Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Feedek
Megosztás

Aszalt szilvás pulyka kuglóf

Kriséknél jártunk karácsony előtt és Nicole egy nagyon kellemes hússal készült, ez adta az alap ötletet. Kellett még valami a karácsonyi vacsorához, amit előre össze tudok rakni és 24-én nincs vele nagy gond, úgyhogy ez lett. Vittünk Szentendrére is belőle és mindenhol óriási sikert aratott :) lehet, hogy csinálok belőle majd egyéb variánsokat is.

- 80 dkg pulykamellfilé
- 30 dkg szeletelt bacon
- 20 dkg füstölt sajt
- 3 db tojás
- 1 púpos evőkanál grill/steak fűszerkeverék
- 6 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál liszt (rozsliszt volt éppen és jó volt tőle)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál bors
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 20 dkg aszalt szilva
- vörösbor a szilva áztatásához

A készítés előtti este beáztattam az aszalt szilvát a vörösborba, majd másnap kivettem belőle és lecsöpögtettem (utána ezt a bort használtam a lilahagyma lekvárhoz is, sokat dobott rajta). A húst apró kockára vágtam és a hús fűszerkeverékkel beszórtam. Összekevertem egy tálba a petrezselymet, a tojásokat, a tejfölt, a lisztet, a reszelt sajtot, őrölt borssal és sóval ízesítettem, majd mehetett bele a pulykahús. Jól elkevertem.
A kuglófsütőt előkészítettem, egy tepsi méretű sütőpapírt középen keresztbe bevágtam 5-5 cm-re, ezt húztam rá a kuglófsütő közepén lévő részre, így bele tudtam tenni a sütőformába. Teflonos formám van, ahol nem volt papír, ott sem ragadt bele a hús. A bacon szeletekkel egyenletesen kiraktam, úgy, hogy két oldalról rá tudjam majd hajtani a töltelékre. A töltelék felét beleraktam a formába, majd az aszalt szilvát a töltelékre raktam körbe egyenletesen. Erre mehetett a maradék massza. A bacon szeleteket ráhajtva betakartam a tölteléket és fóliával befedtem. Előmelegített sütőbe tettem 180 fokra, így sült kb. 30-40 percig, majd levettem a fóliát róla és még kb. 25-30 percig sütöttem, amíg szép piros nem lett. Ekkor kivettem és egy sütőpapírral bélelt tepsire fordítottam, majd a másik felét is szép pirosra sütöttem (10-15 perc). Hagytam hűlni legalább fél órát, hogy szebben lehessen szeletelni.

 

Pirított libamáj

Még tesztelés alatt:

- libamáj
- tej
- fokhagyma

A libamájat 24 órára fokhagymás tejbe áztatjuk. Lecsöpöftetjük és papírtörlővel leszárítjuk. 1,5 - 2 cm vastagra vágjuk és közepesen forró serpenyőben mindkét oldalát 1,5 - 1,5 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk és 180 fokra előmelegített sütőben még 3 percig sütjük majd utána 3 percig állni hagyjuk. Azonnal fogyasztjuk.

Virsliskifli

Máté kedvence :-)

1 csomag leveles tészta
6 db juhbeles frankfurti virsli
50 dkg liszt
3 dl tej
5 dkg élesztő/2 zacskó porélesztő
1,5 dl olaj
1 csapott evőkanál só
1 kis pohár tejföl
1 tojássárgája

Összekeverjük lassan a lisztet, a tejet, az élesztőt, sót, majd apránként hozzáadagoljuk az olajat. Ha összeállt a tészta, leakarva meleg helyre tesszük és 15-20 percig kelesztjük és amíg várjuk, elkészítjük a leveles tésztás verziót.

A fenti mennyiségű virsliből kijön a kelt tésztás és a leveles tésztás adag is. A virsliket 8 részre daraboljuk. A leveles tésztát háromszögekre vágjuk. A hosszanti oldalánál megkenjük ketchuppal vagy mustárral, esetleg egy kis darab sajtot teszünk bele. Utána ráteszünk egy darab virslit és feltekerjük a kiflit. A tojás sárgáját a tejfölhöz keverjük és megkenjük vele a kifliket. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-13 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a leveles adag, a kelt tésztát 3 részre osztjuk, cipókat formázunk belőlük. A cipót kinyújtjuk és 8 tortacikkelyre vágjuk. Innentől ugyanúgy járunk el, mint a leveles tészta ízesítésével, feltekerésével. 180 fokon 15-20 perc kell neki.