Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Plejskavica újkrumplival és cukkini korongokkal

Elég nehézkesmostanában az étkeztetés itthon egészségügyi okok miatt, így tágítani kell egy kicsit a megszokott világot és beengedni több zöldséget. Ígyhát kialakult, hogyha hús az étel, akor kell mellé valami zöldséges dolog is.

- újburgonya
- petrezselyem
- ajvár (sajnos csak boltit tudok)
- lila vagy fehér hayma
- grill cukini (vagy akár sima)
- plejskavica / cevapcici (ez is csak bolti)
- olaj/kókuszzsír
- rozmaring
- petrezselyem
- só
- bors
- parmezán
- steak fűszer
- fokhagyma granulátum

A burgonyát előtte vízbe áztatom, majd megkaparom/kefélem a héját. Utána nagyjából egyforma nagyságú kockákra vagdosom és olajba keverbe tepsibe teszem. Letakarom alufóliával és kb. 25-30 percre, 180 fokos alsó-felső sütésre beteszem a sütőbe. Amíg sül, megmosom és karikákra vágom a cukkinít. Először megszóróm borssal, steak fűszerrel, majd afokhagymával és végül a sóval és kicsit állni hagyom. Addig megpucolom és felkarikázom a hagymát. Kiveszem a hűtőből a húst és picit hagyom, hogy átvegye a szoba hőmérsékletét. Ezután lereszelem a sajtot és a cukkini karikák tetejére halmozom. Átrakom őket egy sűtőpapírral bélelt tepsire és a krumpli után küldöm őket. Ha  krumpli megpuhult, akkor leveszem a fóliát, sózom és rozmaringozom, majd légkeverésre állítom a sütőt és további 15 - 25 percet pirítom a cukkinikkal együtt. Ha megpriul a sajt a cukkinin, akkor kész is van. Mielőtt a krumplit is kiveszem, kb. 5 perccel előtte rászórom az aprított petrezselymet is. Mindeközben serpenyőben olajat hevítek és megsütöm a húsokat is. Ajvárral, hagymaszeletekkel együtt tálalom.

Sült cukkini aiolival

3 kisebb cukkini
1 kiskanál só
liszt
olaj

Aiolihoz:

2 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 tojás sárgája
2 ek citromlé
1/2 ek mustár
0,6 dl olivalolaj
2 ek étolaj

A cukkinit hasábokra vágjuk, sózzuk, majd 2 órán át állni hagyjuk.

A fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és aprítógépbe tesszük, sózzuk. Mellé tesszük a tojás sárgáját, a citromlevet és a mustárt és összekeverjük. Apránként hozzáöntjük az olajakat, majd sózzuk, borsozzuk. (Ha túl sűrű lett, adhatunk hozzá néhány csepp vizet).

A cukkinit lecsöpögtetjük, lisztbe forgatjuk és forró olajban 3 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírtörlővel leitatjuk róla az olajat, aiolival tálaljuk.

Paleo rétes

Ez a recept pedig maradékokból keletkezett:

1 cukkini
maradék sonka
1/4 kg túró
tejföl
reszelt füstölt sajt
Provance-i fűszer
4 db réteslap
3 tojás
olivaolaj
fokhagymasó
fehérbors

A cukkinit megpucolom és pici olivaolajon enyhén megpárolom, amig üveges lesz. Sózom, borsozom és fokhagymasózom. A túrót egy edényben villával összetöröm, 1 tojással, sóval, kevés tejföllés és némi füstölt reszeltsajttal összekeverem. A sonkát összevágom és azt is belekeverem. Ha elkészül a cukkini, azt is belekeverem és az egészet fűszerezem ízlés szerint. A sütőt előmelegítem kb. 170 fokra, kiterítem a réteslapokat. Egyenként megkenem őket tojás-tejföl-olaj keverékével, majd beletöltöm a tölteléket. A két végét picit felhajtom, majd konyharuhán feltekerem, majd a tetejét is lekenem a tojásos masszával, pirulásig sütöm.

Cukkini lepény

Isteni, egyszerű és gyors

Hozzávalók:

1 közepes cukkini
3 egész tojás
1 kis csokor petrezselyem
4-5 evőkanál liszt

bors
tejföl
sajt
fokhagyma

A cukkinit lereszelem, megsózom. A tojásokat összekeverem, beleteszem a kinyomkodott cukkinit, az apróra vágott petrezselymet, a lisztet, majd sózom, borsozom, és forró serpenyőben, evőkanálnyi adagokban kisütöm. tetejére reszelt sajtot szórok éstejföllel fogyasztom. (Célszerű még vagya tésztába szórni egy kis fokhagyma granulátumot, netánigazi fokhagyma pépet. Utóbbit lehet a tejfölbe is keverni....)

Cukkinis penne

Átdolgoztam és így finomabb sokkal!!!

Cukkinira vágytam ismét, de nem volt sok időm....meg éppen pénzem sem, úgyhogy megcsináltam az alábbit és nagyon finom lett, sokkal jobb, mint az előző próbálkozás:

- 1 csomag angolszalonna
- 1 közepes cukkini
- 250 g csiperke gomba
- 1 kis doboz főzőtejszín
- 3 fej fokhagyma
- 250 g penne tészta
- eidami sajt ízlés szerint
- provanc-i fűszer
- fehérbors
- só

Megpucoltam a gombát, szeletekre vágtam (csak a kalapját), meghámoztam a cukkinit, 4 hasábba vágtam, majd pedig úgy 4mm-es cikkekre. Pici olajra dobtam a csíkokra vágott angol szalonnát és közepesre sütöttem és rányomtam egy kevés vöröshagyma krémet. Mikor összállt, rádobtam a zöldségeket, őröltem rá egy kis provance-i fűszert és fehér borsot, majd fedő alatt úgy 15 percig főztem. Közben enyhén vegetás, sós vízben feltettem főni a tésztát és a főzési idő letelte után leszűrtem. Mielőtt a cukkini és a gomba teljesen üveges lett, ráöntöttem a főzőtejszínt és még kb. 5 percig rotogtattam fedő nélkül. A szószt a tésztára szedve, reszelt sajttal meghintve tálaltam.

Jó étvágyat :-)

 

Csak, hogy el ne felejtsem őket...

Minap valamiért kedvem szottyant cukkinit enni. Pedig nem szerettem, de rántva finom volt nagyon. És persze a Provance fűszerkeverék csodákra képes.

Szóval gondoltam megtérek és megszeretem a cukkinit. Úgyhogy egyik este az étteremben kértem egy rákos-cukkinis pennét.....hát csalódásomra nagyon nem volt jó. Viszont észrevettem, hogy a tésztában a cukkini állaga olyan érdekesen ínycsíklandó, hogy ki kellene próbálni valamit. Hátha...

Úgyhogy összeállt az alábbi ötlet:

- 1/2 kg darált sertéshús (ezen majd még finomítani kell)
- 400 g penne tészta
- 3 közepes cukkini
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- só
- olaj
- vegeta
- Provance-i fűszer
- pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátum
- 2 nagy doboz tejföl
- 2 tojás
- főzőtejszín
- sok-sok reszeltsajt

Tehát, fogtam a vöröshagymát és 2 gerezd fokit és nagyon apróra daráltam őket. Ezt kevés olajon megfuttattam és hozzáadtam a darált húst. Kapott Provanc-i fűszert, pici borsot, vegetát, fokhagyma granulátumot. Közben odatettem a penne tésztát bő sós, vegetás vízben főni. Kb. 15 perc főzés után rádobáltam a megmosott, meghámozott, felkockázott és lesózott cukkini kockákat és utána ízesítettem. Amíg ők összerottyantak, leszűrtem a tésztát és egy nagy edénybe öntöttem. Keverőtálban összedolgoztam 1,5 doboz tejfölt, 2 tojást, 3 gerezd zúzott fokhagymát, főzőtejszínt. Sóztam, borsoztam. A megfőtt húsos cukkinit a tésztára öntöttem és jól összekevertem. Ezútán rájuk locsoltam a tejfölös öntetet is és az egészet alaposan összekevertem. A tetjére a maradék tejföl és reszeltsajt került. Ezután előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt úgy 180 fokon gyönyörűen összesült. Finom volt....