Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Sült csirkecomb

Nem szoktuk, de igazából most valamiért oda jutottam, hogy nem volt más ötletem. Úgyhogy vettem 6 csirkecombot és teljesen finom lett. Viszont az is biztosnak mondható, hogy egy étkezésre 1 főnek elég 1 comb.

- egész csirkecomb
- 10 dkg vaj
- só
- bors
- fokhagyma
- vöröshagyma
- ízlés szerinti egyéb fűszer

A megtisztított combokat hagyom a víztől lecsöpögni. A vajat szoba hőmérsékletűre melegítem és összekeverem a sóval,borssal, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával és az ízlésünknek megfelelő egyéb fűszerrel (rozmaring, sült csirke fűszer, gyros fűszer, thai fűszer, stb.). Kiskanállal összedolgozom a fűszervajat és alaposan bekenem a csirkéket, melyeket a sűtő edénybe/tepsibe helyeztem. A combok közé teszek még egész fej fokhagymákat és megtisztított, félbe vágott vöröshagymát is. Fóliával lefedem és akár egy egész napot is állni hagyom hűtőben. Utána 180 fokra mlegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 1 órát sütöm. (Alá lehet önteni kb. 1,5 dl fehérbort is). Miután teljesen átpuhul, leveszem a fóliát és további 15-20 percig pirítom.

Aszalt szilvával és baconnel göngyölt kacsamáj sütőtök rizottóval

Sajnálom...sütőtök időszak van :) Minden formájában imádom! A kacsamáj pedig adta magát, ugyanis nagyon szép és friss volt a piacon.

- 0,5 kg kacsamáj
- 100 g bacon
- 10 dkg aszalt szilva (bár lehet,hogy legközelebb fügével próbálom
- majoranna
- 600 g rizottó rizs
- 0,5 l alaplé (én mindig elteszem a zöld zöldségek főzőlevét. Jó rizottóhoz, vagy krémleveshez)
- kb. 1,5 dl fehérbor
- 1 kis sütőtök
- 2 fej vöröshagyma
- 10 + 10 dkg vaj
- só
- chili pehely
- rozmaring
- fehérbors
- parmezán sajt
- (tej)
- 1 db krumpli

Legelőször a szilvát egy kis borba, vagy vízbe áztatom. Utána megpucolom a tököt és a krumplit és kb. 2x2-cm-es kockákra vágom. A vajat felforrósítom és megdinszetlem a hagymát benne. Ha inkább pirul, mint szétfőne, akkor egy kevés vízzel segítek a folyamaton. Ezután bedobálom a tökkockákat és közepes lángon megpirítom a rozmaringgal. Miután kicsi színt kapott, akkor sózom, borsozom és felengedem annyi vízzel/tejjel, hogy éppen ellepje. Amíg fő, addig egy másik edényben szintén vajat hevítek és a hagymát újfent megdinsztelem. Ha elkészült, akkor beleöntöm a rizst és jól átkavarom. Kicsit sózom és aztán merőkanalanként elkezdem hozzáadni hol az alaplevet, hol a bort. Amíg fővöget, megmosom és megtisztítom a májat. Majd 1-2 szem szilvával összefogom és baconba tekerem őket. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket és kb. 165 fokra melegített sütőbe (alsó-felső sütés) teszem őket 20-25 percre. 
Mikor a tök már majdnem teljesen megfő, akkor az 1/3-át lecsöpögtetem és tálba teszem. a Maradékot - némi reszelt parmezánnal együtt - mixerrel pürésítem. Amikor a rizottó elkészül, akkor a pürét és a tök kockákat kozzá keverem. A májak közben megsülnek, ha igényel még egy kis pirulást, akkor grill fokozaton még rásütök. A rizottót kiszedem és még megszórom kevés parmezánnal, majd a májat mellé tálalom.

Szilva chatney-s pulyka rizzsel

A rizsről nem írok. A férjem főzte/főzi, Ő szereti. Szerintem semmi íze, még csak enyhe só sem, így, ha enni szeretne, akkor Ő vállalja.

- 1/2 kg pulykamell
- 10 szem szilva
- 2 dl vörösbor
- olaj/kókusz zsír
- fahéj
- szegfűszeg
- chili pehely
- vöröshagyma
- liszt
- bors
- só

Tegyük fel, hogy a rizs fő. Magától. Vagy a férjemtől...mindegy, valahogy. A szilvát megmosom és kimagozom, majd kb. 1x1 cm-es kockákra vágom. Az olajat felhevítem és belerszelem a hagymát és kevés vizzel megdinsztelem. Beleteszem a szilvákat és közepes lángon főni kezdem. Sózom, fűszerezem és lefedve főzöm. Közben a pulykát megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Besózom, borsozom és enyhén meglisztezem, majd állni hagyom 10-15 percet. Közben egy másik edényben szintén olajat hevítek és magas lángon hirtelen megpirítom a húst. Ha szépen megpirult, akkor visszaveszem a lángot és készre főzöm a  pulykát. Közben ,mikor félig már elpuhult a szilva, felöntöm a vörösborral és azzal együtt főzöm,amíg szinte dzsem állagú lesz. Amikor elkészült, vagy összekeverem a pulykahússal,vagy mellé szedve tálalom.

Brokkolis csirkemell bulgurral

Nem tudom, mi van velem, de teljesen rákattantam a "zöld" zöldségekre. A cukkini már jó ideje barátom, de a brokkoli és a kelbimbó csak az elmúlt pár évben lettek kedvencek. Ha piacon járok és van szép, friss belőlük,akkor sosem maradnak ott, tök mindegy, hog aztán mi is készül belőlük. Akkor mér azt nem is szoktam általában tudni. Most is csak azt éreztem, hogy KELL:

- 1 fej friss brokkoli
- 100 g bulgur
- 1 doboz 20%-os tejszín
- 1/2 kg csirkemell
- leveskocka vagy vegeta (mindkettő bio nálunk)
- fehérbors
- vöröshagyma
- kókuszzsír, vagy olaj

A bulgurt azért szeretem, mert állítólag egészségesebb, mint akár a barna rizs és sokkal könnyebb bánni vele. Fogom a 100 g bulgurt és egy edénybe teszem, majd nyakon öntöm 2x annyi vízzel. Ízesítem egy kevés bio vegetával és sóval.Lefedem és 20 percig főzöm fedő alatt, rá se kell nézni és kész is.

Közben felteszem főni a brokkolit a szokásos módon: egy leveskockával, vagy vegetával és sóval.Amikor már közepesen puha, leszűröm (a levét érdemes eltenni, jó lehet a következő bulgurhoz, vagy krémleves alaphoz).

A csirkemellet megmosom, megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Sózom és borsozozom és kicsit állni hagyom. Kb. 15 perc múlva felforrósítom az olaja és belereszelem a vöröshagymát, megdinsztelem és sózom. Utána magas lángon megpirítom a csirke kockákat rajta. Mikor minden oldaluk kicsit megpiruult leveszem a hőfokot és beleöntöm a tejszínt valamint a brokkoli darabokat. Összeforralom és utána a bulgur tetejére szedve tálalom. Ha valaki kívánja, megszórjatja egy kis reszelt sajttal. Jó étvágyat.

Zöldkeles, bulguros rakottas

Ránk szakadt a zöldséges, így nem volt mit tenni, meg kellett főzni a zöldkelt. Hirtelen a legegyszerűbb verzió jutott eszmbe :) a rakott.

- zöldkel levelek
- 50 dkg darált pulyka
- 1 fej vöröshagyma
- húsleves kocka (bio)
- 3 pohár tejföl
- sajt (reszelni)
- 1 cs bulgur
- olaj
- tejföl
- őrölt pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátium
- só
- házi vegeta

A bulgurt 2x-es vízben feltettem (7-esen) főni 20 percre. Félúton beleszórtam némi sót és egy csipet házi vegetát. Sokkal könnyebb dolgom volt vele, mint a rizzsel szokott :) A hagymát reszeltem és olajon dinsztelni kezdtem, majd beleszórtam némi pirospaprikát. Aztán felöntöttem pici vízzel és beleraktam a darált pulykát. Fűszereztem (só, bors, fokhagyma) és hagytam megpuhulni. Ha nagyon elfőtt a leve, akkor utána pótoltam vízzel, így több szaftja lett. Amíg adolgok főddögéltek megmostam a kel leveleket és kivágtam a középső nagy ereket. Utána fazékba tettem és leforráztam a vízforralóból vízzel. Beletettem a húsleves kockát és még tovább főztem picit, de nem szétfoszlósra. Pár perc kellett neki és utána az olajjal kikent jénai aljára tettem egy adagot. Ráment a bulgur, aztán a hús. Utána reszelt sajt és tejföl. Ezt is fűszerezni kell kicsit, majd az utolsó rétegként lezárrni a kellevéllel. Érdemes többréteget tenni, úgy jobban elkeverednek az összetevők. 200 fokos sütőben kb. 30 percet sült lefedve, amjd kivettem és még egy doboz tejfölt tettem a tetetjére, amit szintén sajttal szórtam meg. Ezután már csak tető nélkül pirítottam 10 percet és el is készült.

Plejskavica újkrumplival és cukkini korongokkal

Elég nehézkesmostanában az étkeztetés itthon egészségügyi okok miatt, így tágítani kell egy kicsit a megszokott világot és beengedni több zöldséget. Ígyhát kialakult, hogyha hús az étel, akor kell mellé valami zöldséges dolog is.

- újburgonya
- petrezselyem
- ajvár (sajnos csak boltit tudok)
- lila vagy fehér hayma
- grill cukini (vagy akár sima)
- plejskavica / cevapcici (ez is csak bolti)
- olaj/kókuszzsír
- rozmaring
- petrezselyem
- só
- bors
- parmezán
- steak fűszer
- fokhagyma granulátum

A burgonyát előtte vízbe áztatom, majd megkaparom/kefélem a héját. Utána nagyjából egyforma nagyságú kockákra vagdosom és olajba keverbe tepsibe teszem. Letakarom alufóliával és kb. 25-30 percre, 180 fokos alsó-felső sütésre beteszem a sütőbe. Amíg sül, megmosom és karikákra vágom a cukkinít. Először megszóróm borssal, steak fűszerrel, majd afokhagymával és végül a sóval és kicsit állni hagyom. Addig megpucolom és felkarikázom a hagymát. Kiveszem a hűtőből a húst és picit hagyom, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Ezután lereszelem a sajtot és a cukkini karikák tetejére halmozom. Átrakom őket egy sűtőpapírral bélelt tepsire és a krumpli után küldöm őket. Ha  krumpli megpuhult, akkor leveszem a fóliát, sózom és rozmaringozom, majd légkeverésre állítom a sütőt és további 15 - 25 percet pirítom a cukkinikkal együtt. Ha megpriul a sajt a cukkinin, akkor kész is van. Mielőtt a krumplit is kiveszem, kb. 5 perccel előtte rászórom az aprított petrezselymet is. Mindeközben serpenyőben olajat hevítek és megsütöm a húsokat is. Ajvárral, hagymaszeletekkel együtt tálalom.

Aszalt szilvás pulyka kuglóf

Kriséknél jártunk karácsony előtt és Nicole egy nagyon kellemes hússal készült, ez adta az alap ötletet. Kellett még valami a karácsonyi vacsorához, amit előre össze tudok rakni és 24-én nincs vele nagy gond, úgyhogy ez lett. Vittünk Szentendrére is belőle és mindenhol óriási sikert aratott :) lehet, hogy csinálok belőle majd egyéb variánsokat is.

- 80 dkg pulykamellfilé
- 30 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg füstölt sajt
- 3 db tojás
- 1 púpos evőkanál grill/steak fűszerkeverék
- 6 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál liszt (rozsliszt volt éppen és jó volt tőle)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg aszalt szilva
- vörösbor a szilva áztatásához

A készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem (utána ezt a bort használtam a lilahagyma lekvárhoz is, sokat dobott rajta). A húst apró kockára vágtam és a hús fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem (10-15 perc). Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

Harcsapaprikás kapros túrós csuszával, tepertővel

Gyorsan elkészülő, finom ebéd, vagy vacsora.

1 kg afrikai harcsa
10 dkg füstölt szalonna
1 fej vörös vagy fehérhagyma
kevés zsír
pirospaprika
bors
0,5 L tejföl
500 dkg csuszatészta
30 dkg tehéntúró
kapor

A megmostam, bevágtam körben kb. 1 cm mélen, majd megfogva a bőrét végig lehúztam. Ezután a húst felvágtam közepes méretű csíkokra, kockákra és lesóztam. A szalonnát, apró, teperő méretű kockákra vágtam és serpenyőben kisütöttem a zsírját. Kiszedtem egy tálba a sültszalonna kockákat, és rádobtam a halhúst. Pár perc pirulás után kiszedtem a halat és a megmaradt szalonnazsírhoz még két evőkanál disznózsírt tettem. Ebben megfonnyasztottam az apróra vágott hagymát, majd a tűzről levéve pirospaprikát tettem bele. Ezután visszaszedtem rá a halat, ízesítettem szükség szerint sóval, borssal és kb. 20 perc alatt, alacsony lángon megfőztem. Egy másik edényben sós vízben megfőztem a tésztát.  A túrót összetörtem villával. A hal elkészülte előtt pár perccel ízlés szerint tejfölt szedtem a halhoz és vigyázva, hogy a hal ne törjön össze, összekevertem, inkább összeráztam. Leszűrtem a megfőtt tésztát, rászedtem a túrót, a tejfölt - amit apróra vágott kaporral kevertem el - és a szalonna töpörtyűt, majd mellé szedtem a halat.

Cukkinis penne

Átdolgoztam és így finomabb sokkal!!!

Cukkinira vágytam ismét, de nem volt sok időm....meg éppen pénzem sem, úgyhogy megcsináltam az alábbit és nagyon finom lett, sokkal jobb, mint az előző próbálkozás:

- 1 csomag angolszalonna
- 1 közepes cukkini
- 250 g csiperke gomba
- 1 kis doboz főzőtejszín
- 3 fej fokhagyma
- 250 g penne tészta
- eidami sajt ízlés szerint
- provanc-i fűszer
- fehérbors
- só

Megpucoltam a gombát, szeletekre vágtam (csak a kalapját), meghámoztam a cukkinit, 4 hasábba vágtam, majd pedig úgy 4mm-es cikkekre. Pici olajra dobtam a csíkokra vágott angol szalonnát és közepesre sütöttem és rányomtam egy kevés vöröshagyma krémet. Mikor összállt, rádobtam a zöldségeket, őröltem rá egy kis provance-i fűszert és fehér borsot, majd fedő alatt úgy 15 percig főztem. Közben enyhén vegetás, sós vízben feltettem főni a tésztát és a főzési idő letelte után leszűrtem. Mielőtt a cukkini és a gomba teljesen üveges lett, ráöntöttem a főzőtejszínt és még kb. 5 percig rotogtattam fedő nélkül. A szószt a tésztára szedve, reszelt sajttal meghintve tálaltam.

Jó étvágyat :-)

 

Csak, hogy el ne felejtsem őket...

Minap valamiért kedvem szottyant cukkinit enni. Pedig nem szerettem, de rántva finom volt nagyon. És persze a Provance fűszerkeverék csodákra képes.

Szóval gondoltam megtérek és megszeretem a cukkinit. Úgyhogy egyik este az étteremben kértem egy rákos-cukkinis pennét.....hát csalódásomra nagyon nem volt jó. Viszont észrevettem, hogy a tésztában a cukkini állaga olyan érdekesen ínycsíklandó, hogy ki kellene próbálni valamit. Hátha...

Úgyhogy összeállt az alábbi ötlet:

- 1/2 kg darált sertéshús (ezen majd még finomítani kell)
- 400 g penne tészta
- 3 közepes cukkini
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só
- olaj
- vegeta
- Provance-i fűszer
- pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátum
- 2 nagy doboz tejföl
- 2 tojás
- főzőtejszín
- sok-sok reszeltsajt

Tehát, fogtam a vöröshagymát és 2 gerezd fokit és nagyon apróra daráltam őket. Ezt kevés olajon megfuttattam és hozzáadtam a darált húst. Kapott Provanc-i fűszert, pici borsot, vegetát, fokhagyma granulátumot. Közben odatettem a penne tésztát bő sós, vegetás vízben főni. Kb. 15 perc főzés után rádobáltam a megmosott, meghámozott, felkockázott és lesózott cukkini kockákat és utána ízesítettem. Amíg ők összerottyantak, leszűrtem a tésztát és egy nagy edénybe öntöttem. Keverőtálban összedolgoztam 1,5 doboz tejfölt, 2 tojást, 3 gerezd zúzott fokhagymát, főzőtejszínt. Sóztam, borsoztam. A megfőtt húsos cukkinit a tésztára öntöttem és jól összekevertem. Ezútán rájuk locsoltam a tejfölös öntetet is és az egészet alaposan összekevertem. A tetjére a maradék tejföl és reszeltsajt került. Ezután előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt úgy 180 fokon gyönyörűen összesült. Finom volt....