Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Sült csirkecomb

Nem szoktuk, de igazából most valamiért oda jutottam, hogy nem volt más ötletem. Úgyhogy vettem 6 csirkecombot és teljesen finom lett. Viszont az is biztosnak mondható, hogy egy étkezésre 1 főnek elég 1 comb.

- egész csirkecomb
- 10 dkg vaj
- só
- bors
- fokhagyma
- vöröshagyma
- ízlés szerinti egyéb fűszer

A megtisztított combokat hagyom a víztől lecsöpögni. A vajat szoba hőmérsékletűre melegítem és összekeverem a sóval,borssal, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával és az ízlésünknek megfelelő egyéb fűszerrel (rozmaring, sült csirke fűszer, gyros fűszer, thai fűszer, stb.). Kiskanállal összedolgozom a fűszervajat és alaposan bekenem a csirkéket, melyeket a sűtő edénybe/tepsibe helyeztem. A combok közé teszek még egész fej fokhagymákat és megtisztított, félbe vágott vöröshagymát is. Fóliával lefedem és akár egy egész napot is állni hagyom hűtőben. Utána 180 fokra mlegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 1 órát sütöm. (Alá lehet önteni kb. 1,5 dl fehérbort is). Miután teljesen átpuhul, leveszem a fóliát és további 15-20 percig pirítom.

Spárga így, meg úgy

Új felfedezett barátom :)

A zöld spárga kellemes. Önmagában jó volt az egyik recept, a másikhoz meg jólesett a körítés is. Szóval lehet variálni.

- csokor zöldspárga
- olaj
- só
- bors
- citromlé
- parmezán
- bacon

A kezdet ugyanaz: a spárgát megmosom, majd aszárát elkezdem hajlítani és ahol elpattan, ott jó is lesz megszabadulni az aljától. Ezután olajba, sóba, borsba és citromlébe forgatom őket. Az első receptnél itt meg is állok, viszont hagyom kicsit tovább állni a pávban, illetve nem lerázni róla a "cuccot". Ezután sütőpapíros, előmelegített sütőben, légkeverésen 200 fokon 15-25 perc alatt megpirítom őket, jól széthúzva, hogy mindenhol jól átjárja a forró levegő. Ha pirulni kezd, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és pár perc múlva tálalható. Magában "nasinak" is finom.

A másik módi, hogy a pácból kivéve 3-asával baconbe tekergetem őket. EBben az esetben a kis csomagokat 180 fokon 20-30 percig sütögetem. Ha pirul a bacon, akkor kész is.

Szárított paradicsom krém

Ez úgy volt, hogy....nem szeretem a szárított paradicsomot. Viszont mikor a kolléganőm bucsú buliján, az Apacukában ezt szervíroztak, megkóstoltam és nagyon ízlett :)

 

Szárított paradicsom olajban
Sajtkrém
Fokhagyma

Bors
Bazsalikom

A paradicsomot, fokhagymát és bazsalikomot aprítógépbe teszem. Mikor elégséges a mennyiség, akkor összekeverem a sajtkrémmel, sózom, borsozom és hűtőbe teszem.

Szőlős metélt

Ezt egy újságból csentem :-) kipróbáltam és nagyon ízletes lett...

30 dkg széles metélt
10 dkg vaj + a sütéshez
5 tojás
1 csipet só
25 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
2 dl tejföl
zsemlemorzsa
50 dkg szőlő
15 dkg dió (én mandulával csináltam, az volt itthon :-)
1 evőkanál vaniliás cukor

A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat a tojás sárgájával, a sóval, a cukorral, a vanília kikapart belsejével és a citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a tejföllel együtt a vajas keverékhez adjuk és a kifőtt tésztát is hozzákeverjük. A masszából egy kivajazott és zsemlemorzsával vékonyan meghintett hőálló edénybe kanalazunk egy réteget, és megszórjuk szőlőszemekkel. A rétegezést addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy. A tetejét megszórjuk az apróra vágott dióval és a vaníliás cukorral, majd a sütőben aranybarnára sütjük.

Cukkini lepény

Isteni, egyszerű és gyors

Hozzávalók:

1 közepes cukkini
3 egész tojás
1 kis csokor petrezselyem
4-5 evőkanál liszt

bors
tejföl
sajt
fokhagyma

A cukkinit lereszelem, megsózom. A tojásokat összekeverem, beleteszem a kinyomkodott cukkinit, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet, majd sózom, borsozom, és forró serpenyőben, evőkanálnyi adagokban kisütöm. tetejére reszelt sajtot szórok éstejföllel fogyasztom. (Célszerű még vagya tésztába szórni egy kis fokhagyma granulátumot, netánigazi fokhagyma pépet. Utóbbit lehet a tejfölbe is keverni....)

Hyper egyszerű, ám meseszerűen finom gombás hús

Ezt a vacsorát a kényszer szülte. Annak kényszere, hogy mit is kezdjek a maradék isteni finom gombás antipastival. Az Aldi-ban vásárolt gombás finomságot egy tészta salátához vettem és maradt még belőle. 3 féle gombából készül és fűszeres oliva olajban áll. Szóval sajnáltam volna kidobni. Így lett belőle a sülthúsra fedél.

- 1 üveg Aldis, gombás antipasti
- 1 kg sertéscomb
- 2-3 dl főzőtejszín/tejföl
- 3-4 evőkanál liszt
- olaj a sütéshez
- só

A szelet húsokat kicsit kiklopfolom és mindkét oldalát enyhén megsózom. Az üveg gombát egy tálba öntöm, nem szűröm le, felhasználom a finom, fűszeres olajat is; és felöntöm a főzőtejszínnel/tejföllel. Botmixerrel összedolgozom, de csak annyira, hogy a gombából legalább borsószem nagyságú darabkák maradjanak. A húsokat tepsibe fektetem, enyhén meglocsolom olajjal. Utána a gombaszószt egyenlő arányban elosztom és a húsokat befedem vele. Semmilyen egyéb fűszert nem igényel, mert a gombás alap erősen fűszerezett.  A tepsit fóliával lefedem és 150-170 fokon elkezdem sütni. Kb. 50-60 perc múlva leveszem a fóliát és utána még 25-35 percig sütöm.