Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Sólet Mamától

Mama féle Sólet:

Mama féle bableves

Sosem ettem meg, de ez annyira ízlett nála, hogy gyorsan csináltam itthon is és finom lett.

- 0,5 kg barna bab
- 1 kg füstölt hús/csont
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 sárga répa
- 1-2 fehér répa
- petreszelyem
- 3-4 szem krumpli
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- babérlevél
- szemes bors
- rántás (annyi kanál olaj, mint liszt és kevés pirospaprika) vagy egyéb sűrítés

A babot 4 (!!!!!) órára vízbe áztatom. Nem szabad sem kevesebb, sem több ideig, különben nem jól fő meg. A füstölt húst/csontokat felteszem hideg vízben főni. Beleteszem tojásba a babérlevelet és a szemes borsot is és 2 gerezd fokhagymát. Kb. 1,5 órát főzöm alacsony lángon, vagy amíg félig megpuhul a hús. Utána beleteszem a babot, a vöröshagymát 2 félbe vágva és a zöldségeket, illetve a kis kockára vágott krumplit. Mikor majdnem minden megfőtt, akkor beleteszem a rántást, vagy egyéb sűrítést, illetve ízlés szerint a nokedlit, vagy csipetkét, megszóróm petrezselyemmel és még egyet forralok rajta.