Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Aszalt szilvával és baconnel göngyölt kacsamáj sütőtök rizottóval

Sajnálom...sütőtök időszak van :) Minden formájában imádom! A kacsamáj pedig adta magát, ugyanis nagyon szép és friss volt a piacon.

- 0,5 kg kacsamáj
- 100 g bacon
- 10 dkg aszalt szilva (bár lehet,hogy legközelebb fügével próbálom
- majoranna
- 600 g rizottó rizs
- 0,5 l alaplé (én mindig elteszem a zöld zöldségek főzőlevét. Jó rizottóhoz, vagy krémleveshez)
- kb. 1,5 dl fehérbor
- 1 kis sütőtök
- 2 fej vöröshagyma
- 10 + 10 dkg vaj
- só
- chili pehely
- rozmaring
- fehérbors
- parmezán sajt
- (tej)
- 1 db krumpli

Legelőször a szilvát egy kis borba, vagy vízbe áztatom. Utána megpucolom a tököt és a krumplit és kb. 2x2-cm-es kockákra vágom. A vajat felforrósítom és megdinszetlem a hagymát benne. Ha inkább pirul, mint szétfőne, akkor egy kevés vízzel segítek a folyamaton. Ezután bedobálom a tökkockákat és közepes lángon megpirítom a rozmaringgal. Miután kicsi színt kapott, akkor sózom, borsozom és felengedem annyi vízzel/tejjel, hogy éppen ellepje. Amíg fő, addig egy másik edényben szintén vajat hevítek és a hagymát újfent megdinsztelem. Ha elkészült, akkor beleöntöm a rizst és jól átkavarom. Kicsit sózom és aztán merőkanalanként elkezdem hozzáadni hol az alaplevet, hol a bort. Amíg fővöget, megmosom és megtisztítom a májat. Majd 1-2 szem szilvával összefogom és baconba tekerem őket. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem őket és kb. 165 fokra melegített sütőbe (alsó-felső sütés) teszem őket 20-25 percre. 
Mikor a tök már majdnem teljesen megfő, akkor az 1/3-át lecsöpögtetem és tálba teszem. a Maradékot - némi reszelt parmezánnal együtt - mixerrel pürésítem. Amikor a rizottó elkészül, akkor a pürét és a tök kockákat kozzá keverem. A májak közben megsülnek, ha igényel még egy kis pirulást, akkor grill fokozaton még rásütök. A rizottót kiszedem és még megszórom kevés parmezánnal, majd a májat mellé tálalom.

Spárga így, meg úgy

Új felfedezett barátom :)

A zöld spárga kellemes. Önmagában jó volt az egyik recept, a másikhoz meg jólesett a körítés is. Szóval lehet variálni.

- csokor zöldspárga
- olaj
- só
- bors
- citromlé
- parmezán
- bacon

A kezdet ugyanaz: a spárgát megmosom, majd aszárát elkezdem hajlítani és ahol elpattan, ott jó is lesz megszabadulni az aljától. Ezután olajba, sóba, borsba és citromlébe forgatom őket. Az első receptnél itt meg is állok, viszont hagyom kicsit tovább állni a pávban, illetve nem lerázni róla a "cuccot". Ezután sütőpapíros, előmelegített sütőben, légkeverésen 200 fokon 15-25 perc alatt megpirítom őket, jól széthúzva, hogy mindenhol jól átjárja a forró levegő. Ha pirulni kezd, megszórom egy kevés reszelt parmezánnal és pár perc múlva tálalható. Magában "nasinak" is finom.

A másik módi, hogy a pácból kivéve 3-asával baconbe tekergetem őket. EBben az esetben a kis csomagokat 180 fokon 20-30 percig sütögetem. Ha pirul a bacon, akkor kész is.

Aszalt szilvás pulyka kuglóf

Kriséknél jártunk karácsony előtt és Nicole egy nagyon kellemes hússal készült, ez adta az alap ötletet. Kellett még valami a karácsonyi vacsorához, amit előre össze tudok rakni és 24-én nincs vele nagy gond, úgyhogy ez lett. Vittünk Szentendrére is belőle és mindenhol óriási sikert aratott :) lehet, hogy csinálok belőle majd egyéb variánsokat is.

- 80 dkg pulykamellfilé
- 30 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg füstölt sajt
- 3 db tojás
- 1 púpos evőkanál grill/steak fűszerkeverék
- 6 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál liszt (rozsliszt volt éppen és jó volt tőle)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg aszalt szilva
- vörösbor a szilva áztatásához

A készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem (utána ezt a bort használtam a lilahagyma lekvárhoz is, sokat dobott rajta). A húst apró kockára vágtam és a hús fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem (10-15 perc). Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

Gombás Quiche - naná, hogy Curitól :)

EZZEL A RECEPTTEL VALAMI BAJ VAN, NEM MŰKÖDÖTT MÁR 2X :(

- 20 dkg liszt
- 15-20 dkg vaj v. margarin + kenéshez
- só
- provence-i fű
- kis fej vöröshagyma
- 25 dkg gomba
- bors
- szerecsendió
- 3 tojás
- 2 + 1 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt
- bacon vagy sonka

Kevés nagyon hideg vízzel (csak néhány evőkanálnyi fokozatosan adagolva) összegyúrva gyorsan - ez a tészta. Gombócra formálva hidegen pihentetjük kb. egy órát.

Töltelék: kicsi fej apróra vágott hagymát dinsztelünk apróra vágott gombával - bors, só, provence-i fű, pici szerecsendióval, hozzákeverünk a felvert tojást, tejfölt, reszelt sajtot.
A tésztát kinyújtjuk vékonyra, lapos - vajjal kikent - sütőedényt (24-26 cm átmérőjű) kibélelünk úgy, hogy a szélén pereme legyen. Sűrűn megszurkáljuk villával, majd ráöntjük a tölteléket. A tetejére finomra kockázott bacont lehet szórni. Én inkább a töltelékbe szoktam keverni sonkát v. bacont nagyon-nagyon felaprózva keveset, ízesítésre. A tetejére tejfölt szoktam vékonyan elkenni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig süljön.

Carbonara

A finom carbonara

A carbonara alapvetően spagettiként fukcionált, de rájöttem, hogy utálom a hosszú, fröccsenős, csapódós tésztát, így mostanság inkább fusillival szoktam csinálni, de kinek-kinek ízlése szerint.

1 csomag fusilli tészta
olaj

bacon szalonna
fokhagyma
főzőtejszín
sajt
bors
parmezán sajt
tojás sárgája

Felteszem a tészta főzővizét forrni sóval és egy csepp olajjal. Mikor forr, beleteszem a tésztát és roppanósra főzöm. Közben a bacon szalonnát apró kockákra vágom és egy korty olajon elkezdem pirítani. Közben megtisztítom a fokhagyma gerezdeket és mikor a szalonna teljesen kiengedte zsírját, fokhagyma nyomón a hagymát áttöröm. A fokhagymát nem pirítom meg mert megkeseredhet, csak picit összerottyantom a szalonnával és utána belekerül a főzőtejszín. Kevés sajtot is reszelek bele, ízesítem sóval és borssal. Kb. egyszerre készül el a tészta és a szósz. A tésztát leszűröm, a szószt lehúzom a tűzről és belekeverem a tojás sárgáját. A szószt a tésztára szedem és parmezán sajttal megszóróm. Forrón tálalom, jó étvágyat :-)

Töpörtyűs padlizsánkarikák

Úgy tűnik, hogy lassan elkezdem megszeretgetni a zöldségeket?!?

Tehát vételeztem 3 friss, roppanós, gyönyörűmélylila padlizsánt. Gondoltam, hogy csak gyorsan összdobok valami egyszerűt, ígyhát:

- 3 db kisebb padlizsán
- 1 kis csomag bacon szalonna
- 1 csomag reszelt sajt (hisz lusta nap volt...)
- 1 csomag fokhagymás "HáziArany" fűszerkeverék
- kevés oliva olaj a sütéshez

Körethez (krumplipüré):
- 1,5 kg krumpli
- 1 nagy dobozos tejföl
- vaj érzés szerint
- só

Megmostam és kb. 7-8 mm vastagságú karikákra vagdostam a padlizsánokat és elkezdtem egy nagy tálba rétegezve lerakni. Minden sor kapott egy jó adag fokhagymás fűszerkeverék adagot. Hagytam állni fél órát, hogy levet eresszen, addig a bacon csíkokat tovább aprítottam kocka formátumra és egy serpenyőben töpörtyűvé pirítottam. Kiemeltem a kész szalonna darabkákat és félre tettem, majd a lecsöpögtetett, lerázott padlizsán darabokat a serpenyőben, a kisült zsíron pirítani kezdtem. Mikor mindkét fele megpirult akkor sütőlapra helyeztem. Közben a krumplit meghámoztam és sós lében feltettem főni. Mikor minden kis padlizsán karik megpirult, halmoztam a tetjükre egy adag töpörtyűt és egy adag reszelt sajtot. Sütöben a grillel rápirítottam a tetjükre, s ezen 7-9 perc alatt a krumplit összetörtem. (na, ez nem teljesen igaz...törettem és készíttettem :-) ) Viszonylag gyorsan elkészült, nem bonyolult és nem is túl mancsos étel lett.