Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Gyümölcsleves Anyutól

Keresgéltem a neten, hogy mi lehet egy jó gyümölcsleves recept, de mindenhol került bele valam, ami nem tetszett. Ami leginkább kiveri nálam a biztosítékot, az a puddingpor :( Ugyan már minek a levesbe? De tényleg? Szóval aztán felhívtam Anyut, hogy Ő hogy szokta csinálni, mert gyermekkori emlékeim szerint azt imádtam. Íme:

- 1 üveg magozott meggybefőt
- kb. 40 dk egyéb gyümölcs (szeder, málna, áfonya, stb. Én az almát annyira nem szeretem benne).
- só
- 2 tk liszt (teljeskiőrlésű is lehet)
- 1 kis doboz tejföl
- méz ízlés szerint
- vanília esszencia
- egész vagy őrölt fahéj ízlés szerint
- egész, vagy őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- 1 kis doboz főzőtejszín (magtejszín is jó, én zabból szoktam)

A megybefőttett a levével együtt fazékba öntöm és beleteszem a keményebb gyümölcsöket is. Felöntöm annyi vízzel, hogy 3 ujjnyira ellepje. Beleteszek egy negyed tk. sót, ízlés szerint a mézet, szegfűszeget és fahéjat is, majd összeforralom, a gyümölcsöket puhára főzöm. Beleteszem a vanília esszenciát, majd hideg vízbe állítva hűtöm. A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, majd a leves levéből merek bele és elkeverem. Ezt addig ismétlem, amíg össze nem melegedik a habarás a leves hőfokával. Ekkor kiveszem a hűtőfürdőből és a habarást folyamatos keveréssel a leveshez adom. Visszateszem a tűzhelyre és ujraforralom. Szükség szerint ízesítem még, amjd újra hűtőfürdőbe küldöm. Ha már csak langyos, belekeverem a tejszínt és utána rögtön hűtőbe teszem.

Ha nagyon savanykásak a gyümölcsök, akkor több vaníliát és mézet teszek bele. Ha nagyon édesek a gyümölcsök, akkor pedig (bio) citromlével és citrom karikával ízesítem. Ha egész fűszereket teszünk bele, akkor érdemes azt teagombába tenni és kihűlés után kiszedni a levesből (ez a citrom karikára is vonatkozik). Ha így maradna benne, akkor a hidegben állásnál a citrom megkeseríti, a fűszerek pedig túlzottan megízesítik.

Egres-szószós pulykamell bulgurral

50 dkg pulykamellfilé

bors
fokhagymagranulátum
IKEA egresdzsem
főzőtejszín
1 csapott ek liszt

15 dkg bulgur
1 kk vööshagymakrém
olaj

 

A fenti étel gyorsan elkészül. A pulykamelleket megmosom, levágom róla a felslegeket és kisebb szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom, borsozom és fokhagymagranlátummal fűszerezem és félre teszem. Közben a bulgurt megmosom, felteszek egy korty olajat egy kk vöröhagymakrémmel. A bulgurról leöntöm a vizet és a forró hagymás olajra teszem. Picit lepirítom majd 2x-es mennyiségű vízzel felteszem főni közepes lángon. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A pulykamelleket egy serpenyőmen hirtelen megkapatom egy pici olajon, majd tepsibe helyezem őket. Ráöntöm a sült olajat, valamint vizet és fóliával lefedve a sütőbe teszem 15-20 percre. Közben egy másik edényben olajat forrósítok, majd beleteszek 1 csapott ek  lisztet. Mikor picit lepirult, akkor rákanalozom az egres dzsemet. Mikor kezd sűrűsödni, akkor felengedem hideg vizzel. Mikor forrni kezd, felöntöm főzőtejszínnel. A sütőben mikor már majdnem teljesen elksézültek a húok, leveszem a fóliát és még 5 percig pirítom a húsokat.

/Máténak egres-szósz helyett Jack Daniels BBQ szósszal tálaltam/.