Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Brokkolis csirkemell bulgurral

Nem tudom, mi van velem, de teljesen rákattantam a "zöld" zöldségekre. A cukkini már jó ideje barátom, de a brokkoli és a kelbimbó csak az elmúlt pár évben lettek kedvencek. Ha piacon járok és van szép, friss belőlük,akkor sosem maradnak ott, tök mindegy, hog aztán mi is készül belőlük. Akkor mér azt nem is szoktam általában tudni. Most is csak azt éreztem, hogy KELL:

- 1 fej friss brokkoli
- 100 g bulgur
- 1 doboz 20%-os tejszín
- 1/2 kg csirkemell
- leveskocka vagy vegeta (mindkettő bio nálunk)
- fehérbors
- vöröshagyma
- kókuszzsír, vagy olaj

A bulgurt azért szeretem, mert állítólag egészségesebb, mint akár a barna rizs és sokkal könnyebb bánni vele. Fogom a 100 g bulgurt és egy edénybe teszem, majd nyakon öntöm 2x annyi vízzel. Ízesítem egy kevés bio vegetával és sóval.Lefedem és 20 percig főzöm fedő alatt, rá se kell nézni és kész is.

Közben felteszem főni a brokkolit a szokásos módon: egy leveskockával, vagy vegetával és sóval.Amikor már közepesen puha, leszűröm (a levét érdemes eltenni, jó lehet a következő bulgurhoz, vagy krémleves alaphoz).

A csirkemellet megmosom, megtisztítom és kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. Sózom és borsozozom és kicsit állni hagyom. Kb. 15 perc múlva felforrósítom az olaja és belereszelem a vöröshagymát, megdinsztelem és sózom. Utána magas lángon megpirítom a csirke kockákat rajta. Mikor minden oldaluk kicsit megpiruult leveszem a hőfokot és beleöntöm a tejszínt valamint a brokkoli darabokat. Összeforralom és utána a bulgur tetejére szedve tálalom. Ha valaki kívánja, megszórjatja egy kis reszelt sajttal. Jó étvágyat.

Brokkolis batyu

Dolomitokban kaptuk az étteremben és reprodukálnom kellett :) annyira ízlett. Megpróbáltam és nem lett rossz...sőt :) A sajtszósz nekem még kicsit talányos, a legritkább esetben sikerül egyáltalán ehetőre.

- Fél kg brokkoli
- Mirelit levelestészta
- 1 kis doboz mascarpone
- 1-2 fej fokhagyma
- Fűszerek ízlés szerint
- Reszelt sajt
- Bio vegeta

Sajtszószhoz:

- Reszelt sajt
- Zsírosabb tej
- Tejszín
- Vaj
- Fokhagymás só
- Szercsendió

A felteszek forrni vizet egy leveskockával vagy a vegetával és sóval. Mikor forr, hozzáadom a brokkolit és félig megfőzöm. Leszűröm és a mascarponéval elkeverem. Ízlés szerint fűszerezem, majd hozzákeverek egy kevés reszeltsajtot és a fokhagymát. A levelestészta lapot kitekerem és kevés vizet eloszlatok rajta ecsettel. Utána négyszögekre vágom és a közepére teszek a brokkolis krémből, majd bezárom a batyukat és a sütőpapírral kibélelt tepsikre teszem. 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 20 percet, pirulásig sütöm.

Közben felmelegítem a vajat és beleszórok egy kevés lisztet, amit megpirítok. Hideg tejjel lassan felengedem és csomómentesen elkeverem. Ha újra forr, akkor belekeverem a tejszínt, a fűszereket ésa reszelt sajtot is. Újra rottyantom és az elkészült batyuk tetejére tálalom.

Zöld krémleves

Így alakult :)

Szóval a zöld krémleves létrejötte rém egyszerű......kevés lett a brokkoli. Az eredménye, pedig az, hogy sokkal finomabb lett, mintha lett volna elég :)

1/3 rész burgonya
1/3 rész brokkoli
1/3 rész zöldborsó
1/2 fej vöröshagyma
1 kocka húsleveskocka
2 dl tejszín
1 tk vegeta
bors

1 tk őröltkömény
4 ek olaj/kókuszzsír

A hagymát megpucolm és apróra vágom. Az olajat/zsírt közben felhevítem, majd megdinsztelem rajta a hagymát. Közben megpucolom a krumplit és felkockázom. Ha kész a hagyma, akkor rádobom a krumplit és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és beledobom a leveskockát. Mikor félig megfőtt, akkor hozzáadom a brokkolit és a borsót és még annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadom a borsot és a vegetát is. Mikor minden zöldség puhára főtt, akkor kézimixerrel turmixolom és a végén beleöntöm a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezem még és rottyantok egyet rajta.

Szerintem sokféle feltéttel finom, akár pirított baconnal, vagy sajt csipsszel, de mi csak reszelt, érett kecskesajtot szórtunk rá. És garantáltan finomabb volt, mintha csak brokkoliból lett volna...

Brokkolkrémleves

- 1 csomag mélyhűtött brokkoli
- 2-3 szem krumpli
- 1 leveskocka
- fehérbors
- csipet kurkuma
- bors
- só
- 2 dl tejszín
- 1 csokor petrezselyem

A megpucolt krumplit kockára vágom és a brokkolival felteszem főni annyi vízzel főni, hogy kb. 1 ujjnyival ellepje. Hozzáadom a leveskockát, a fehérborsot és kurkumát. Mikor puhára főttek a zöldségek, akkor az egészet összeturmixolom. Hozzáöntöm a tejszínt és újraforralom borssal, apróra vágott petrezselyem zöldjével, szükség szerint utánsózom.

Feltét lehet:

pirított zsemlekocka, reszelt sajt, pirított mandulaszelet, kruton, stb.

Tejfölös brokkoli vagy kelbimbó

- brokkoli vagy kelbimbó
- tejföl
- vegeta
- bacon
- pirospaprika

Ez egy nagyszerű köret, egyre jobban imádom. Lehet, hogy főételnek is elmegy. Szóval pár perc alatt közepesen puhára főzöm vegetás vízben a brokkolit, vagy kelbimbót. (Kelbimbó esetében egy kis őrölt köménymag is kerül a vízbe, ami utána nem érezhető, de semlegesíti a kelbimbó "vad" ízét). Közben az apróra vágott bacont kicsit megpírítom és utána a sütőedénybe öntöm. A leszűrt zöldséget is ráöntöm és összekeverem. Közben egy kis tálban elkeverem a tejfölt, vegetát és pirospaprikát, majd a zöldség tetejére losolom. Enyhe barnulásig sütöm a sütőben.