még egy doboz tejfölt tettem a tetetjére, amit szintén sajttal szórtam meg. Ezután már csak tető nélkül pirítottam 10 percet és el is készült.

Light pásztortarhonya

Könnyített pásztortarhonyát gondoltam ki és nagyon jó let, úgyhogy legközelebbre is....

- 80 dkg csirkemell filé
- 3 szem burgonya
- 300 g zöldborsó
- kis zacskó tarhonya
- egy kevés kolozsvári szalonna (vagy hasonló)
- hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- steak fűszer
- olaj

Az olajon elkezdem dinsztelni a hagymát. Mikor már színesedni kezd a hagyma, akkor leveszem a lángról és belenyomom a fokhagymát, majd ízlés szerint a pirospaprikát, majd visszateszem a tűzre. Közben megpucolom a krumplit és kockára vágom a csirkemellet. Mikor összeállt az alap, beleteszem a csirkét és hirtelen lángon megpirítom a húst. Közben egy serpenyőben kisütöm a kockákra vágott szalonna zsírját és utána tányérba szedem. Erre a zsírra öntöm a tarhonyát és középbarnára pirítom. Ha a hús megpirult, akkor hozzá adom a krumplit majd a borsót is. Sózom, borsozom és fűszerezem és fedő alatt főzni kezdem. Mikor a krumpli félkemény, akkor felöntöm vízzel és beleteszem a tarhonyát. Ahogyan szívja a tarhonya a vizet, úgy pótolom. Ha teljesen megfőtt, akkor fedő nélkül elfőzöm a felesleges vizet és tálalás előtt bele keverem a pirított szalonnát.

Rakott kelbimbó

Rakott kel után szabadon :-)

1 kg friss kelbimbó
0,5 kg darálthús
1 fej hagyma
olaj
3 szelet baconszalonna
1 zacskó gyorsrizs
őrölt kömény

bors
fokhagyma granulátum
30 dkg sajt
0,5 l tejföl
pirosarany
gulyáskrém

Megtisztítom a kelbimbót, levágom a végeit. Vizet forralok, beleteszek egy kis sót és 1 kk őröltköményt. Mikor forr, beleteszem a kelbimbót és megfőzöm. Közben olajon megpirítom az aprított hagymát, majd beízesítem kevés gulyáskrémmel és pirosarannyal, majd ráteszem a darálthúst. Ízlés szerint fűszerezem (fokhagyma granulátum, bors, só, őrölt kömény) és pár percig fedő nélkül pirítom. Majd felöntöm 0,5 dl vízzel és fedő alatt párolom úgy 15 percet. Megfőzöm a rizst enyhén sós vízben. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra és a jénai aljára helyezem a baconszalonnákat. A megfőtt kelbimbókat leszűröm, elfelezem és a szalonnára helyezem. A megfőtt rizst összekeverem a darálthússal és a kelbimbóra öntöm, a hús tetejére pedig egy kis sajtot reszelek. Lefedem egy sor felezett kelbimbóval és ráöntöm a tejfölt. Megszórom a tetjét reszelt sajttal és lefedve a sütőbe teszem 15 percre, utána fedés nélkül 15 percig még sütöm. Tálalásnál még lehet rátenni tejfölt.