Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Zöld krémleves

Így alakult :)

Szóval a zöld krémleves létrejötte rém egyszerű......kevés lett a brokkoli. Az eredménye, pedig az, hogy sokkal finomabb lett, mintha lett volna elég :)

1/3 rész burgonya
1/3 rész brokkoli
1/3 rész zöldborsó
1/2 fej vöröshagyma
1 kocka húsleveskocka
2 dl tejszín
1 tk vegeta
bors

1 tk őröltkömény
4 ek olaj/kókuszzsír

A hagymát megpucolm és apróra vágom. Az olajat/zsírt közben felhevítem, majd megdinsztelem rajta a hagymát. Közben megpucolom a krumplit és felkockázom. Ha kész a hagyma, akkor rádobom a krumplit és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és beledobom a leveskockát. Mikor félig megfőtt, akkor hozzáadom a brokkolit és a borsót és még annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadom a borsot és a vegetát is. Mikor minden zöldség puhára főtt, akkor kézimixerrel turmixolom és a végén beleöntöm a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezem még és rottyantok egyet rajta.

Szerintem sokféle feltéttel finom, akár pirított baconnal, vagy sajt csipsszel, de mi csak reszelt, érett kecskesajtot szórtunk rá. És garantáltan finomabb volt, mintha csak brokkoliból lett volna...

Paprikás krumpli

Mennyiségeket sosem tudok, mindig csak úgy érzésre :-)

burgony
kolbász (Debreceni, lecsókolbász, száraz vagy lángoltkolbász)
virsli
olaj
paprika
paradicsom
vöröshagyma/fehérhagyma
őrölt pirospaprika
őrölt bors
1 pici babérlevél

Megtisztítom, felkockázom és megmosom a burgonyát. Olajon megdinsztelem pici sóval a felaprított/lereszelt hagymát. Beledobom az apróra vágott megmosott paradicsomot és csumájától megszabadított paprikát is. (Ha picit csípősre szeretném, akkor beleteszek egy kis friss vagy szárított erőspaprikát is). Mikor már kezdenek a zöldségek szétfőni, akkor beledobálom a valamilyen kolbászt, kicsit lepirítom azt is, majd lehúzom a tűzről és belekeverem az őrölt pirospaprikát is. Visszatéve a tűzre, a pirospaprikát is megfuttatom, majd beleteszem a burgonyát és felöntöm annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Befűszerezem a borssal, babérlevéllel és mikor elkezd a krumpli puhulni hozzáadom a felkarikázott virslit is. Együtt még 5-8 percig főzöm és utána a tűzről levéve pihentetem 10-15 percet. Friss kenyérrel (tudom, hogy nem volna szabad) és roppantós csemege uborkával fogyasztom.