Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Chocolate Chip Cookies

"Eredeti" amerikai recept alapján :) Mikor kint voltam, akkor vettem Nestlé csoki pasztillákat és annak a zacskóján volt a recept. Azóta is ezt használom, ilyen-olyan változtatgatásokal.

2 és 1/4 csésze finomliszt
1 ek sütőpor vagy 1/3 ek szódabikarbóna
1 csésze olvasztott vaj
3/4 csésze porcukor
3/4 csésze barna cukor
1 ek vaniliáscukor (vagy esszencia/krém)
2 tojás
2 csésze csoki (vagy felezve áfonya, mazsola, stb.)
1 csésze mogyoró (dió, pisztácia, stb.)

Elkeverem a lisztet, sütőport és sót. Öszekeverem a cukrokat, vajat, vaniliás cukrot és a tojásokat, majd végén hozzá keverem a lisztet. Belekerül a mogyoró, a csoki és az egyéb variánsok. Vagy evőkanállal kis gömbkupacokat teszek sütőpapírra, vagy sütőpapírba tekerem és hurka formára görgetem, amit utána kis isőre a fagyasztóba teszek. Ha megdermedt, akkor tallérokra vágva teszem a sütőpapírra. 190 fokra előmelegített sütőben 9 percig sütöm, de folyamatosan nézve. Amint a teteje már nem "kocsonyás" jellegű és az oldala alulról színeződni kezd, akkor kivehető és rácson hagyni kell kihűlni. Kivül kekszes, belűl szöttyös az igazán jó állaga!

Gyümölcsleves Anyutól

Keresgéltem a neten, hogy mi lehet egy jó gyümölcsleves recept, de mindenhol került bele valam, ami nem tetszett. Ami leginkább kiveri nálam a biztosítékot, az a puddingpor :( Ugyan már minek a levesbe? De tényleg? Szóval aztán felhívtam Anyut, hogy Ő hogy szokta csinálni, mert gyermekkori emlékeim szerint azt imádtam. Íme:

- 1 üveg magozott meggybefőt
- kb. 40 dk egyéb gyümölcs (szeder, málna, áfonya, stb. Én az almát annyira nem szeretem benne).
- só
- 2 tk liszt (teljeskiőrlésű is lehet)
- 1 kis doboz tejföl
- méz ízlés szerint
- vanília esszencia
- egész vagy őrölt fahéj ízlés szerint
- egész, vagy őrölt szegfűszeg ízlés szerint
- 1 kis doboz főzőtejszín (magtejszín is jó, én zabból szoktam)

A megybefőttett a levével együtt fazékba öntöm és beleteszem a keményebb gyümölcsöket is. Felöntöm annyi vízzel, hogy 3 ujjnyira ellepje. Beleteszek egy negyed tk. sót, ízlés szerint a mézet, szegfűszeget és fahéjat is, majd összeforralom, a gyümölcsöket puhára főzöm. Beleteszem a vanília esszenciát, majd hideg vízbe állítva hűtöm. A tejfölt csomómentesre keverem a liszttel, majd a leves levéből merek bele és elkeverem. Ezt addig ismétlem, amíg össze nem melegedik a habarás a leves hőfokával. Ekkor kiveszem a hűtőfürdőből és a habarást folyamatos keveréssel a leveshez adom. Visszateszem a tűzhelyre és ujraforralom. Szükség szerint ízesítem még, amjd újra hűtőfürdőbe küldöm. Ha már csak langyos, belekeverem a tejszínt és utána rögtön hűtőbe teszem.

Ha nagyon savanykásak a gyümölcsök, akkor több vaníliát és mézet teszek bele. Ha nagyon édesek a gyümölcsök, akkor pedig (bio) citromlével és citrom karikával ízesítem. Ha egész fűszereket teszünk bele, akkor érdemes azt teagombába tenni és kihűlés után kiszedni a levesből (ez a citrom karikára is vonatkozik). Ha így maradna benne, akkor a hidegben állásnál a citrom megkeseríti, a fűszerek pedig túlzottan megízesítik.

Almás, diós minikuglóf 2.0

A korábbi sütimet még tovább fejlesztettem :) és egyre jobban ízlik.
Hozzávalók
50 dkg reszelt alma
20 dkg barna cukor (nekem ebből 15 dkg kókuszvirág cukor)
30 dkg finomliszt (ide keresek valami alternatívát)
1 db tojás M 54-63g
12 g sütőpor/szódabikarbóna
16 dkg vegyes ízesítő (hántolt pisztácia, dió, aszalt áfonya)
ízlés szerint pici mézeskalács fűszer

Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. A lereszelt almát keverjük össze a cukorral, amíg fel nem olvad. Ezután adjuk hozzá a isztet, a tojást és a sütőport. Vágjuk fel apró darabokra a magokat és aszalványokat, majd ezt is dolgozzuk bele a tésztába.
Vegyük elő a mini sütőformákat és töltsük bele a tésztát egyenletesen szétoszlatva 3/4 magasságig. Helyezzük a formákat az előmelegített sütőbe és süssük a süteményt 35 percig. Tűpróbával ellenőrízzük az elkészültét. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni a süteményt és csak ezután borítsuk ki belőle. A kiskuglófok közepébe hol lekvár, hol karamell krém került :)
Nagyon fincsi és gyorsan, könnyen megvan.

Nem csak karácsonyi - majomkenyér

Az alap kedvencem a szombathelyi Ilidi féle majomkenyér. Innen lett a gondolat, viszont mégsem teljesen azt az ízt adta vissza, úgyhogy majd előszedem azt a receptet is.

Előre érdemes elkészíteni, jobb, ha áll fogyasztás előtt. Akár napokat is:

- 2 dl víz
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 25 dkg háztartási keksz
- 15 dkg aszalt áfonya és/vagy dió
- egy teáskanál mézeskalácsfűszer vagy reszelt naancshéj (ha karácsonyi ízt szeretnénk)

A háztartási kekszet kisebb darabokra törjük. A vajat egy lábasba tesszük, közepes lángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a vizet, a kakaóport és a mézeskalácsfűszert, közepes lángon kevergetjük, míg a cukor is teljesen elolvad. Lehúzzuk a lábast a tűzhelyről, a cukros-vajas elegyhez hozzáadjuk a darált kekszet, összekeverjük, majd beleszórjuk az aszalt áfonyát/diót és a kis darabokra tördelt kekszet. Jól összekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Folpackkal bélelünk ki egy 22 cm hosszúságú, kb. 10-12 cm mély formát  és ha kihűlt a massza, akkor belekanalazzuk, jól elegyengetjük a tetejét, ráhajtjuk a lelógó folpackszéleket, majd hűtőbe tesszük néhány órára, vagy akár egy éjszakára.

Almás diós kenyér.....inkább minikuglóf

 

Hozzávalók
50 dkg reszelt alma
30 dkg kristálycukor (lehet, hogy ez is sok még...)
30 dkg finomliszt
1 db tojás M 54-63g
12 g sütőpor/szódabikarbóna
12 dkg dió (vagy más vegyesen)
Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy előmelegedjen. A lereszelt almát keverjük össze a kristálycukorral. Addig keverjük, amíg a cukor fel nem olvadt. Ezután adjuk hozzá a finomlisztet, a tojást és a sütőport. Vágjuk fel apró darabokra a diót egy éles késsel, majd ezt is dolgozzuk bele a tésztába.  Vegyük elő a sütőformát és töltsük bele a tésztát egyenletesen szétoszlatva. Helyezzük a formát az előmelegített sütőbe és süssük a süteményt 50 percig. Tűpróbával ellenőrízzük az elkészültét. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni a süteményt és csak ezután borítsuk ki belőle. Szeletelve tálaljuk.
Első alkalommal így jártam el, de nem sült át jól. Úgyhogy a második adagot már a minim kuglóf formákba tettem és 30 percig sütöttem.....na, úgy jó lett. Valamint a diót felesben raktam bele aszalt áfonyával, az is dobott még rajta. Hovatovább, a tésztába adtam még egy cseppnyi mézeskalács fűszert is.....így lett igazán kellemes. A kiskuglófok közepébe pedig hol lekvár, hol karamell krém került :)
Ajánlom ám!