Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Light pásztortarhonya

Könnyített pásztortarhonyát gondoltam ki és nagyon jó let, úgyhogy legközelebbre is....

- 80 dkg csirkemell filé
- 3 szem burgonya
- 300 g zöldborsó
- kis zacskó tarhonya
- egy kevés kolozsvári szalonna (vagy hasonló)
- hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- steak fűszer
- olaj

Az olajon elkezdem dinsztelni a hagymát. Mikor már színesedni kezd a hagyma, akkor leveszem a lángról és belenyomom a fokhagymát, majd ízlés szerint a pirospaprikát, majd visszateszem a tűzre. Közben megpucolom a krumplit és kockára vágom a csirkemellet. Mikor összeállt az alap, beleteszem a csirkét és hirtelen lángon megpirítom a húst. Közben egy serpenyőben kisütöm a kockákra vágott szalonna zsírját és utána tányérba szedem. Erre a zsírra öntöm a tarhonyát és középbarnára pirítom. Ha a hús megpirult, akkor hozzá adom a krumplit majd a borsót is. Sózom, borsozom és fűszerezem és fedő alatt főzni kezdem. Mikor a krumpli félkemény, akkor felöntöm vízzel és beleteszem a tarhonyát. Ahogyan szívja a tarhonya a vizet, úgy pótolom. Ha teljesen megfőtt, akkor fedő nélkül elfőzöm a felesleges vizet és tálalás előtt bele keverem a pirított szalonnát.

Zöld krémleves

Így alakult :)

Szóval a zöld krémleves létrejötte rém egyszerű......kevés lett a brokkoli. Az eredménye, pedig az, hogy sokkal finomabb lett, mintha lett volna elég :)

1/3 rész burgonya
1/3 rész brokkoli
1/3 rész zöldborsó
1/2 fej vöröshagyma
1 kocka húsleveskocka
2 dl tejszín
1 tk vegeta
bors

1 tk őröltkömény
4 ek olaj/kókuszzsír

A hagymát megpucolm és apróra vágom. Az olajat/zsírt közben felhevítem, majd megdinsztelem rajta a hagymát. Közben megpucolom a krumplit és felkockázom. Ha kész a hagyma, akkor rádobom a krumplit és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje és beledobom a leveskockát. Mikor félig megfőtt, akkor hozzáadom a brokkolit és a borsót és még annyi vizet, hogy ellepje. Hozzáadom a borsot és a vegetát is. Mikor minden zöldség puhára főtt, akkor kézimixerrel turmixolom és a végén beleöntöm a tejszínt. Ízlés szerint fűszerezem még és rottyantok egyet rajta.

Szerintem sokféle feltéttel finom, akár pirított baconnal, vagy sajt csipsszel, de mi csak reszelt, érett kecskesajtot szórtunk rá. És garantáltan finomabb volt, mintha csak brokkoliból lett volna...

Mama zöldborsólevese

Mamától kaptam ezt a finom leves receptet. Gyors, egyszerű és finom. Ami azért érdekes, mert alapvetően nem vagyok egy nagy leveses, de azért ez bejött :)

Csirkehús (csirkemell)
Zöldborsó
Hagyma
Pirospaprika
(répa)
(gomba)
Húsleveskocka
Petrezselyem

A hagymát kevés olajon megdinsztelem, megszórom őrölt pirospaprikával, majd rádobom a megtisztított és apró kockákra vágott csirkemell darabokat. Picit sózom és borsozom. Mikor már picit megpirult, akkor ráöntöm a nyers, vagy mirelit borsót és párolni kezdem. Utána felöntöm vízzel és beledobom a húsleveskockát is és összefőzöm. Ízlés szerint fűszerezem még és hpzzáadom a petrezselymet is.

Daragaluskával vagy beleszaggatott nokedlivel mégegyet rottyantok rajta és kész.
Ízlés és talált zöldségek függvényében főzhető bele még répa, gomba is.

Zöldborsó püré

Többféle verziója létezik, igazán az a jó, ha az ember kikísérletezi magának....

borsó
sajt
vaj
bors

(fokhagyma granulátum)
bazsalikom (vagy menta, petrezselyem)

A borsót annyi vízben, ami éppen csak ellepi puhára főzzük pár perc alatt. Bele szoktam tenni a vajat is a főzéshez és a sót, borsot. Mikor megfőtt, akkor kevés főzőlével, a reszelt sajttal és a bazsalikom levélkékkel együtt botmixerrel turmixolom a kívánt állagig, majd visszateszem még egy picit a tűzre, amíg újra rottyan. Ha túl sűrű, akkor tejszínnel higítható.

Mushy peas - vagy borsó püré

Angolszász területen kóstoltam és azóta is csak finomítgatom, hogy egyre jobb és jobb legyen.

- friss, vagy mirelit borsó
- vaj
- vöröshagyma krém
- só
- fokhagyma granulátum
- bors
- bazsalikom

Vajon megrottyantom a darált hagymát, vagy vöröshagyma krémet. Éppen hogy csak ízt adjon. Ráteszem a borsót és közepes lángon párolom. Sózüm, borsozom, megszóróm egy kevés fokhagyma granulátummal és bazsalikommal. Mikor megpuhult a borsó, akkor megturmixolom még egy kis vajjal, hogy krémes állagú legyen.

Zöldborsó krémleves

Ezt így találtam, kipróbáltam és levesgyönggyel tálaltam. Finom lett.....

1 kg zöldborsó
vaj
2 dl tejszín

bors
leveskocka, vagy alaplé
1 marék friss bazsalikom

A borsót a vajon megpárolom, majd felöntöm a tejszínnel és az alaplével (kb. 1 literrel, vagy ki mennyire krémesen szereti), beleteszem a bazsalikomot, összeturmixolom. Sóval, borssal ízesítem.

Most néztem, hogy van, aki főtt burgonyát is tesz bele, legközelebb úgy próbálom.