Étel-ital

Feltalált, kitalált ámde megjegyzendő receptek, kedvenc és kedves italok...

Kíváncsiság

Alapvetően magamnak készült a receptgyűjtemény, hogy meglegyenek, hogyha bárhol vásárolok éppen, akkor mindenhonnan elérhessem. Így kerültek a szerzett/kapott/feltalált/örökölt és kikönyörgött receptek erre az online felületre. Viszont meglepve látom, hogy az oldal látogatottsága magas...tehát valaki más is használja rajtam kívül. De kik? Küldenétek 1-1 hozzászólást, hogy honnan találtátok meg az oldalt, mi tetszik rajta és mi nem? Mely bejegyzéseket szeretitek? Nagyon kíváncsi lettem :) Előre is köszönöm..."

Feedek
Megosztás

Tiroli (?) túrós rétes

1 nagy, vagy 2 kis rúdhoz:

0,5 kg túró
12 dkg porcukor
4 dkg búzadara
2 cs vaniliáscukor
(vaniliarúd belseje)
3 ek tejföl
1 citrom héja
5 dkg mazsola 
rum

réteslap
1 kis tejföl
1 tojás
olaj

A mazsolát beáztatjuk a rumba (akár már előző nap). A túrót jól áttörjük, majd hozzákeverjük a fenti hozzávalókat. Majd egy időre hűtőbe tesszük, hogy összálljon. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra. A réteslapokat egyenként megkenjük a tejföl+olaj+tojás keverékével. Mivel a túró elég lágy, ezért legalább 4 lapot tegyünk egymásra. Az egyik végére halmozzuk a tölteléket, majd a két szélét 1-1 centire behajtjuk és feltekerjük a rétest. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és tetejét is megkenjük. 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Rizsfőzés trükkjei

Ezt nem magamtól, én is lestem, de bevállt:

Először is néhány fontos tipp a sikeres rizshez:

  • Főzés előtt a rizst alaposan meg kell mosni (többszörösen mossuk át kézzel egy lábas vízben, mindaddig amíg a víz tiszta marad)
  • A rizst nem szabad sós vízben főzni
  • A rizst hideg vízben kell a tűzhelyre tenni- lehetőleg öntöttvas vagy egyéb nehéz aljzatú edényben, amely a hőt jobban tartja

Íme a rizsfőzés menete:

  1. Egy lábasban mossuk át alaposan és többszörösen a rizst, majd adjunk hozzá, a rizs tetejétől számítva, 2.5cm mélységű vizet.
  2. Teljes lángon, fedő nélkül főzzük mindaddig, amíg a víz felszívódik, és a felszínén nagy buborékok keletkeznek. (Tipp: ha hab keletkezik  a rizs felszínén, egy szűrővel óvatosan szűrjük le). Ez kb 10-15 percig tart.
  3. A tűzhelyt állítsuk le a lehető legalacsonyabb hőfokra, és fedő alatt pároljuk a rizst tovább kb 10-15 percig. Nagyon fontos, hogy a fedőt ne vegyük le ez idő alatt, különben a rizs nem puhul meg rendesen, és több az esély arra, hogy odaég.
  4. Vegyük le a tűzhelyről, és hagyjuk pihenni még 5-10 percig tálalásig. (A fedőt továbbra se vegyük le!)