Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Sült csirkecomb

Nem szoktuk, de igazából most valamiért oda jutottam, hogy nem volt más ötletem. Úgyhogy vettem 6 csirkecombot és teljesen finom lett. Viszont az is biztosnak mondható, hogy egy étkezésre 1 főnek elég 1 comb.

- egész csirkecomb
- 10 dkg vaj
- só
- bors
- fokhagyma
- vöröshagyma
- ízlés szerinti egyéb fűszer

A megtisztított combokat hagyom a víztől lecsöpögni. A vajat szoba hőmérsékletűre melegítem és összekeverem a sóval,borssal, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával és az ízlésünknek megfelelő egyéb fűszerrel (rozmaring, sült csirke fűszer, gyros fűszer, thai fűszer, stb.). Kiskanállal összedolgozom a fűszervajat és alaposan bekenem a csirkéket, melyeket a sűtő edénybe/tepsibe helyeztem. A combok közé teszek még egész fej fokhagymákat és megtisztított, félbe vágott vöröshagymát is. Fóliával lefedem és akár egy egész napot is állni hagyom hűtőben. Utána 180 fokra mlegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 1 órát sütöm. (Alá lehet önteni kb. 1,5 dl fehérbort is). Miután teljesen átpuhul, leveszem a fóliát és további 15-20 percig pirítom.

Szilva chatney-s pulyka rizzsel

A rizsről nem írok. A férjem főzte/főzi, Ő szereti. Szerintem semmi íze, még csak enyhe só sem, így, ha enni szeretne, akkor Ő vállalja.

- 1/2 kg pulykamell
- 10 szem szilva
- 2 dl vörösbor
- olaj/kókusz zsír
- fahéj
- szegfűszeg
- chili pehely
- vöröshagyma
- liszt
- bors
- só

Tegyük fel, hogy a rizs fő. Magától. Vagy a férjemtől...mindegy, valahogy. A szilvát megmosom és kimagozom, majd kb. 1x1 cm-es kockákra vágom. Az olajat felhevítem és belerszelem a hagymát és kevés vizzel megdinsztelem. Beleteszem a szilvákat és közepes lángon főni kezdem. Sózom, fűszerezem és lefedve főzöm. Közben a pulykát megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Besózom, borsozom és enyhén meglisztezem, majd állni hagyom 10-15 percet. Közben egy másik edényben szintén olajat hevítek és magas lángon hirtelen megpirítom a húst. Ha szépen megpirult, akkor visszaveszem a lángot és készre főzöm a  pulykát. Közben ,mikor félig már elpuhult a szilva, felöntöm a vörösborral és azzal együtt főzöm,amíg szinte dzsem állagú lesz. Amikor elkészült, vagy összekeverem a pulykahússal,vagy mellé szedve tálalom.

Brokkolis csirkemell bulgurral

Nem tudom, mi van velem, de teljesen rákattantam a "zöld" zöldségekre. A cukkini már jó ideje barátom, de a brokkoli és a kelbimbó csak az elmúlt pár évben lettek kedvencek. Ha piacon járok és van szép, friss belőlük,akkor sosem maradnak ott, tök mindegy, hog aztán mi is készül belőlük. Akkor mér azt nem is szoktam általában tudni. Most is csak azt éreztem, hogy KELL:

- 1 fej friss brokkoli
- 100 g bulgur
- 1 doboz 20%-os tejszín
- 1/2 kg csirkemell
- leveskocka vagy vegeta (mindkettő bio nálunk)
- fehérbors
- vöröshagyma
- kókuszzsír, vagy olaj

A bulgurt azért szeretem, mert állítólag egészségesebb, mint akár a barna rizs és sokkal könnyebb bánni vele. Fogom a 100 g bulgurt és egy edénybe teszem, majd nyakon öntöm 2x annyi vízzel. Ízesítem egy kevés bio vegetával és sóval.Lefedem és 20 percig főzöm fedő alatt, rá se kell nézni és kész is.

Közben felteszem főni a brokkolit a szokásos módon: egy leveskockával, vagy vegetával és sóval.Amikor már közepesen puha, leszűröm (a levét érdemes eltenni, jó lehet a következő bulgurhoz, vagy krémleves alaphoz).

A csirkemellet megmosom, megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Sózom és borsozozom és kicsit állni hagyom. Kb. 15 perc múlva felforrósítom az olaja és belereszelem a vöröshagymát, megdinsztelem és sózom. Utána magas lángon megpirítom a csirke kockákat rajta. Mikor minden oldaluk kicsit megpiruult leveszem a hőfokot és beleöntöm a tejszínt valamint a brokkoli darabokat. Összeforralom és utána a bulgur tetejére szedve tálalom. Ha valaki kívánja, megszórjatja egy kis reszelt sajttal. Jó étvágyat.

Light pásztortarhonya

Könnyített pásztortarhonyát gondoltam ki és nagyon jó let, úgyhogy legközelebbre is....

- 80 dkg csirkemell filé
- 3 szem burgonya
- 300 g zöldborsó
- kis zacskó tarhonya
- egy kevés kolozsvári szalonna (vagy hasonló)
- hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- steak fűszer
- olaj

Az olajon elkezdem dinsztelni a hagymát. Mikor már színesedni kezd a hagyma, akkor leveszem a lángról és belenyomom a fokhagymát, majd ízlés szerint a pirospaprikát, majd visszateszem a tűzre. Közben megpucolom a krumplit és kockára vágom a csirkemellet. Mikor összeállt az alap, beleteszem a csirkét és hirtelen lángon megpirítom a húst. Közben egy serpenyőben kisütöm a kockákra vágott szalonna zsírját és utána tányérba szedem. Erre a zsírra öntöm a tarhonyát és középbarnára pirítom. Ha a hús megpirult, akkor hozzá adom a krumplit majd a borsót is. Sózom, borsozom és fűszerezem és fedő alatt főzni kezdem. Mikor a krumpli félkemény, akkor felöntöm vízzel és beleteszem a tarhonyát. Ahogyan szívja a tarhonya a vizet, úgy pótolom. Ha teljesen megfőtt, akkor fedő nélkül elfőzöm a felesleges vizet és tálalás előtt bele keverem a pirított szalonnát.

Húsos rétes

Ez volt az alaprecept, ami finom, de nem eléggé :)

hozzávalók / 4 adag

  • 1 db réteslap (1 rúdnak megfelelő mennyiség)
  • 25 dkg csirkemell filé
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg kelbimbó
  • 10 dkg cheddar, vagy trappista sajt
  • 1 dl tejföl (vagy tejszín)
  • 4 szelet bacon
  • Thai red chilli mix fűszer ízlés szerint

Mivel nagyon laktató, 1-2 db-ot ajánlok fejenként tálalni egy kis mártással díszítve.

  1. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A kelbimbót előfözzük sós, vegetás, őrölt köményes vízben.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A csirkemellet vajon megpirítjuk 1 gerezd fokhagymával.
  5. Levet enged, amihez hozzáöntünk 1 dl tejszínt, 6 dkg reszelt cheddar sajtot és a félbevágott kellbimbókat. Krémesre főzzük.
  6. Félretesszük, hagyjuk meghülni.
  7. A 4 szelet bacon szalonnát hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk. Szintén félretesszük hülni.
  8. A rétestésztát késhegynyi vastagságúra nyújtjuk.
  9. A meghült bacont a tésztára helyezzük, reszelünk rá 2 dkg sajtot, majd egyenletesen rákanalazzuk a ragut.
  10. A tésztába becsavarjuk. A tetejét  tojással megkenjük és az előmelegített sütőben 180-200°C-on 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
  11. Amíg sül, készíthetünk hozzá egy kis mártást. Kis tejszínben felolvasztjuk a maradék 2 dkg cheddar sajtot, kis petrezselyemmel meghintjük és sűrűre keverjük.
  12. A kész tésztát még melegen, átlósan felszeljük. Kb. 6-8 szelet lesz belőle.
  • sütési hőfok: 180°C

Mustáros csirkemell

1 egész csirkemell filé
1 fej hagyma
3-4 dl tejszín
4-6 evőkanál magos mustár
só, bors
1 evőkanál olaj

A csirkemellet megmossuk és csíkokra vágjuk. A hagyamát megtisztítjuk, ízlés szerinti méretre vágjuk és megpirítjuk az olajon. Hozzáadjuk a csirkemellet és fehéredésig sütjük. Mikor átsült felöntjük tejszínnel, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük benne a mustárt. Fedő alatt puhára főzzük és tálaljuk. Én kelbimbós rizst tálaltam mellé, nagyon finom volt.

Ananászos tepsis csirke

Melitől kaptam az ötletet....

1/2 kg csirkemell
1 konzerv ananász (karikás)
15 dkg füstölt sajt

bors
liszt
olaj

A csirkemellet megmosom, megtisztítom és felszeletelem. Enyhén megklopfolom és sózom a szeleteket. Picit megszórom lisztel őket és olajos serpenyőben közepes lángon, hirtelen megpirítom mindkét felét (2-3 perc). Egy tepsibe olajat öntök és a megpirított húsokat egymás mellé fektetem, még egy picit sózom, borsozom. Az ananász karikákat rájuk fektetem, majd befedem őket a szeletelt füstölt sajttal. Kb. 20 percig 180 fokon, fóliával lefedve sütöm, majd leveszem a fóliát és még 8-10 percig pirítom.

Krumplipürével nagyon finom :-)