Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Brokkolis csirkemell bulgurral

Nem tudom, mi van velem, de teljesen rákattantam a "zöld" zöldségekre. A cukkini már jó ideje barátom, de a brokkoli és a kelbimbó csak az elmúlt pár évben lettek kedvencek. Ha piacon járok és van szép, friss belőlük,akkor sosem maradnak ott, tök mindegy, hog aztán mi is készül belőlük. Akkor mér azt nem is szoktam általában tudni. Most is csak azt éreztem, hogy KELL:

- 1 fej friss brokkoli
- 100 g bulgur
- 1 doboz 20%-os tejszín
- 1/2 kg csirkemell
- leveskocka vagy vegeta (mindkettő bio nálunk)
- fehérbors
- vöröshagyma
- kókuszzsír, vagy olaj

A bulgurt azért szeretem, mert állítólag egészségesebb, mint akár a barna rizs és sokkal könnyebb bánni vele. Fogom a 100 g bulgurt és egy edénybe teszem, majd nyakon öntöm 2x annyi vízzel. Ízesítem egy kevés bio vegetával és sóval.Lefedem és 20 percig főzöm fedő alatt, rá se kell nézni és kész is.

Közben felteszem főni a brokkolit a szokásos módon: egy leveskockával, vagy vegetával és sóval.Amikor már közepesen puha, leszűröm (a levét érdemes eltenni, jó lehet a következő bulgurhoz, vagy krémleves alaphoz).

A csirkemellet megmosom, megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Sózom és borsozozom és kicsit állni hagyom. Kb. 15 perc múlva felforrósítom az olaja és belereszelem a vöröshagymát, megdinsztelem és sózom. Utána magas lángon megpirítom a csirke kockákat rajta. Mikor minden oldaluk kicsit megpiruult leveszem a hőfokot és beleöntöm a tejszínt valamint a brokkoli darabokat. Összeforralom és utána a bulgur tetejére szedve tálalom. Ha valaki kívánja, megszórjatja egy kis reszelt sajttal. Jó étvágyat.

Zöldkeles, bulguros rakottas

Ránk szakadt a zöldséges, így nem volt mit tenni, meg kellett főzni a zöldkelt. Hirtelen a legegyszerűbb verzió jutott eszmbe :) a rakott.

- zöldkel levelek
- 50 dkg darált pulyka
- 1 fej vöröshagyma
- húsleves kocka (bio)
- 3 pohár tejföl
- sajt (reszelni)
- 1 cs bulgur
- olaj
- tejföl
- őrölt pirospaprika
- bors
- fokhagyma granulátium
- só
- házi vegeta

A bulgurt 2x-es vízben feltettem (7-esen) főni 20 percre. Félúton beleszórtam némi sót és egy csipet házi vegetát. Sokkal könnyebb dolgom volt vele, mint a rizzsel szokott :) A hagymát reszeltem és olajon dinsztelni kezdtem, majd beleszórtam némi pirospaprikát. Aztán felöntöttem pici vízzel és beleraktam a darált pulykát. Fűszereztem (só, bors, fokhagyma) és hagytam megpuhulni. Ha nagyon elfőtt a leve, akkor utána pótoltam vízzel, így több szaftja lett. Amíg adolgok főddögéltek megmostam a kel leveleket és kivágtam a középső nagy ereket. Utána fazékba tettem és leforráztam a vízforralóból vízzel. Beletettem a húsleves kockát és még tovább főztem picit, de nem szétfoszlósra. Pár perc kellett neki és utána az olajjal kikent jénai aljára tettem egy adagot. Ráment a bulgur, aztán a hús. Utána reszelt sajt és tejföl. Ezt is fűszerezni kell kicsit, majd az utolsó rétegként lezárrni a kellevéllel. Érdemes többréteget tenni, úgy jobban elkeverednek az összetevők. 200 fokos sütőben kb. 30 percet sült lefedve, amjd kivettem és még egy doboz tejfölt tettem a tetetjére, amit szintén sajttal szórtam meg. Ezután már csak tető nélkül pirítottam 10 percet és el is készült.

Egres-szószós pulykamell bulgurral

50 dkg pulykamellfilé

bors
fokhagymagranulátum
IKEA egresdzsem
főzőtejszín
1 csapott ek liszt

15 dkg bulgur
1 kk vööshagymakrém
olaj

 

A fenti étel gyorsan elkészül. A pulykamelleket megmosom, levágom róla a felslegeket és kisebb szeletekre vágom. Mindkét oldalát sózom, borsozom és fokhagymagranlátummal fűszerezem és félre teszem. Közben a bulgurt megmosom, felteszek egy korty olajat egy kk vöröhagymakrémmel. A bulgurról leöntöm a vizet és a forró hagymás olajra teszem. Picit lepirítom majd 2x-es mennyiségű vízzel felteszem főni közepes lángon. Közben a sütőt előmelegítem 180 fokra. A pulykamelleket egy serpenyőmen hirtelen megkapatom egy pici olajon, majd tepsibe helyezem őket. Ráöntöm a sült olajat, valamint vizet és fóliával lefedve a sütőbe teszem 15-20 percre. Közben egy másik edényben olajat forrósítok, majd beleteszek 1 csapott ek  lisztet. Mikor picit lepirult, akkor rákanalozom az egres dzsemet. Mikor kezd sűrűsödni, akkor felengedem hideg vizzel. Mikor forrni kezd, felöntöm főzőtejszínnel. A sütőben mikor már majdnem teljesen elksézültek a húok, leveszem a fóliát és még 5 percig pirítom a húsokat.

/Máténak egres-szósz helyett Jack Daniels BBQ szósszal tálaltam/.