Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Chocolate Chip Cookies

"Eredeti" amerikai recept alapján :) Mikor kint voltam, akkor vettem Nestlé csoki pasztillákat és annak a zacskóján volt a recept. Azóta is ezt használom, ilyen-olyan változtatgatásokal.

2 és 1/4 csésze finomliszt
1 ek sütőpor vagy 1/3 ek szódabikarbóna
1 csésze olvasztott vaj
3/4 csésze porcukor
3/4 csésze barna cukor
1 ek vaniliáscukor (vagy esszencia/krém)
2 tojás
2 csésze csoki (vagy felezve áfonya, mazsola, stb.)
1 csésze mogyoró (dió, pisztácia, stb.)

Elkeverem a lisztet, sütőport és sót. Öszekeverem a cukrokat, vajat, vaniliás cukrot és a tojásokat, majd végén hozzá keverem a lisztet. Belekerül a mogyoró, a csoki és az egyéb variánsok. Vagy evőkanállal kis gömbkupacokat teszek sütőpapírra, vagy sütőpapírba tekerem és hurka formára görgetem, amit utána kis isőre a fagyasztóba teszek. Ha megdermedt, akkor tallérokra vágva teszem a sütőpapírra. 190 fokra előmelegített sütőben 9 percig sütöm, de folyamatosan nézve. Amint a teteje már nem "kocsonyás" jellegű és az oldala alulról színeződni kezd, akkor kivehető és rácson hagyni kell kihűlni. Kivül kekszes, belűl szöttyös az igazán jó állaga!

Villám csokoládéhab - Nigellától

Teszteltük, könnyű és gyors, nem utolsó sorban pedig finom! Az eredeti recept szerinti arányokat kicsit módosítottam, mert úgy nekünk kesernyés volt. Az igazi ízét egyébként csak teljes összehűlés után adja ki.

- 150 g pillecukor (minés kisebb annál gyorsabban olvad, én fel szoktam vágni)
- 50 g puha vaj
- 150 g jó minőségű (min 70%-os) étcsokoládé apróra vágva
- 60 ml lobogva forró víz
- 280 ml zsírdús tejszín
- 1 teáskanál vanilia kivonat

Tegyük a pillecukrot, a csokoládét és a vizet egy lábasba, majd kis lángon, időnként megkeverve olvasszuk össze őket. Közben verjük sűrű habbá a tejszínt a vanília-kivonattal. Keverjük össze a tejszínt a hűlésben lévő csokikrémmel és öntsük pohárkákba.