Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Almás diós kenyér.....inkább minikuglóf

Hozzávalók
50 dkg reszelt alma
30 dkg kristálycukor (lehet, hogy ez is sok még...)
30 dkg finomliszt
1 db tojás M 54-63g
12 g sütőpor/szódabikarbóna
12 dkg dió (vagy más vegyesen)
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. A lereszelt almát keverjük össze a kristálycukorral. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvadt. Ezután adjuk hozzá a finomlisztet, a tojást és a sütőport. Vágjuk fel apró darabokra a diót egy éles késsel, majd ezt is dolgozzuk bele a tésztába.  Vegyük elő a sütőformát és töltsük bele a tésztát egyenletesen szétoszlatva. Helyezzük a formát az előmelegített sütőbe és süssük a süteményt 50 percig. Tűpróbával ellenőrízzük az elkészültét. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni a süteményt és csak ezután borítsuk ki belőle. Szeletelve tálaljuk.
Első alkalommal így jártam el, de nem sült át jól. Úgyhogy a második adagot már a minim kuglóf formákba tettem és 30 percig sütöttem.....na, úgy jó lett. Valamint a diót felesben raktam bele aszalt áfonyával, az is dobott még rajta. Hovatovább, a tésztába adtam még egy cseppnyi mézeskalács fűszert is.....így lett igazán kellemes. A kiskuglófok közepébe pedig hol lekvár, hol karamell krém került :)
Ajánlom ám!

Kuksi féle diótorta, Curi receptjéből :)

Curka csainált egyszer egy ilyen diótortát. Isteni finom lett és ahogy ettem, eszembe jutott a nagymamám, aki szintén majdnem ugyanilyet sütött a születésnapomra :) Úgyhogy nagyon megörültem a "viszontlátásnak" és már én is kipróbáltam. Elég egyszerű, gyors és az én ízlésemnek nagyon finomságos.

Tészta:

14 dkg cukor
6 tojás
1 vaníliás cukor
14 dkg őrölt dió
1 sütőpor (vagy szódabikarbóna
2-3 evőkanál édes morzsát (pl. összetört babapiskóta
ízlés szerint rum

Töltelék:

10 dkg cukor
10 dkg őrölt dió
vanília
tejszínnel
rum

14 dkg cukrot 6 tojássárgával habosra keverünk, a 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük.

Vaníliát (vaníliás cukrot) és 14 dkg őrölt diót, 1 sütőport (vagy szódabikarbónát), 2-3 evőkanál édes morzsát (pl. összetört babapiskótát) keverünk bele,  majd óvatosan a 6 tojásfehérje keményre vert habját is. Felnőtteknek rumot is teszek hozzá. Úgy sütöm, mint a piskótát: 180°˙, ~35 perc (tűpróba).

Töltelék:

10 dkg cukor, 10 dkg őrölt dió, vanília, tejszínnel összekeverjük, felnőtteknek rumot is.

Paleolit mákos muffin

Ezt a receptet sok helyen meg lehet találni a neten. Viszont mikor hazajöttem, rájöttem, hogy kevesebb a mák, mint amennyi kellene, úgyhogy több diót tettem bele. Valamint legközelebb egy kis aszalt vörösáfonyát is teszek bele...vagy mazsolát, merthát azért az édeskés íz hiányzik. Tehát:

200 g darált mák
150 d darált dió
1/2 csomag sütőpor
3 tojás
1 citrom héja
vanilia aroma
méz (4-5 evőkanál)
víz (kb 1,5 - 2 dl)

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Az összetevőket összekeverjük és vizet addig adagolunk hozzá, míg egy picit sűrűbb muffin tésztát kapunk. Megtöltjük 3/4-ig a muffinformákat, majd kb. 25 percre a sütőbe tesszük és megsütjük.

Bögrés diós

Egyszerű, gyors és hamar elfogy :-)

1 bögre liszt
1 bögre cukor
1/2 bögre darált dió
1/2 bögre dió
1 bögre tej
1 db tojás
1 tasak sütőpor

Fentieket csomómentesen elkeverjük és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük. 35 percig sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Ha kihült, narancslekvárral megkenve és porcukorral megszórva tálaljuk.